Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Lav et stærkt kodeord

Dit kodeord, eller password, fungerer som nøglen til din hoveddør. Hvis andre får fingre i nøglen, kan de få adgang til alt det indhold, nøglen skulle beskytte.

Det er bedst, hvis du ikke har den samme nøgle til alle de tjenester, du benytter på internettet. Mange personer genbruger det samme password til forskellige tjenester på internettet, fordi det er svært at huske forskellige kodeord. Det kan du heldigvis løse med på flere måder.

Tre tips til sikkert login:

1. Lav et stærkt kodeord

Et stærkt kodeord består af minimum 12 tegn og bruges kun et sted. Du kan benytte dig af forskellige huskeregler for at sørge for, at dit kodeord er stærkt.

Her kan du se eksempler på lange kodeord, som er nemme at huske, fordi de er bygget ud fra almindelige fornavne:

  • koldelusarbejderundersol (Klaus): 24 tegn
  • pigeninviteredeanden (Pia): 20 tegn
  • enmandmaledealdrig (Emma): 18 tegn
Vigtige steder at bruge unikke kodeord Det er vigtigt, at du ikke genbruger dit kodeord. Det er især vigtigt at bruge unikke kodeord følgende steder:
  • E-mailkonto
  • NemID
  • Profiler på sociale medier

2. Brug to trin

Når du har sørget for, at dit kodeord er stærkt, kan du forbedre din sikkerhed yderligere ved at bruge to-trins-login. Det betyder, at du skal igennem to trin for at logge ind. Du kan for eksempel få en sms-kode på din telefon, som du skal indtaste, efter du har indtastet dit normale kodeord.

NemID er et andet eksempel på to-trins-login: Du taster først dit kodeord og derefter en engangskode fra dit nøglekort, eller du bekræfter adgangen i NemID nøgleapp.

Flere tjenester tilbyder to-trins-login:

Hvis du gerne vil slå to-trins-login til på en konto, der ikke er opstillet her, kan du benytte Turn It On. Her kan du se flere tjenester, der tilbyder to-trins-login samt trin for trin-guides til at slå det til.

Se mere om to-trins-login på Turn It On

3. Brug en password manager

En password manager hjælper dig med at holde styr på dine kodeord. Der er kun ét langt kodeord, du skal huske, nemlig det, der giver adgang til alle dine andre kodeord.

Der findes en række password managere til både din computer og telefon. Prøv at søge på internettet for at finde den, der passer bedst til dig og dine enheder. 

Læs også: Pas på dit NemID

 Få flere gode råd til sikkerhed på nettet

Se videoen om, hvordan du laver et stærkt kodeord

Test din viden om kodeord

Er du god til at lave kodeord? Du kan teste dig selv i en quiz på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside:


Kilde: Sikkerdigital.dk (Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen) 

Sidst opdateret 16.04.2021