Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Børnebørn

Bedsteforældre og børnebørn

Derfor er bedsteforældre vigtige

Hos bedsteforældre kan børn få den nære, langsomme og trygge relation, som små mennesker har brug for i en travl hverdag i en stor verden.

Der er ingen tvivl om, at rollen som bedsteforælder er unik. Og som bedsteforælder kan du noget helt særligt. Bliv klog på, hvad det er, bedsteforældre kan give børnebørn, som ingen andre kan.

Forkæl med tid og nærvær

Mange børn og forældre har en travl hverdag. Det betyder, at du kan give dine børnebørn det, deres forældre måske ikke nødvendigvis giver dem. Tid, nærvær og din historie. Det vil være med til at styrke jeres bånd.

Overleveringen af din historie og kultur er vigtigt. Så lær dine børnebørn at lægge syvkabale, at hækle eller vis dem billeder fra din ungdom og fortæl dem historier. 

De langsomme og nærværende aktiviteter er der, hvor du kan gøre en forskel som bedste.

Håndværk og syslerier

Lær børnene at reparere ting. Vis dem glæden ved de langsomme sysler, ved fordybelse og nærvær. Det vil de tage med sig i deres liv og altid huske dig for at have givet dem.

Men forkæl også forældrene med tid og nærvær og ros.

Bliv frivillig i en børnehave eller skole

Ros og anerkend

Børnefamilieforældre er i dag så hårdt spændt op, fordi de generelt har meget høje forventninger til sig selv. Mange stiler efter at gøre alting 100% perfekt.

Lige dér kan du som bedsteforældre træde ind og hjælpe til. Del ud af din ubetingede kærlighed til børnene – og dit eget barn – og hjælp til.

Og ros forældrene for alt det, de gør godt og som lykkes. De trænger også til din omsorg.

Vær deres fortrolige trøster

Når børn oplever noget træls eller hårdt, fx nogle andre børn, der driller i skolen, eller forældre der skal skilles, så har børnene ofte ikke lyst til at dele det med deres forældre. Fordi forældrene måske ringer til skolen eller skælder den anden forælder ud for at løse problemet.

Men børn har tit bare brug for en fortrolig at tale med. Tit kan en god, fortrolig snak og måske et par værktøjer til at håndtere det, hvis det ikke er for voldsomt naturligvis, være bedre end ophidsede forældre.

Og hvor en mors interesse eller iver efter fortrolighed kan virke anmassende, så kan fortroligheden med en bedsteforælder være det helt rette. 

Fortrolighed er med til at mindske risikoen for ensomhed.

Markér dine grænser og vogt forældrenes

Dine børnebørn er din børns børn – ikke dine. Husk det. Og behandl dine børns valg på deres børns vegne med respekt og modarbejd dem ikke.

Når det er sagt, så skal du selvfølgelig opdrage på dine børnebørn, når du er alene med dem. Både så dine egne grænser ikke overtrædes, og så samværet bliver rart for både jer og børnebørnene.

Men hav dine børns retningslinjer og regler med i din egen opdragelse af børnebørnene.

Sig din mening på en ordentlig måde

Hvis du er uenig med dine børn, så sig det. Der skal være plads til at sige sin ærlige mening. Men måden, du formulerer dig på, er altafgørende for, hvad der kommer ud af det.

Mange bedsteforældre er bange for at tage konflikten. Især hvis deres egne børn er blevet ’curlet’ for hårdt og derfor ofte ikke tåler kritik, selvom den er kærligt ment.

Men en sund relation skal kunne klare, at du på en ordentlig måde siger din mening.

Siger du ikke din mening men sidder i stedet med nedadvendte mundvige og himmelvendte øjne, bliver udfaldet ofte negativt. Det handler om, at du i stedet får formuleret dig kærligt og respektfuldt.

Spørg om lov

Hvis du har svært ved at formulere din kritik, kan det være en god idé først at spørge om lov til at sige noget. For så har forældrene muligheden for at markere, om de føler behov for inspiration lige nu, eller de hellere er fri for at høre dine erfaringer.

Ros forældrene for deres omhyggelighed, hvis de kommer med en lang liste, der gennemgår den helt rette måde at putte barnet på.

Med anerkendelse, respekt og forståelse er sandsynligheden for en god relation og et tillidsfuldt forhold størst.

Hjælp det du kan – på din måde

Langt hen ad vejen er det en god idé at hjælpe børn og børnebørn, HVIS du kan. Det er ikke alle, der kan. Det kan der være forskellige årsager til. Det er der ikke noget forkert i.

Find din måde at hjælpe på og i det omfang, der passer til dig. Og husk du må aldrig føle, du bliver udnyttet. Så er det på tide at sige fra.

Samvær med børnebørnene er en investering og en mulighed, der ikke varer evigt. Så vær der, mens tid er og nyd den helt særlige relation.

Læs mere om børnebørn


Kilde: Familierådgiver Lola Jensen

Sidst opdateret 01.07.2024