Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Medicin

Bliv klog på medicin, regler og tilskud

Få gratis vaccine mod pneumokok-lungebetændelse

PERSONER OVER 65 ÅR OG PERSONER I SÆRLIGT UDSATTE RISIKOGRUPPER KAN BLIVE GRATIS VACCINERET MOD PNEUMOKOKKER TIL OG MED DEN 15. JANUAR 2023.

 

I Danmark indlægges ca. 15.000 mennesker årligt med lungebetændelse (pneumoni), og mange flere behandles hos de praktiserende læger. Pneumokok-bakterier er den hyppigste enkeltstående årsag til lungebetændelser.

Du nedsætter risikoen for at få pneumokok-lungebetændelse, når du bliver vaccineret.

Vaccinen beskytter mod alvorlige infektionssygdomme
Regeringen har besluttet at alle personer over 65 år samt personer i sårbare grupper kan blive beskyttet mod alvorlige infektionssygdomme via gratis vaccine mod pneumokokker til og med den 15. januar 2023.

Det er for mindske risikoen for, at sårbare patienter kan blive ramt af en alvorlig pneumokok-infektion samtidig med, at de også er i risiko for et alvorligt COVID-19 forløb.

Pneumokokker kan resultere i meningitis, blodforgiftning og lungebetændelse. Hvis du har visse kroniske sygdomme kan du være i særlig høj risiko for at udvikle disse alvorlige sygdomme, hvis de bliver smittet med pneumokok-bakterier.

Vaccinen tilbydes til alle over 65 år
Vaccinationstilbuddet dækker alle personer over 65 år samt personer under 65 år med særlig høj risiko for alvorlig pneumokok-sygdom.

Børn tilbydes allerede pneumokok-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet.

Vaccination tilbydes personer i risikogruppe, der ikke er vaccineret indenfor de sidste 6 år.

Hos personer med særlig høj risiko for invasiv pneumokok-sygdom kan der, efter lægelig vurdering, tilbydes vaccination med kortere interval, forudgået af antistofmålinger.

Sådan bliver du vaccineret
Personer i målgruppen kan blive vaccineret hos egen læge, på nogle apoteker og på vaccinationsklinikker. Ved tvivl om hvorvidt man tilhører målgruppen, skal man kontakte sin egen læge. 

Hvis du bor på plejehjem/i plejebolig skal du tilbydes vaccination. Dette bør dit plejehjem være behjælpelig med.

Hvis du, af helbredsmæssige årsager, ikke er i stand til at blive vaccineret hos lægen eller lignende, kan du eventuelt blive vaccineret hjemme. 

Bivirkninger ved vaccination mod lungebetændelse
Det er normalt at opleve rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet. Du kan også få hovedpine, utilpashed og feber. Det er ikke ualmindeligt.

Det er sjældent at nogen oplever alvorlige bivirkninger.

Læs mere om pneumokokvaccination på www.sst.dk

Særlige forhold
Vaccinationen (PPV23) mod pneumokokker er gratis, hvis du er fyldt 65 år, har en kronisk sygdom, eller på anden måde er i en risikogruppe.

For nogle risikogrupper anbefales det at få en pneumokok-vaccination med PCV13 forud for PPV23.  PVC13 skal man selv betale for, der ydes dog klausuleret tilskud til visse grupper.

Læs mere om tilskud til vacciner på www.sst.dk 

Influenzavaccination
Almindelig influenza-vaccination anbefales også til folk over 65 år, og mange risikofaktorer for influenzasygdom er de samme som for alvorlig pneumokok-sygdom.

Læs mere om influenza-vaccination


Kilde: Sundhedsstyrelsen 

Sidst opdateret 07.11.2022