Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Ny rapport om danskernes forhold til at tale om døden

Over halvdelen af danskerne synes, at vi taler for lidt eller alt for lidt om døden. Det viser Ældre Sagens nye undersøgelse "Danskernes holdning til at tale om sin egen og sine næres sidste tid og død". Rapporten stiller skarpt på danskernes holdning til døden, tro og sorg.
17.04.2019

I Danmark dør ca. 55.000 personer om året. Hver gang et menneske dør, er der i gennemsnit ca. seks pårørende, hvis liv påvirkes og forandres dybt. Det er over 300.000 mennesker hvert år.

Ældre Sagens nye undersøgelse "Danskernes holdning til at tale om sin egen og sine næres sidste tid og død" handler om danskernes holdninger til at tale om døden og deres forhold til tro og sorg.

Vi bør tale med hinanden om døden
Det er Ældre Sagens håb, at undersøgelsen kan være med til at sætte fokus på en væsentlig dagsorden; at vi bør tale med hinanden om vigtige forhold ved døden - såvel eksistentielle spørgsmål som de mere praktiske.

På den måde kan vi måske også blive bedre til at være der for hinanden, når vores ven, kollega eller nabo har mistet. Og vi kan måske i tide tale om vores ønsker for den sidste tid og dermed have bedre muligheder for at skabe en god afslutning på livet for os selv og vores kære.

Mærkesag: Alle har ret til en værdig afslutning på livet

Synspunkt: Sundhedspersonale skal tale om døden

Vi skal rustes til samtalen
Forhåbentlig kan undersøgelsen også bringe værdifuld viden ind i arbejdet med at skabe indsatser, der understøtter refleksioner og samtaler om døden. Døende og deres pårørende er nemlig bedre rustet til at håndtere situationen og få en god sidste tid, hvis de har fået talt om døden – inden de bliver alvorligt syge.

Læs rapporten "Danskernes holdning til at tale om sin egen og sine næres sidste tid og død"

Sidst opdateret 09.06.2022