Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Tænder

Pleje af dine tænder, når du bliver ældre

Få tandlægen hjem til dig

Tandlægen kan komme hjem til dig, hvis du ikke mulighed for at besøge en tandlæge.

Det er muligt at få besøg af tandlægen hjemme hos dig selv, hvis du har et fysisk eller psykisk handicap, der gør det svært for dig at besøge tandlægen. Det kaldes omsorgstandpleje.

Det kan være, hvis du er gangbesværet og bor på plejehjem – men også hvis du bor i eget hjem. Det væsentlige er, at du ikke kan bruge de almindelige muligheder for tandbehandling, der findes i din kommune.

Tandpleje i dit hjem

Omsorgstandpleje foregår som regel i dit hjem – eller i et klinikrum på plejecentret. Hvis det er nødvendigt, foregår det på en specialklinik.

Når du får omsorgstandpleje, får du de behandlinger, du ellers ville få i en tandlægeklinik – og behandlingen udføres som regel af personale fra den kommunale tandpleje.

Forebyggende tandpleje

Behandlingen i omsorgstandplejen er forebyggende og vedligeholdende, med henblik på:

  • at sikre dig så god tyggefunktion som muligt
  • at holde dig smertefri
  • at give dig mulighed for at opretholde dit selvværd og dine sociale kontakter.

Når behandlingen sker i dit private hjem, er mulighederne naturligvis begrænsede. Så de mest almindelige behandlinger er fx undersøgelse, tandrensning, fyldninger, protesekorrektioner m.m.

Kommunen afgør dit behov

Hvis du har brug for det, er din kommune forpligtet til at tilbyde forebyggende og behandlende tandpleje via kommunens omsorgstandpleje. Det sker efter en grundig vurdering af din situation og dit behov.

Du skal betale en egenbetaling på max. kr. 590 kr for et år (2024) for at være tilmeldt omsorgstandplejen. Udover egenbetalingen er alle behandlinger gratis, uanset hvor store eller hvor mange behandlinger, du modtager.

Bliver du tilbudt omsorgstandpleje, kan du frit vælge en privat praktiserende tandlæge eller tandtekniker, som kommunen har leverandøraftale med

Læs om betingelserne for at opnå tilskud til tandpleje i Ældre Sagens håndbog "Værd at vide"


Kilde: omsorgstandpleje.org

Sidst opdateret 11.03.2024