Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Flere vil skifte spor midt i livet

Det bliver stadig mere almindeligt at skifte karriere sent i tilværelsen. Et helt nyt arbejdsliv kræver dog, at man tænker sig grundigt om først, siger karrierecoach og forfatter Ulla Schade.

Den buldrende digitale udvikling, kravet om at blive længere på arbejdsmarkedet og et ønske om mening i jobbet. Det er faktorer, der får folk til at ændre deres arbejdsliv og starte på noget nyt. Og det er en manøvre, vi i stigende grad vil se. Det siger Ulla Schade, der er karrierecoach og medforfatter til bogen: 'Kunsten at skifte spor - genopfind dit arbejdsliv'.

— Arbejdsmarkedet er i en rivende forandring, og vi flytter os simpelthen mere. Det kan både være af lyst, men det kan også være af nød, siger Ulla Schade og peger på, at job forsvinder i takt med digitaliseringen. Nogle gange efterlader det den enkelte enten helt uden arbejde eller med et jobindhold, der er ganske anderledes end tidligere. 

— Man kan jo ikke føle sig sikker i sit job i dag på samme måde som man kunne tidligere. Mange job forsvinder eller ændrer karakter, og derfor bliver nogle tvunget ud i skift, siger hun. 

Men der er også langt flere lystbetonede karriereskift end tidligere, siger Ulla Schade. Det stigende fokus på, at der skal være mening med vores arbejde, har skubbet til den udvikling. Vi er ikke interesserede i at bruge et helt liv på noget, der forekommer som pseudo-arbejde, eller som vi ikke kan se, hvor fører hen.

Mange overvejer jobskifte

Flere undersøgelser af mobiliteten på arbejdsmarkedet viser da også, at mange danskere sidder uroligt i deres arbejdsstole. Epinion lavede sidste år en undersøgelse for brancheforeningen Business Danmark, og den viser, at helt op til hver tredje dansker overvejer jobskifte. Det er rigtig mange, mener Ulla Schade og peger på, at man ikke skal blive i et job, hvis man er vedvarende og grundlæggende utilfreds.

— Så bør man kigge dybt, finde ud af, hvor skoen trykker, og om man kan gøre noget ved det i sit nuværende job. Hvis ikke, bør man flytte sig, mens man har energien til det. Det er bedre end at blive kørt ned under gulvbrædderne, siger hun.

Udgangspunktet skal være rigtigt

Der er forskel på at lave et jobskifte og ændre sit arbejdsliv radikalt. Altså starte helt forfra. Skal man lave det træk, er det vigtigt, at ens udgangspunkt er det rette, siger Ulla Schade.

— Nogle gør det, når de er utilfredse i deres job, at de løber væk i panik. De har mere fokus på at undslippe end på det, de skal hen imod. Det er ikke et godt styringsredskab. Nok kommer man et nyt sted hen, men nissen risikerer at flytte med.

Derfor bør man se systematisk på, hvad der gør en glad, og hvad der hænger en langt ud af halsen. Man skal tage sig tid til at overveje, hvad det er, der giver glæde og energi. Ofte kan man have en snigende fornemmelse af, at der er noget galt. Det begynder at stramme lidt, og man tænker: Skal jeg nå noget andet, så skal det være nu.”

Livserfaring tæller

Der er store fordele ved at gå ind i et nyt fag, når man er oppe i årene – også selvom det kræver en ny uddannelse, siger Ulla Schade.

— Livserfaring betyder rigtig meget. Man har jo prøvet det før, og selvom det kan være hårdt at sidde på skolebænken igen, er det for nogle også en fantastisk oplevelse. Man tager jo sine kompetencer med sig og kan ofte bygge videre på dem, siger hun.

Netop her kan nogle af de arbejdsopgaver, der tidligere drænede en for energi, pludselig vise sig at være en støtte.

— Noget af det, man var dødtræt af i sit tidligere arbejdsliv, kan vise sig at være en gave, fordi de kompetencer, man har, kan bruges på nye måder. Man skal se på, hvordan den store solide erfaring, man har med sig, kan oversættes til det nye job og bruges på en anden måde. På den måde lukker man ikke bare døre, men åbner nogle flere. 

Tidsånden er til skift

Ulla Schade erkender, at nogle grundlæggende ting skal være på plads i forbindelse med et karriereskift. Økonomien skal være til det, og familien skal gerne bakke op. Men tidsånden emmer af, at man både kan, og bør, flytte sig, siger hun.

— Det bliver mere og mere almindeligt både med hyppige jobskift, men også med hele karriereskift. Tidligere måtte man jo ikke have alt for mange skift eller huller på sit CV. I dag er det en klar fordel at signalere forandringsparathed. 

Ingen af dem, Ulla Schade har mødt i sin rådgivning, har fortrudt, at de ændrede arbejdsspor, siger hun.

— Det er dem, der ikke tager skridtet, som fortryder mest. Livet er jo langt. Vi skal være længe på arbejdsmarkedet, og jo sjovere det er, jo længere tid kan vi fortsætte. 

Læs også: Sådan planlægger du din senkarriere

Læs herunder om Freya Hvaste, Mads Westermann og Dorte Pedersen, der alle valgte at skifte spor sent i livet.

 

Freya Hvaste blev færdiguddannet lærer som 60-årig

Fra kunstner til folkeskolelærer

Et ‘boheme-arbejdsliv’ blev afløst af struktur, tidsplaner og kolleger, da Freya Hvaste uddannede sig til folkeskolelærer som 60-årig. 

Læs om Freyas skift i arbejdslivet

Dorte Pedersen valgte at skifte arbejdsliv sent i livet

Fra bankrådgiver til sygeplejerske 

En følelse af trummerum fik Dorte Pedersen til at forlade sit arbejde i bankverdenen og læse til sygeplejerske, da hun var tæt på de 50 år.

Læs om Dortes skift i arbejdslivet

Mads Westermann valgte som 52-årig at læse journalistik

Fra IT-konsulent til journalist 

Mads Westermann stoppede en lang karriere som it-konsulent som 52-årig og forfulgte i stedet en gammel drøm om at blive journalist. 

Læs om Mads' skift i arbejdslivet

Sidst opdateret 24.08.2023