Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Digital kontakt til det offentlige

Digital Post og selvbetjening

Det skal du vide om det nye MitID

MitID afløser NemID. Få svar på hvorfor, og hvad det betyder for dig.

 

MitID bruges til præcis de samme ting som NemID. Du kan fx logge på offentlige hjemmesider som borger.dk og skat.dk og på mange private hjemmesider som fx netbank. 

NemID afløses af MitID for at følge med udviklingen og den skærpede sikkerhed, der er nødvendig i dag og i fremtiden.

Det er Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark, der står bag MitID.

Hvornår skal du have MitID?

Fra den 31. oktober 2022 kan du ikke længere bruge NemID til at logge på netbank og til at godkende betalinger på nettet. Du skal i stedet bruge MitID.

Du kan dog ikke bruge MitID kodeviser og kodeoplæser til at godkende betalinger på nettet før begyndelsen af 2023. Ind til da er det kun MitID appen, der kan bruges til betalinger på nettet.

Læs om MitID kodeviser og -oplæser til betalinger på nettet

Andre private og offentlige hjemmesider vil løbende gå væk fra NemID og gå over til MitID.

Fra den 22. september bliver MitID standardvalget, når du skal logge på offentlige hjemmesider som fx skat.dk, borger.dk og sundhed.dk. Ind til den 30. oktober kan du dog fortsat aktivt vælge at logge ind med NemID. 

Har du været vandt til at bruge NemID nøglekortet i pap, kan du være nødt til at skifte til NemID nøgleappen på smartphone eller tablet allerede fra den 30. juni. Det skyldes, at nøglekortet i pap ikke lever op til de europæiske regler for sikkerhed på onlinebetalinger. Nogle er dog undtaget og kan fortsætte med Nøglekortet i pap indtil den 30. oktober 2022.

Læs mere om stop af Nøglekortet i pap

Sådan får du MitID

Du kan vente på at blive inviteret til MitID af banken, men du kan også selv gå i gang med at hente MitID.

Læs hvordan du får MitID

Når du bliver inviteret af banken, har du 30 dage til at få MitID. Bliver tidsfristen overskredet, kan du ikke logge på din bank, før du har fået MitID – heller ikke med NemID. 

Fem gode råd om MitID

Når du tager MitID i brug, kan du med fordel være opmærksom på fem gode råd, som du kan se i denne video:

Du skal beholde dit NemID

Der vil være en overgangsperiode, hvor du stadig skal bruge NemID nogle steder. Derfor må du ikke smide NemID og Nøglekortet i pap ud, før du har fået besked om, at du ikke længere skal have NemID. 

Læs mere om MitID på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside

Pas på falske mails, sms’er og telefonopkald

Du skal desværre være på vagt overfor falske sms’er, e-mails og telefonopkald. Svindlere udnytter nemlig, at der lige nu informeres om MitID.

Hverken Digitaliseringsstyrelsen, politiet, banker eller andre myndigheder vil nogensinde bede dig om at udlevere personlige oplysninger på mail, sms eller telefon.

De sender brev som sikker Digital Post på borger.dk, Mit.dk eller i e-Boks. Er du fritaget for digital post, får du et fysisk brev med posten.

Du kan godt få en sms fra din bank. Men den vil udelukkende informere, fx om at du har en besked i net- eller mobilbanken, som du skal logge ind og kigge på.
 
Læs mere om falske mails og sms’er 

Hvad er NemID?

NemID er en digital identifikation for borgere, myndigheder, private virksomheder og deres medarbejdere. NemID er også en måde at underskrive dokumenter på ved hjælp af en digital signatur.

Du kan altså både bruge NemID til at dokumentere, hvem du er, og til at ”underskrive” digitalt.

MitID ligner NemID og kan bruges til alt det, som du tidligere har brugt NemID til.

Læs mere om NemID

Læs artiklen: Sådan virker NemID nøgleappen 

Læs også: Pas på dit NemID

Sidst opdateret 26.09.2022