Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Rejser

Få en sikker ferie

10 gode råd: Planlæg din ferie

Det kan betale sig at bruge tid på at planlægge ferien. Så kan du bedre slappe af og suge nye indtryk til dig, når du kommer af sted. Få ti gode råd til at planlægge din ferie.

Her får du ti gode råd til, hvad du skal have styr på, inden du sætter kurs mod ferielandet.

1. Planlæg og spar penge

Du kan spare mange penge, hvis du lægger ferien uden for skolernes sommer- og vinterferie. Det gælder både, hvis turen går til udlandet, og hvis du vil holde ferie i Danmark.

Du kan også spare penge ved at bestille rejsen i god tid og ved at vælge de afrejsedage og -tidspunkter, som der er lav efterspørgsel på. Fx er de tidlige og sene afrejsetidspunkter ofte billigere end de andre.

Nogle gange er der penge at spare ved at flyve fra en anden lufthavn end den, der er tættest på dig. Der kan være flyselskaber, som udbyder billigere rejser fra andre lufthavne end den, du er vant til at bruge.

Du kan bruge rejseportaler, der samler flyafgange og priser fra flere selskaber, til at finde de laveste priser på fly, men køb billet på flyselskabets hjemmeside. Så undgår du, at skulle igennem et ekstra led, hvis du får brug for at klage over noget.

2. Tjek dine forsikringer

Ved du, hvad din indboforsikring dækker? Er det nødvendigt at forsikre dig yderligere? Det kan blive en både dyr og meget ubehagelig oplevelse at stå på fremmed grund uden at have styr på dine forsikringer.

Kontakt dit forsikringsselskab og find ud af, hvordan du er forsikret på rejsen. Hvis der er tale om specielle rejser, kan det være, du også skal kontakte rejseselskabet.  

Få gode råd om din rejseforsikring 

Læs også: 'Sådan dækker egne forsikringer' i Ældre Sagens håndbog "Værd at vide"

3. Husk det blå EU-sygesikringskort

Tag det blå EU-sygesikringskort med, når du er på ferie i andre EU-lande.

Du kan nøjes med at vise det gule sundhedskort, hvis du får brug for behandling, mens du er på ferie i Norden. Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler dog, at du tager det blå med i Norden

Ved rejser i andre EU-lande skal du bruge det blå EU-sygesikringskort. 

Du bestiller det blå EU-sygesikringskort hos Borgerservice. Forvent, at der går 2-3 uger, fra du bestiller det, til du modtager kortet.

Bestil det blå EU-sygesikringskort på www.borger.dk

Læs mere om det gule og blå sygesikringskort i håndbogen "Værd at vide"

4. Hav styr på din medicin

Tager du medicin, skal du undersøge, om du må medbringe det på rejsen. Du skal medbringe en såkaldt Schengen-attest, et slags pillepas, når du rejser inden for Schengen-landene. 

Schengen-landene er forpligtede til at anerkende en Schengen-attest som gyldig dokumentation for, at du har ret til at medbringe medicin med euforiserende stoffer på rejsen. 

Læs mere om Schengen-landene og Schengen-attest på www.sundhed.dk

Kontakt ambassaden og hør hvilke regler, der gælder ved indrejse til din destination, hvis rejsen går uden for de lande, som er med i Schengen-aftalen. 

Husk altid at pakke din medicin i håndbagagen, hvis du rejser med fly. Så er du sikker på, at du har din medicin, hvis noget går galt, og bagagen kommer frem til feriemålet på et senere tidspunkt end dig.  

Få mere at vide om medicin på rejser på Udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk

5. Tjek Udenrigsministeriets vejledning

Udenrigsministeriets hjemmeside vejleder om, hvor sikkert det er at rejse ift. konflikt, uro, kriminalitet, terror mv.

Læs mere om rejsevejledninger på Udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk

6. Vær opmærksom på COVID-19

Du skal være opmærksom på, om der gælder særlige regler i forhold til COVID-19 i det land, du skal rejse til.

Du kan læse om indrejseregler og eventuelle karantæne- og testkrav på den relevante danske ambassades hjemmeside i det land, du gerne vil rejse til.

Se oversigt over danske ambassader på www.um.dk

Undersøg eventuelt også om din rejseforsikring dækker COVID-19 relaterede udgifter, inden du rejser.

7. Bliv vaccineret

Afhængigt af dit rejsemål, kan det være nødvendigt at blive vaccineret. Vær især opmærksom på vaccinationer, hvis du rejser til lande i Asien, Afrika eller Sydamerika.

Det er en god idé at undersøge, hvilke vaccinationer du har brug for senest 4-6 uger inden afrejse. 

Undersøg, om du skal vaccineres på din næste rejse på www.sikkerrejse.dk 

8. Husk gyldigt pas

Du skal have dit pas med, når du rejser til udlandet. Som hovedregel skal du sørge for, at dit pas er gyldigt i seks måneder efter indrejse. 

I de nordiske lande behøver du ikke at tage pas med. Du skal dog altid have gyldig legitimation med. 

Læs om pas og visum på Udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk

9. Husk kreditkortet

Det er en god idé at bruge kreditkort i udlandet frem for at gå rundt med en masse kontanter, hvis du er uheldig at blive udsat for tyveri.

Sørg for at tjekke dit korts udløbsdato, inden du rejser, så du ikke står på ferien med et ugyldigt kort.

Hav et reservekort med i tilfælde af, at du mister dit kreditkort. Nogle Master Cards har tilknyttede rejseforsikringer – men ikke alle. Har du Master Card kan det derfor være en god idé at tjekke, om du allerede er forsikret der.

Husk også at tjekke, om der er en beløbsgrænse på dit kort. Altså om der er en grænse for, hvor mange kontanter du kan hæve dagligt. For VisaDankort er der en grænse på 2.000 kroner om dagen og 20.000 kroner pr. 30 dage. Det gælder både, når du hæver kontanter, og når du betaler i butikker og restauranter.

Læs mere om ferie i udlandet i håndbogen "Værd at vide"

10. Få din bagage hentet

Kontakt lufthavnen, hvis du vil høre, hvilke muligheder der er for at få din bagage hentet derhjemme, så du slipper for at slæbe den til lufthavnen. 

Læs mere om rejser


Kilde: Forbrugerrådet Tænk

 

20 % rabat på Saxo Premium

Medlemstilbud

Læs og lyt til bl.a. "Turen går til"-rejsebøger i appen og få rabat og fri fragt på bøger på Saxo.com.

Sidst opdateret 19.02.2024