Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Sådan spotter du et opkald med et fuptilbud

It-kriminelle kan finde på at ringe til dig med ”gode” tilbud. Ofte er de kriminelle dygtige til at udgive sig for at være en anden, derfor skal du være opmærksom på et par kendetegn.

Udlevér ikke personoplysninger
Hvis personen beder dig give personfølsomme oplysninger over telefonen (for eksempel for at kunne tilbyde computerhjælp eller give dig et godt tilbud), kommer tilbuddet ikke fra en troværdig kilde.

Personfølsomme oplysninger kan være bankkontonumre, personnummer eller kodeord.

Hold øje med telefonnummeret
Nogle it-kriminelle ringer fra skjult nummer. Overvej, om du har bekendte, der ringer med skjult nummer. Hvis du er i tvivl, kan du lade være med at tage opkaldet. Hvis det ikke er et falskt opkald, vil personen typisk lægge en besked på din telefonsvarer eller få fat i dig på anden vis.

Et udenlandsk nummer er ikke ensbetydende med, at det er en it-kriminel, der ringer. Hvis du er i tvivl, kan du lade være med at tage telefonen og slå telefonnummeret op på internettet.

Mit digitale selvforsvar It-kriminelle er meget kreative, når de laver fupopkald. Det betyder, at der hele tiden bliver udviklet nye fupopkald. Derfor har Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden udviklet en app, der viser, hvilke fupopkald, der er i omløb. App’en bliver løbende opdateret med eksempler på nye slags fupopkald.

Her kan du se, hvordan de aktuelle trusler ser ud, så du kan undgå at blive snydt af it-kriminelle.

Hent Mit digitale selvforsvar i:

Læs også: Sådan spotter du et fuptilbud på mail eller sms

Få flere gode råd til sikkerhed på nettet 


Kilde: Sikkerdigital.dk (Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen) 

Sidst opdateret 02.09.2019