Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Sex og samliv

Sex hele livet

Find kærligheden igen hvis du har mistet

Det er hårdt at miste sin livsledsager, men en dag kan lysten til et andet menneske komme igen. Nærhed og intimitet kan give dig livsmodet tilbage.

Artiklen kort

Find kærligheden igen

Når du lige har mistet, fylder sorgen. Men en dag er du måske klar til at møde en ny.

Hvis du finder en ny kæreste, vil dine børn og børnebørn måske glæde sig på dine vegne. Eller måske synes de det er svært at se dig sammen med en ny kærlighed.

Det er vigtigt at tale åbent, for at undgå misforståelser, der kan opstå i forbindelse med den nye kæreste og børn og børnebørn.

Du skal ikke have dårlig samvittighed over at få lyst til en ny kæreste. Det er helt naturligt at have lyst til en at dele livet med.

Læsetid 3-4 minutter

_________________

Når du mister din ægtefælle eller livsledsager, mister du måske også den intimitet, som parforholdet giver. De kærlige kys, de blide kærtegn og det erotiske samvær, I havde, forsvinder.

Kom videre efter sorgen

Når du lige har mistet, er det naturligt at tænke, at du aldrig får lyst til at få en ny kæreste. Sorgen fylder muligvis det hele.

Men en dag er du måske klar til at møde en ny.

Kærlighed og sex kan gøre dig glad. Men det er lige så naturligt, hvis du i stedet foretrækker et godt venskab, hvor sex ikke spiller en rolle.

Læs også: Find kærlighed eller venskab med netdating

Det er vigtigt med nærhed

Mange mennesker har behov for kærtegn, kram og kys.

Forskere taler ligefrem om mangel på berøring som ’hudsult’. Hudsult påvirker din trivsel og dit helbred.

Berøring kan strække sig lige fra kram, kærtegn og kys til sex. Det vigtige er nærhed, uanset om du har et aktivt sexliv, eller har skruet ned for blusset.

Forskellige lyster

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvilken slags forhold man har lyst til at kaste sig ud i, efter man er blevet alene.

Nogle indleder et seksuelt forhold, dvs. en bolleven, eller har flere nye, skiftende partnere. Nogle får lyst til at prøve noget helt nyt som fx at have et homoseksuelt forhold. Nogle foretrækker at få en god ven, som de kan tage på ture og gå i biografen med. Andre søger efter et mere traditionelt kæresteforhold.

Det kan også være, at du ikke har lyst til et nyt forhold, men glæder dig over at have oplevet kærligheden én gang i livet.

Her er min nye kæreste

Hvis du finder en ny kæreste, holder du det måske for dig selv. Det kan også være, at du på et tidspunkt gerne vil præsentere ham eller hende for familien.

Mange børn og børnebørn vil glæde sig over, at du har mødt en, der gør dig glad. Andre synes, det er svært at opleve en forælder eller bedsteforælder sammen med en ny.

Måske vil dine børn opleve, at du svigter den far eller mor, som de har mistet. De kan føle, at en anden pludselig betyder mere for dig, og blive kede at se dig kysse og kramme en ny.

Læs også: 9 måder du kan møde andre

Tal med familien

Det kan være godt for både dig og din familie, at du fortæller, hvilke tanker du gør dig dit nye forhold.

Skal I fx flytte sammen? Hvor meget eller hvor lidt tænker du, at du skal have med din nye kærestes familie at gøre? Og hvis du tager på ferie med dine børn og børnebørn, skal kæresten så med?

Ved at tale åbent og turde lytte til råd, kan I undgå misforståelser, der giver unødvendige problemer.

Hvis du bliver skilt

Det er meget forskelligt, hvornår man føler sig klar til at møde en ny. Mærk efter i dig selv, hvad der føles rigtigt for dig.

For børn og børnebørn kan det være svært at se en forælder eller bedsteforælder blive skilt og forelske sig på ny. Så selvom dine børn er voksne, kan det være en god idé at tale med dem om det.

Under alle omstændigheder skal du ikke have dårlig samvittighed over at få lyst til en ny kæreste. Det er helt naturligt at have lyst til en at dele livet med.

Hjælp til sorg og livsmod

Der findes flere steder, hvor du kan læse om, hvordan du kommer ud af sorgen over at have mistet din livsledsager:

Download "Når en igen bliver til to" i bogen "Sorg - når ægtefællen" som PDF-dokument

Find gode råd på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside www.cancer.dk

Læs om Ældre Sagens sorg- og livsmodsgrupper

Læs om Folkekirkens sorggrupper på www.folkekirken.dk


Kilde: Sex & Samfund 

Få rabat hos Sinful

Medlemstilbud

Sinful.dk er en danskejet erotisk webshop, der sobert og stilrent præsenterer de bedste erotiske produkter.

Som medlem af Ældre Sagen får du 10 % på sexlegetøj og hjælpemidler.

Sidst opdateret 07.02.2024