Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Ensomhed

Ingen i Danmark skal rammes af alvorlig ensomhed

Man kan afhjælpe ensomhed på recept

Praktiserende læger har hvert år cirka 450.000 ekstra besøg af patienter, der føler sig ensomme.

Et nyt projekt med social henvisning skal give lægerne et redskab, så de kan henvise de patienter, der er ramt af ensomhed, til en social brobygger. Brobyggeren kan hjælpe dem videre til det helt rigtige tilbud med aktiviteter og rådgivning i deres lokalsamfund.

Positive engelske erfaringer

Erfaringer fra England viser, at man godt kan hjælpe en betydelig del af disse patienter.

I England har de siden 2013 arbejdet med social henvisning. Deres arbejde viser et markant fald i brugen af sundhedsydelser i målgruppen for den sociale henvisning, mindre ensomhed og øget trivsel. Så det virker i England, og derfor vil det forhåbentlig også virke i Danmark.

WHO har fået øjnene op for konceptet med social henvisning, og nu anbefaler WHO, at de europæiske lande forsøger at integrere det i deres sundhedssystemer. En såkaldt populationsomsorg. På bundlinjen skal vi så gerne opleve øget livskvalitet og i sidste ende et mindre behov for at trække på sundhedssystemet.

Læger og en social brobygger

Et nyt projekt i København med social henvisning skal nu hjælpe mennesker ud af ensomhed. Ældre Sagen har i samarbejde med 45 praktiserende læger og mere end 10.000 patienter over 60 år på Vesterbro, Enghave og Sydhavnen i København etableret et projekt med social henvisning.

Projektet startede 1. juni 2024, og der er ansat en social brobygger, der primært skal have patientkontakten, og en projektleder, som skal hjælpe de lokale foreninger med at tage godt imod de henviste patienter og udvikle nye tilbud, som passer til målgruppens behov. I samarbejde med lægerne, skal de bygge broer for mennesker med sociale udfordringer.

Projektet er støttet af Social- og Boligstyrelsen, og vi forventer at kunne støtte 800 mennesker i lokalsamfundet til at finde fodfæste rent socialt over de næste 2,5 år.

Sidst opdateret 04.06.2024