Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Digital kontakt til det offentlige

MitID, digital post og digital selvbetjening

Det skal du vide om MitID

Få svar på dine spørgsmål om MitID – hvordan det virker, og hvad du skal gøre, hvis du har glemt kode eller brugernavn til MitID.

MitID bruges til at logge på offentlige hjemmesider som fx borger.dk og skat.dk og på mange private hjemmesider som fx netbank. MitID bruges også til at godkende betalinger på nettet.

Læs mere om at godkende betalinger på nettet med MitID, MobilePay eller sms-kode

MitID har afløst NemID for at følge med udviklingen og den skærpede sikkerhed, der er nødvendig i dag og i fremtiden.

Det er Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark, der står bag MitID.

Sådan får du MitID

Du kan få MitID ved at møde op i borgerservice eller ved at oprette dig i MitID appen ved at scanne dit pas. 

Læs, hvordan du får MitID på mitid.dk

Nogle kommuner tilbyder hjælp i eget hjem til at få MitID, hvis du ikke kan møde op i Borgerservice. Kontakt Borgerservice for at høre om mulighederne i din kommune.

Sådan bruger du MitID

Hver gang du skal godkende med MitID, skal du taste dit personlige bruger-ID, din PIN-kode og enten en engangskode eller QR-kode. Hvis du har valgt at bruge fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse, kan du bruge det i stedet for PIN-kode og engangskode, når du godkender med MitID appen.

Læs mere om, hvordan du bruger MitID

Alternativ til MitID appen

Hvis ikke du vil benytte MitID appen, kan du benytte MitID kodeviser eller kodeoplæser. De fungerer på stort set samme måde som det tidligere NemID nøglekort i pap. I det tilfælde suppleres bruger-ID og PIN-kode af en engangskode fra kodeviseren eller kodeoplæseren. Du kan gratis bestille en kodeviser eller kodeoplæser.

Læs om MitID kodeviser og -oplæser

Opdatering af MitID appen

Den 6. juni 2023 blev MitID appen opdateret for at styrke sikkerheden.

Bruger du MitID appen til at godkende en handling på din computer, skal du som noget nyt scanne en QR-kode på din computerskærm med MitID appen på din telefon eller tablet.

Hvis du ikke kan scanne QR-koden (fx hvis dit kamera på telefonen er i stykker, du har nedsat syn eller din telefon er en model, der ikke kan scanne med MitID appen) er der et alternativ. Du kan indstille MitID appen til at bruge en engangskode, og når engangskoden vises på computerskærmen, taster du den ind i MitID appen.

Bruger du MitID kodeviser eller -oplæser, kan du bruge MitID, som du plejer.

Læs, hvordan du godkender med MitID appen eller engangskode på www.mitid.dk 

Fem gode råd om MitID

Når du tager MitID i brug, kan du med fordel være opmærksom på fem gode råd, som du kan se i denne video:

Pas på falske mails, sms’er og telefonopkald

Du skal desværre være på vagt overfor falske sms’er, e-mails og telefonopkald. Svindlere udnytter nemlig, at der informeres om MitID.

Hverken Digitaliseringsstyrelsen, politiet, banker eller andre myndigheder vil nogensinde bede dig om at udlevere personlige oplysninger på mail, sms eller telefon.

De sender brev som sikker Digital Post på borger.dk, Mit.dk eller i e-Boks. Er du fritaget for digital post, får du et fysisk brev med posten.

Du kan godt få en sms fra din bank. Men den vil udelukkende informere, fx om at du har en besked i net- eller mobilbanken, som du skal logge ind og kigge på.
 
Læs mere om falske mails og sms’er 

Politik

Det har Ældre Sagen opnået 

Læs om politiske resultater

Sidst opdateret 22.02.2024