Få hjælp og støtte, hvis du kender en ældre, der er underernæret eller for tynd.

Underernæring

Underernæring er farligt for ældre

Underernæring eller pludseligt vægttab kan være tegn på, at noget ikke er, som det skal være. Det gælder om at finde frem til det egentlige problem og få appetitten på maden tilbage igen.

Der skal en læge eller andet sundhedsfagligt personale til at vurdere, hvornår du er underernæret. Fagpersonen kigger på, hvor hurtigt du har tabt dig og hvordan det i øvrigt står til med helbredet.  

Hvorfor taber man sig? 

Der kan være mange grunde til, at du taber sig. Appetitten hænger tæt sammen med helbred, humør og livsglæde. Sygdom, sorg og ensomhed er nogle af de hyppigste årsager til, at du mister lysten til at spise.

Fx kan det at miste en ægtefælle gøre, at du mister appetitten og lysten til at spise i det hele taget.

Hvis en, du kender, har mistet sin ægtefælle, så vær ekstra opmærksom på, om personen isolerer sig. Hold lidt ekstra øje med spisevanerne. Det er en god idé at invitere på aftensmad lidt hyppigere end ellers. Tilbyd at købe ind eller komme forbi med lidt mad til fryseren.

En dårlig kostvane

Vægttab kan også handle om uhensigtsmæssige kostvaner. Hvis du fx over længere tid springer måltider over eller ikke får nok at spise og drikke, kan det ende med at blive en dårlig vane, som gør, at du taber dig.

Hvis du er sund og rask, anbefaler vi, at du spiser efter de officielle kostråd.

Læs artiklen: Sund med de 10 kostråd 

Hvis du er underernæret, har du brug for fed og proteinrig kost. Kommunen eller din læge kan hjælpe dig med anbefalinger til din kost.

Spis med andre

Nogle gange handler det om, at man mangler selskab, mens man spiser.

Deltag i Ældre Sagens spisearrangementer

Det er hyggeligere at spise sammen med andre.

Gør måltidet rart

Hvis du spiser alene, hopper du måske nemmere over måltidet. Hvis det bliver en vane, kan det medføre, at du taber dig. Her kan mindre  måltider i løbet af dagen være en god løsning, der sikrer, du får nok at spise i løbet af dagen. 

Læs artiklen: Gør måltidet rart

Hvis du ikke bryder dig om den mad, du får serveret, kan det selvfølgelig også føre til, at du spiser mindre af den. Det kan både være den mad, du selv laver, men det kan også være mad, du får bragt ud fra kommunen. Madens kvalitet og udseende påvirker appetitten. Måske ligner maden ikke det, du er vant til, og det nedsætter appetitten.

Svært at tygge

Hvis du har problemer med tænderne eller har andre fysiske problemer, kan det blive ubehageligt for dig at tygge og synke maden.

Du kan tale med din kommune om at få mad, der er lavet specielt til mennesker med tygge- og synkebesvær. Desuden kan det være en god idé at tale med tandlæge for at finde ud af, om problemerne kan være relateret til dine tænder.

Lige meget hvad grunden er til, at du taber dig uden det er planlagt, er det vigtigt at gå til lægen. Det er vigtigt at finde ud af, hvad der skal til for at bremse vægttabet og sørge for, du kommer til at få den rette kost for at kunne modstå sygdom og sikre en god livskvalitet.  

Mad og måltider skal styrke sundhed og trivsel

Mad har stor betydning for ældres trivsel og skal fylde langt mere i arbejdet med ældres sundhed og helse.

Læs hele mærkesagen om mad

Sidst opdateret 04.07.2018