Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Bliv en haj til at huske kodeord, der er svære at gætte

Få de skarpeste råd fra Ældre Sagens erfarne it-frivillige til, hvordan du lærer at huske kodeord, der er svære at gætte.

Det behøver ikke være svært at huske kodeord, som ingen kan gætte. Med få tips kan du let øge din it-sikkerhed.

Bliv en haj til det med kodeord

Gode kodeord er det, man kalder stærke kodeord. Det er kodeord, som er svære for andre at gætte. I stærke kodeord blander du små og store bogstaver, tal og specialtegn.

Det gælder om, at du bruger kodeord, som er svære for andre at gætte – men lette for dig at huske.

Især når du også skal skifte kodeord ind imellem, og du skal bruge forskellige kodeord til forskellige konti.

Undgå at genbruge kodeord flere steder.

Læs mere om genbrug af adgangskoder på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside www.digst.dk

""

Her får du 6 gode råd, af Ældre Sagens erfarne it-frivillige, til, hvad du kan gøre for at blive ægte kodestærk og dermed let skrue op for it-sikkerheden.

6 råd til at huske kodeord, der er svære at gætte


1. Du er godt på vej, hvis du IKKE skriver dit kodeord ned fx på en gul lap og opbevarer den ved siden af din computer, mobil eller tablet.  

2. Når du skal finde på kodeord, så tænk på noget, der har haft betydning for dig det meste af dit liv fx en sang, en adresse eller titlen på en film – vi husker nemlig bedst det, som har haft stor betydning, som vi har husket over lang tid.

3. Brug stærkere kodeord med mange bogstaver (a,m,q), tal (3,7,9), store og små bogstaver og særlige karakterer (#,!,%) – alt efter hvad der er muligt – til dér, hvor du håndterer værdier, personlig information, oplysninger og papirer. Fx e-mailadgang, netkonti, sociale medier og computeradgang.

Til gengæld kan du godt bruge kodeord, som er lettere at skrive, der hvor du fx får nyhedsmails fra, eller hvor du er medlem, og hvor du ved, at du let kan bede om at få nyt password. Eksempler på lettere kodeord kunne være ’2koldetak’,’10tulipaner’ eller ’1medekstraketchup’.

4. Når du skal finde på stærke kodeord, så brug forbogstaverne fra en personlig sætning (dvs. som har betydning for dig, se pkt. 2), så du, når du skriver kodeordet, i dit hoved igen og igen gentager den sætning, som kun du, og ingen andre, kender.

Et eksempel kunne være ”Mit barndomshjem var Brohavevej 27A”, der bliver til kodeordet: ’MbvB27A’.

Du kan lave flere kodeord ud fra den samme sætning. Eksemplet ”Mit barndomshjem var Brohavevej 27A”, som blev til ’MbvB27A’, kan fx udvides med: Parenteser: ’(MbvB27A)’; eller ekstrategn: ’MbvB27A!!!!!’; eller med et yndlingstal: ’4MbvB27A4’.

5. Prøv dit nye kodeord af flere gange (fx 10) ved at taste og læse sætningen op for dig selv, efter du lige har lavet det.  

6. Det er godt fra tid til anden at ændre kodeord. Bare en tilføjelse af et enkelt eller to tegn er en ændring.

Få hjælp fra Ældre Sagens it-frivillige

Mange af Ældre Sagens lokalafdelinger tilbyder hjælp og kurser for dig, som gerne vil blive bedre til at bruge computeren og internettet. Lokalafdelingerne har forskellige it-tilbud.

Mange lokalafdelinger har it-caféer/datastuer, hvor du kan møde op og få hjælp af frivillige til at løse dine it-problemer.

Der er også mange lokalafdelinger, der har korte begynderkurser i at bruge en smartphone, tablet eller computer – men også kurser for mere erfarne brugere.

Nogle lokalafdelinger har også it-frivillige, der kan hjælpe dig hjemme, hvis du ikke kan komme til lokalafdelingens it-aktiviteter.

Så hvis du har behov for gode råd og vejledning, er du velkommen til at kontakte de it-frivillige i din Ældre Sagen lokalafdeling og få hjælp.

Få hjælp til it

Kontakt din Ældre Sagen lokalafdeling  og hør, hvilken hjælp de tilbyder.

Kontakt din lokalafdeling og få hjælp til it

Få flere gode råd om sikkerhed på nettet

Få hjælp, hvis uheldet er ude

Du kan få hjælp på www.sikkerdigital.dk, hvis du  har været udsat for online svindel, misbrug af personlige oplysninger, krænkelse med billede eller video eller lignende.

Gå til www.sikkerdigtal.dk

Sidst opdateret 19.09.2022