Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Børnebørn

Bedsteforældre og børnebørn

Med børnebørnene ud i naturen

Tag dine børnebørn med ud i naturen og skab bånd og oplevelser mellem jer, de aldrig vil glemme. Få gode råd fra Casper Kjerumgaard, friluftsekspert og forfatter til aktivitetsbogen "Tag ud med dine børn".

Fortvivl ikke, hvis dine børnebørns opmærksomhed er rettet mod iPad'en, når de besøger dig. Der er både god mening i – og gode tips til – at lokke børnebørnene med ud i naturen til anderledes oplevelser, og det er lettere, end du måske tror.

Få gode råd fra Casper Kjerumgaard, der er friluftsekspert, far og forfatter til bogen "Tag ud med dine børn".

Giv børnene et varsel

Børn fungerer ligesom voksne, når det kommer til større aktiviteter og afbræk i hverdagen eller weekenden. De kan godt lide at blive varslet.

Et spontant forslag eller en uforudset kommando om skovtur kan afføde en negativ reaktion. Især hvis barnet sidder fordybet i noget, det holder af. Og det er sådan set kun en naturlig reaktion.

Inddrag barnet i planlægningen

Men ved barnet i forvejen, at når vi besøger farmor i weekenden, så skal vi have regntøj og gummistøvler med, for vi skal i skoven hele lørdagen, så er barnet både varslet og forberedt.

Når du varsler, får skovturen lov at plante sig i barnets bevidsthed, og fantasien får allerede her ben at gå på.

Børnene begynder at glæde sig og forberede sig mentalt og er i stedet en del af en fælles planlægning.

Læs også: Tre gode øvelser til din gåtur

Få rabat på kunst og kultur oplevelser igennem Ældre Sagen.Lad legen opstå naturligt

Børns fantasi er fantastisk. Når de varsles om en tur ud i det blå, så har de allerede alle mulige billeder i hjernen om, hvad de kunne tænke sig skulle ske derude.

Tal med dem om det, og skab en fantasi eller fortælling sammen.

Giv slip, og lad turen udvikle sig. Måske finder I en død fugl, der skal begraves. Måske finder I nogle kogler eller blade, som skal med hjem og dekoreres. Måske er I slet ikke i skoven – men på skattejagt med en farlig røverbande efter jer.

Begrænsningen for fantasilege er i os voksne – ikke i børnene.

Del din passion

Smit dit barnebarn med din passion for fugle, træsorter, dyrespor i skovbunden eller spiselige svampe. De vil hurtigt mærke din entusiasme, blive revet med og bringe deres fantasi i spil i jeres fælles oplevelse.

Kig dig omkring: Hvad ser du? Hvad ved du? Måske har du en bog med, som I kan bruge til at kende træerne fra hinanden?

Din fantasi sætter grænsen.

Tag iPad'en med ud

Børn i dag er vant til at navigere i en verden med en massiv strøm af informationer, der går utroligt stærkt. De har legende lært teknologiens gevinster. Lad dem derfor lære dig, hvordan I sammen kan bruge iPad’en til at bestemme bladtyper osv.

Gode legeopgaver med iPad:

  • Lav en tjekliste, inden I tager hjemmefra: Hvad kunne I godt tænke jer at gå på jagt efter ude i skoven?
  • Led efter en snegl, en krabbe, en lilla blomst – eller find fem ting i naturen, der starter med K, eller måske fem forskellige blade.
  • Led efter skatte (Geocaches), som andre naturelskere har gemt i naturen over hele landet, via din GPS (Kig nærmere på hjemmesiden www.geocaching.com).
  • Find en app, søg fx på ’natur’, og prøv at læse og se, hvad I kan opleve netop der, hvor I er.
  • Lad børnene tage billeder af blade eller dyrespor og se, om I kan bestemme træsort eller dyret bag potefodsporet.

Læs også: Gratis motion i naturen

Målret dig ud af konflikter

Har I en aftale forinden om, at turen ikke tager hele dagen, så kan det være lettere for barnet at komme afsted.

Hold fokus på at inddrage børnene i, hvad I skal lave ude i skoven – ikke i beslutningen om, om I overhovedet skal afsted.

Målret deres medbestemmelse og kreativitet mod det, de reelt har indflydelse på – uden at efterlade dem med alle muligheder i verden, hvis de ikke kan samle sig om at vælge en aktivitet.

Giv dem højst tre valgmuligheder, som de kan forholde sig til.

Læs også: Sæt klare grænser for dine børnebørn

Skab langtidsholdbare bånd

Når vi er sammen med mennesker, vi godt kan lide og laver ting, hvor vi er uforstyrret og tæt på hinanden, knytter vi nogle dybe bånd.

Den slags samvær og oplevelser er naturen det perfekte rum til. Her er altid plads, ro og nye oplevelser.

Læs også: Derfor er bedsteforældre vigtige

Tag de gamle dyder med ud

Bedsteforældre er langt bedre til at lave aktiviteter med børn ude end forældre – fordi samværet med bedsteforældrene allerede har en anden ramme end hverdagen.

Medbring nogle af de sysler, du brugte tid på, da du var barn.

Byg en hule med et lagen bagerst i haven. Tag boller og kakao med ud i skoven. Byg et lille bål og grill pølser. Find en pind at snitte lidt i.

Den slags er bedsteforældre tit meget bedre til at gøre spændende end forældre.


Kilde: Casper Kjerumgaard. Far, friluftsekspert og forfatter (sammen med fruen Rikke Berg) til bogen "Tag ud med dine børn", Forlaget Turbine.

Sidst opdateret 18.12.2023