Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Spot en fupbutik

Fupbutikker kan ligne rigtige internetbutikker, og det kan være svært at gennemskue, hvilke butikker der er ægte. Med mindre du ved, hvad du skal kigge efter.

Tjek webadressen

De fleste fupbutikker er nemme at spotte, hvis du ved, hvad du skal kigge efter.

Tjek altid, om internetbutikkens webadresse passer til det, internetbutikken sælger.

Rigtige butikker har som regel meget simple webadresser – ofte er det kun butikkens navn.

Fupbutikkers webadresser er ofte længere og/eller har ikke nogen sammenhæng med de varer, der sælges i butikken.

Hold øje med sprogfejl og skæve priser

Mange fupbutikker får oversat al tekst af en computer. Derfor er fupbutikker fulde af sprogfejl og mærkelige formuleringer.

Skæve priser (fx 378,16 kr. for et par mærkevaresko) kan være tegn på, at prisen er kopieret fra udenlandske butikker og automatisk oversat til dansk.

Undersøg “Om os”-siden. Rigtige butikker har ofte en fortælling om sig selv, deres historie og værdier. Det bruger fupbutikker sjældent energi på.

Hvis fupbutikken har en “Om os”-side, indeholder den tit stavefejl og er dårligt oversat til dansk.

Se eksempler på falske netbutikker på www.sikkerdigital.dk

Er tilbuddet for godt til at være sandt?
Fupbutikker sælger ofte varer meget billigt. Det kan være et tegn på, at varerne er kopivarer, eller at du aldrig modtager varen, hvis varerne er meget billigere end andre steder.

På forbrug.dk, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen står bag, kan du læse mere om dine muligheder for at få tilbageført pengene af banken, hvis varen ikke dukker op, eller du får leveret en forkert vare.

Læs mere om dine muligheder på www.forbrug.dk

Hvis du handler på sider, der udgiver sig for at være danske, skal du kigge efter det 8-cifrede CVR-nummer og evt. e-mærket, der garanterer danske forbrugere sikker nethandel.

Læs bekræftelses-sms'en grundigt

Kig bekræftelses-sms’en fra Nets grundigt igennem, før du godkender købet.

Er beløbet og butikkens navn forkert, bliver du måse udsat for den type svindel, der kaldes livephishing. Her bliver du snydt live, mens du handler.

Du tror, du er i gang med et helt almindeligt køb på nettet, og lægger måske ikke mærke til, at den bekræftelseskode, du modtager via sms fra Nets, indeholder på et andet beløb eller et andet butiksnavn. Derfor indtaster du koden og godkender købet.

Bag facaden bliver dine kortoplysninger brugt til at foretage et helt andet – og måske dyrere – køb på en helt anden webbutik. Varen leveres til svindleren, men du har betalt for den.

Kig efter e-mærket

E-mærket er en dansk mærkningsordning for sikker nethandel, der viser, at webshoppen lever op til e-mærkets forbrugerbeskyttende krav. Sådan ser e-mærket ud:

Kig efter e-mærket, når du handler på nettet. Læs mere om sikker nethandel på Ældre Sagens hjemmeside.

Det er en frivillig certificeringsordning, hvorfor ikke alle danske webshops er certificerede. Butikkerne kontrolleres løbende.

E-mærket samarbejder med politiet og andre myndigheder for at bekæmpe netsvindel og økonomisk it-kriminalitet. E-mærket er stiftet i 2000 af bl.a. Forbrugerrådet Tænk og Dansk Erhverv.

Se videoen: "Køb med omtanke. Også digitalt".

Læs også: Sådan spotter du et opkald med et fuptilbud

Få flere gode råd til sikkerhed på nettet 


 Kilde: Sikkerdigital.dk (Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen) 

Sidst opdateret 02.06.2022