Rejser

Få en sikker ferie

Planlæg din ferie

Det kan betale sig at bruge tid på at planlægge ferien. Så kan du bedre slappe af og suge nye indtryk til dig, når du kommer af sted. Få gode råd til at planlægge din ferie.

 

Her får du syv gode råd til, hvad du skal have styr på, inden du sætter kurs mod ferielandet.

1. Planlæg og spar penge

Du kan spare mange penge, hvis du lægger ferien uden for skolernes sommer- og vinterferie. Det gælder både, hvis turen går til udlandet, og hvis du vil holde ferie i Danmark.

Du kan også spare penge ved at bestille rejsen i god tid og ved at vælge de afrejsedage og -tidspunkter, som der er lav efterspørgsel på. Fx er de tidlige og sene afrejsetidspunkter ofte billigere end de andre.

Nogle gange er der penge at spare ved at flyve fra en anden lufthavn end den, der er tættest på dig. Der kan være flyselskaber, som udbyder billigere rejser fra andre lufthavne end den, du er vant til at bruge.

Brug Momondo eller andre rejseportaler til at finde de laveste priser på fly. 

2. Tjek dine forsikringer

Ved du, hvad din indboforsikring dækker? Er det nødvendigt at forsikre dig yderligere? Det kan blive en både dyr og meget ubehagelig oplevelse at stå på fremmed grund uden at have styr på dine forsikringer.

Kontakt dit rejseselskab eller forsikringsselskab og find ud af, hvordan du er forsikret på rejsen.

Få gode råd om din rejseforsikring 

3. Husk det blå EU-sygesikringskort

Tag det blå EU-sygesikringskort med, når du er på ferie i andre EU-lande. Du kan nøjes med at vise det gule sundhedskort, hvis du får brug for behandling, mens du er på ferie i norden. Ved rejser i andre EU-lande skal du bruge det blå EU-sygesikringskort. 

Du bestiller det blå EU-sygesikringskort hos Borgerservice. Forvent, at der går 2-3 uger, fra du bestiller det, til du modtager kortet.

Borger.dk: Bestil det blå EU-sygesikringskort

Læs mere om det gule og blå sygesikringskort i håndbogen "Værd at vide"

4. Hav styr på din medicin

Tager du medicin, skal du undersøge, om du må medbringe det på rejsen. Du skal medbringe en såkaldt Schengen-attest, et slags pillepas, når du rejser inden for Schengen-landene. 

Schengen-landene er forpligtede til at anerkende en Schengen-attest som gyldig dokumentation for, at du har ret til at medbringe medicin med euforiserende stoffer på rejsen. 

Læs mere om Schengen-landene og Schengen-attest

Kontakt ambassaden og hør hvilke regler, der gælder ved indrejse til din destination, hvis rejsen går uden for de lande, som er med i Schengen-aftalen. 

Husk altid at pakke din medicin i håndbagagen, hvis du rejser med fly. Så er du sikker på, at du har din medicin, hvis noget går galt, og bagagen kommer frem til feriemålet på et senere tidspunkt end dig.  

Få mere at vide om medicin på rejser på Udenrigsministeriets hjemmeside

Deltag i Ældre Sagens aktiviteter. Du kan for eksempel møde andre i strikkeklub, værksted, stavgang eller seniordans.

5. Bliv vaccineret

Afhængigt af dit rejsemål, kan det være nødvendigt at blive vaccineret. Vær især opmærksom på vaccinationer, hvis du rejser til lande i Asien, Afrika eller Sydamerika.

Det er en god idé at undersøge, hvilke vaccinationer du har brug for senest 4-6 uger inden afrejse. 

På Sikkerrejse.dk kan du tjekke, om du skal vaccineres på dit næste rejsemål 

6. Husk gyldigt pas

Du skal have dit pas med, når du rejser til udlandet. Som hovedregel skal du sørge for, at dit pas er gyldigt i seks måneder efter indrejse. 

I de nordiske lande behøver du ikke at tage pas med. Du skal dog altid have gyldig legitimation med. 

Læs om pas og visum på Udenrigsministeriets hjemmeside

7. Husk kreditkortet

Det er en god idé at bruge kreditkort i udlandet frem for at gå rundt med en masse kontanter, hvis du er uheldig at blive udsat for tyveri.

Sørg for at tjekke dit korts udløbsdato, inden du rejser, så du ikke står på ferien med et ugyldigt kort.

Hav et reservekort med i tilfælde af, at du mister dit kreditkort. 

Husk også at tjekke, om der er en beløbsgrænse på dit kort. Altså om der er en grænse for, hvor mange kontanter du kan hæve dagligt. For VisaDankort er der en grænse på 2.000 kroner om dagen og 20.000 kroner pr. 30 dage. Det gælder både, når du hæver kontanter, og når du betaler i butikker og restauranter.

Læs mere om ferie i udlandet i håndbogen "Værd at vide"

8. Få din bagage hentet

Kontakt lufthavnen, hvis du vil høre, hvilke muligheder der er for at få din bagage hentet derhjemme, så du slipper for at slæbe den til lufthavnen. 

Sidst opdateret 18.03.2021