Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Førtidspension

Kend regler og satser for førtidspension 2024

Må jeg arbejde som førtidspensionist?

Hvor meget du må tjene som førtidspensionist afhænger af, om du har fået bevilliget førtidspension før eller efter 1. januar 2003. Læs artiklen og få at vide, hvad du skal være opmærksom på.

Artiklen kort

Førtidspension og arbejde

Der er nogle regler, du skal være opmærksom på, hvis du vil arbejde ved siden af førtidspensionen.

Det kommer også an på, hvornår din førtidspension er bevilget. Hvis du arbejder for meget eller tjener for mange penge, kan det påvirke din førtidspension.

Det er vigtigt at du taler med din kommune om dine planer for at undgå problemer. 

Læsetid 2 minutter

_______________

Hvor meget du må tjene ved siden af din førtidspension afhænger af, om du har fået bevilliget førtidspension før eller efter 1. januar 2003.

Hvis du har fået bevilget førtidspension før den 1. januar 2003

Har fået bevilliget førtidspension inden 1. januar 2003, har du mulighed for at gøre brug af det, der kaldes resterhvervsevne. Resterhvervsevne er den tid, du er blevet vurderet til at kunne arbejde.

Så meget må du arbejde og tjene

Hvis du fx har fået bevilget den mellemste førtidspension, så er din resterhvervsevne 1/3, og du må arbejde 12-13 timer om ugen.

Når det er sagt, så er det altid en god idé, at du kontakter din kommune inden for at drøfte dine muligheder.

Blandt andet skal du være opmærksom på, at det, du tjener ved at arbejde, vil blive regnet med i dit indtægtsgrund, når din førtidspension skal beregnes.

Læs i håndbogen "Værd at vide" om regler for beregning af ”ny” førtidspension

Hvis du har fået bevilget førtidspension efter den 1. januar 2003

Er din førtidspension bevilget efter den 1. januar 2003, har kommunen vurderet, at din arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat. I så fald er det vigtigt, at du kontakter kommunen for at få vurderet, om det er i orden, at du arbejder lidt. Også selvom det kun er få timer om ugen.

Hvis kommunen godkender, at du arbejder, vil din arbejdsindkomst blive regnet med i dit indtægtsgrundlag, når din førtidspension skal beregnes.

For både ny og gammel førtidspension kommer der den 1. januar 2023 en treårig forsøgsordning, hvor du må arbejde det, du vil, uden at miste retten til førtidspensionen. Pensionen kan eventuelt gøres hvilende, men kan så genoptages, hvis man stopper med arbejde indenfor den treårige periode.

Se satserne for førtidspension 2022, og læs om betingelserne for at få førtidspension

Få mere viden om førtidspension her

Få rådgivning

Du er altid velkommen til at kontakte vores jurister og eksperter, hvis du har brug for hjælp eller gode råd.

Kontakt Ældre Sagens Rådgivning

spørgsmål og svar om førtidspension og arbejde

Må jeg arbejde samtidig med, at jeg modtager førtidspension?

Du kan godt have et mindre arbejde ved siden af førtidspensionen, men det er meget vigtigt, at du kontakter kommunen inden du starter på et arbejde.

Kommunen har vurderet, at din arbejdsevne er nedsat, så arbejdet må ikke være så mange timer, at du kan risikere at blive frakendt førtidspensionen.

Der er forskellige regler, alt efter om du har fået bevilget din førtidspension før eller efter 01.01.2003.

  • Er førtidspensionen bevilget før 1/1 2003, kan du udnytte din resterhvervsevne. Hvis du fx har fået bevilget den mellemste førtidspension, så er din resterhvervsevne 1/3 og du kan arbejde 12-13 timer om ugen. 
  • Har du fået bevilget din førtidspension efter 1/1 2003, har kommunen vurderet, at din arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat. Du bør derfor kontakte din kommune, for at få vurderet, om du kan påtage dig arbejde. 

Hvis du arbejder samtidig med, at du får førtidspension, vil din arbejdsindkomst blive medtaget i indtægtsgrundlaget, når din førtidspension skal beregnes.

Fra den 1. januar 2023 kommer der en forsøgsordning, hvor du kan arbejde mere uden at miste retten til førtidspension. Indtægten skal stadig med i beregningen, og indtægten kan blive så stor, at din førtidspension kan gøres hvilende.

Læs mere om reglerne i artiklen: "Må jeg arbejde som førtidspensionist?"

Politik

Det har Ældre Sagen opnået 

Læs om politiske resultater

Sidst opdateret 03.01.2024