Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Børnebørn

Bedsteforældre og børnebørn

Skru op for samvær, sjov – og fælles skærmtid

Samværet mellem bedsteforældre og børnebørn er ikke kun godt for børnene – men også for dig som bedsteforælder. Her får du et par gode råd til, hvad I kan lave sammen.

Udover at samvær med andre mennesker generelt påvirker livskvaliteten, så er relationer på tværs af generationer særligt vigtige. Samvær på tværs af generationer giver nemlig et vigtigt indblik i andre aldersgrupper end sin egen.

På den måde vokser forståelsen mellem generationer. 

Hvad skal vi lave?

Men måske er det ikke altid lige let at finde aktiviteter, I kan lave sammen. Aktiviteter fra dengang man selv var barn, er ikke nødvendigvis det, der fænger i dag.  

Samtidig fylder skærmene mere og mere i børns hverdag og leg.

Her kan det være en fordel at bruge børnenes interesse for skærmen som afsæt til noget, I kan lave sammen i den fysiske verden, som I begge vil få noget ud af.

Her får du en kort liste med idéer til, hvad I kan lave sammen.

1. Gå på opdagelse sammen i børnenes digitale univers

De fleste børn og unge bruger mange timer foran de digitale skærme. Det behøver ikke være en hindring for jeres samvær. Er der noget, du gerne selv vil vide mere om om indenfor it, eller noget du gerne vil lære, så spørg dit barnebarn, om han eller hun vil vise dig, hvordan man gør. 

Måske dit barnebarn kan hjælpe dig med at blive bedre til at bruge Facebook eller vise dig billeder på Instagram? 

Du kan også få dit barnebarn til at vise dig sine yndlingsting på telefonen, og I kan på den måde få en snak om, hvad han eller hun synes, der er sjovt på nettet og hvorfor.

2. Tag de sociale medier med i køkkenet

En anden sjov og god måde at møde dine børnebørns interesser på, er ved at inddrage deres interesser i jeres aktiviteter. I kan fx se videoer om dyr, høre musik – det kan også være fra gamle dage – eller finde inspiration til kager og madlavning på de sociale medier.

Du kan fx finde YouTube-videoer, der guider dig igennem kagebagning og madlavning.

Tag din computer eller tablet med ud i køkkenet og lad dit barnebarn finde en sjov kage-opskrift på YouTube, som I kan følge og bage sammen.

Find videoer på www.youtube.com

3. Relater gamle dage til nutiden

Historier fra ”gamle dage” bliver mere interessante for dine børnebørn, hvis du relaterer det til din egen historie. Var du selv hippie i 70'erne? Fortæl om tiden og vis, hvordan det var dengang fx med billeder, filmklip eller et besøg på museum.

Du kan også tage dit barnebarn med i køkkenet og lave din livret fra dengang, du var barn.

Læs også: Derfor er bedsteforældre vigtige

4. Bliv klogere sammen

Dine børnebørn kan lære af dig, og du kan lære af dem, men I kan også sammen blive klogere.

Du kan fx tage dit barnebarn med på højskoleophold.

Er du interesseret i madlavning, kan du blive instruktør på en af 4H's madskoler i samarbejde med Ældre Sagen i sommerferien, hvor du også kan have dit barnebarn med.

Du kan også rive en enkel dag ud af kalenderen og tage dine børnebørn med ud i naturen, hvor i sammen kan gå på opdagelse. Tag evt. en tablet med, som I fx kan bruge til at blive klogere på skovens fugle, historie eller andet.

Læs artiklen: Med børnebørnene ud i naturen

Eller lyt til en spændende podcast sammen og bliv klogere på alt mellem himmel og jord.

Læs også: Sådan lytter du til podcast

Andre aktiviteter med børn og unge

Der findes en masse forskellige frivillige tilbud, hvor du kan dele ud af din viden og være sammen på tværs af generationer.

Du kan fx melde dig som skoleven eller læsetante/-onkel, hvor du som frivillig er tilknyttet en børnehave eller skole og en gang om ugen kigger forbi til højtlæsning for en mindre gruppe børn.

Der findes også forskellige mentorordninger for unge i  lokale foreninger, skoler, uddannelsessteder og frivillighedshuse. Tjek i din kommune og spørg evt. i i frivilligcentret.

Læs mere om aktiviteter med børn


Kilde: Anne Leonora Blaakilde, ekspert i ældreliv og lektor på Roskilde Universitet.

Spil online spil

Gæt krydsord og spil "Find Ord". Gratis, godt for hjernen og nyt spil hver dag.

Sidst opdateret 04.04.2024