Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Handl trygt på nettet med værktøjet "Sikker Shopping"

Undgå svindel, når du shopper på nettet, med værktøjet "Sikker Shopping", der markerer mistænkelige netbutikker i dine søgeresultater på fx Google.

Det er blevet nemmere at bestille og købe varer på nettet. Desværre er der også flere, som oplever, at varer aldrig når frem, eller at de får misbrugt deres personlige oplysninger.

Heldigvis er der forholdsregler, du kan tage, som mindsker risikoen for at blive snydt, når du handler på nettet.

Læs mere om online identitetstyveri 

Værktøjet "Sikker Shopping"

E-mærket er en dansk non-profit organisation, der arbejder for at styrke sikker og tryg e-handel i Danmark. Med e-mærkets gratis online værktøj, "Sikker Shopping", kan du mindske din risiko for at blive snydt på nettet. 

Læs mere om e-mærket

Værktøjet "Sikker Shopping" virker ved, at du, i dine søgeresultater på fx Google, får markeret, hvilke netbutikker du bør holde dig fra, og hvilke du trygt kan handle i.

De netbutikker, e-mærket anbefaler dig at undgå, er markeret med et rødt advarselsikon, mens butikker, der er vurderet sikre er markeret med et e-mærke.


Se e-mærkets video om værktøjet "Sikker Shopping"

Det røde advarselsikon forhindrer dig ikke teknisk i at klikke dig videre ind i en falsk netbutik.

"Sikker Shopping" er det, man, med et teknisk begreb, kalder for en browserudvidelse, altså en ekstrating til det program, du bruger til at gå på internettet med.

En browserudvidelse er et lille ekstra program, du tilføjer til den internetbrowser, du bruger til at søge på nettet med. Internet Explorer og Google Chrome er eksempler på internetbrowsere.

Sådan får du "Sikker Shopping"

Hvis du vil i gang med at bruge "Sikker Shopping", skal du først og fremmest sikre dig, at du har internetbrowseren Google Chrome installeret på din computer.

"Sikker Shopping" virker indtil videre kun med internetbrowseren Google Chrome og udelukkende på PC og MAC. Du kan altså ikke bruge "Sikker Shopping" med internetbrowseren Internet Explorer eller med din mobil eller tablet.

Når du har Google Chrome installeret på din computere, kan du downloade programmet "Sikker Shopping" fra Google Chromes Webshop. 

Åben Google Chrome webshop

Læs mere og hent "Sikker Shopping via e-mærkets hjemmeside

Fanger Sikker Shopping alt?

Selvom du bruger "Sikker Shopping", er det ikke en garanti for, at du ikke kan blive svindlet på nettet. Derfor skal du stadig være opmærksom og kritisk, når du handler på nettet.

Læs om, hvordan du forholder dig kritisk, når du handler i netbutikker

Hvis uheldet er ude

Hvis uheldet alligevel er ude, og du bliver bedraget af en falsk netbutik, bør du straks anmelde det til politiet.

Læs også: Bedrageri ved brug af falsk identitet

Teknikken bagved "Sikker Shopping"

Når "Sikker Shopping" undersøger og mærker netbutikker med for eksempel et rødt advarselsikon, sker det ved hjælp af en såkaldt web crawler – på dansk nogle gange oversat til edderkop – der på kryds og tværs undersøger de hjemmesider, som huser netbutikkerne.

E-mærket udfører også en række andre bagvedliggende manøvrer for at vurdere om netbutikkerne er legitime eller falske.

Læs mere om sikkerhed på nettet


Kilde: e-mærket

Sidst opdateret 14.12.2020