Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Pas på dit NemID

Dit NemID er dit – og kun dit. Hold derfor altid dit NemID for dig selv. Med NemID nøgleapp kan du bruge NemID direkte fra din smartphone eller tablet – uden at have nøglekortet ved hånden.

Med NemID bruges det samme bruger-id og den samme adgangskode til både netbank, offentlige hjemmesider og en lang række private tjenester på nettet.

Sådan passer du på dit NemID – 3 gode råd 
  1. Del aldrig dit NemID brugernavn og adgangskode med andre. 
  2. Vælg et stærkt kodeord til NemID.
  3. Hent NemID nøgleappen, så du kan bruge NemID fra din smartphone eller tablet. 

Del aldrig dit NemID med andre
Del ikke dit NemID eller oplysninger om dine NemID-koder med andre – heller ikke din familie eller dine venner.

En nem hovedregel er, at du aldrig skal hverken fotografere eller uploade et billede af dit NemID nøglekort. Send heller aldrig en mail med dine NemID-oplysninger.

Du skal aldrig opbevare et billede af dit NemID nøglekort på din mobiltelefon, da telefonen kan hackes. Mange it-kriminelle opfordrer dig til at tage et billede af dit nøglekort og uploade det i en app for dermed at skaffe sig adgang til dine fortrolige informationer og begå økonomisk kriminalitet.

Der er tilfælde, hvor personer har udgivet sig for at være fra for eksempel en bank og på den måde lokket brugere til at afgive deres oplysninger.

Offentlige myndigheder (borgerservice og politiet) eller private virksomheder (bank eller forsikringsselskab) vil aldrig bede dig om dine NemID oplysninger. Hverken over telefonen, sms eller e-mail. 

Dit NemID er dit ansvar

Du har pligt til straks at spærre dit NemID, hvis du har mistanke om, at dit NemID er kommet i forkerte hænder eller at det bliver misbrugt af andre. Hvis dit NemID bliver misbrugt, risikerer du at hæfte for misbruget. Det gælder fx hvis du selv har udlevere nøglekortet til andre og dermed gjort misbruget muligt.

NemID nøgleapp

NemID nøgleapp kan bruges alle de steder, man normalt bruger sit NemID nøglekort. Med NemID nøgleapp kan du bruge NemID direkte fra din smartphone eller tablet – uden at have nøglekortet ved hånden.

Med nøgleappen behøver du ikke at lede efter nøgler på nøglekortet, og du løber aldrig tør for nøgler. Appen har det samme høje sikkerhedsniveau som NemID nøglekort og lever derfor op til NemID’s sikkerhedsstandarder.

NemID nøgle app er gratis og kan downloades her:

Kom i gang med din NemID nøgleapp

Første gang man åbner NemID nøgleapp, skal man bruge sit nøglekort til at aktivere nøgleappen

Se introduktionsvideo om, hvordan app’en fungerer og skal aktiveres:

 

Læs mere om NemID og se trin for trin, hvordan du aktiverer nøgleappen på www.nemid.nu

Behold dit nøglekort

Selv om du bruger nøgle-appen skal du beholde dit nøglekort. Du skal bruge det, hvis du mister din telefon. 

Sådan spærrer du dit NemID Hvis du har mistanke om, at nogen misbruger dit NemID, skal du straks spærre din adgangskode.

Se videoen: "Hold dit NemID for dig selv".

Vælg et stærkt kodeord til NemID

Du har selv indflydelse på sikkerheden i din brug af NemID. Når du bestiller dit NemID, bør du vælge et stærkt kodeord. Det vil sige:

  • en kode, der er lang, og som du ikke bruger andre steder.

Vil du skifte dit kodeord til NemID, kan du gøre det på: www.nemid.nu

Læs også: Sådan virker NemID nøgleappen 

Få flere gode råd til sikkerhed på nettet 


Kilde: Sikkerdigital.dk (Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen) 

Sidst opdateret 02.10.2019