Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Private pensioner

Få styr på dine pensioner

Livrente: Pension resten af dit liv

Hvis du tvivler på, om folkepensionen og ATP slår til, bør du overveje at få en livrente.

Artiklen kort

Livrenten sikrer en livsvarig indkomst

Livrenten er den eneste måde, du kan sikre en livsvarig indkomst udover folkepensionen.

Livrenten sikrer, at du kender din årlige indkomst, så længe du lever.

Du skal blandt andet være opmærksom på, at udbetalingen af livrenten modregnes i dine sociale ydelser.

Derfor kan livrenten, fra en snæver økonomisk betragtning, være en meget dyr måde at spare op. Men det skal vejes op mod den økonomiske sikkerhed, livrenten giver.

Læsetid 1-2 minutter

_________________

Når du beslutter, hvor meget du vil spare op til pensionen, ved du ikke, om du skal spare op til 10, 20 eller 30 år for at have penge til hele livet. 

Livrenten er den eneste måde, du kan sikre en livsvarig indkomst udover folkepensionen.

Livrente er en forsikring

Livrenten sikrer, at du kender din årlige indkomst, så længe du lever. Med andre former for opsparing ved du, hvad der samlet bliver udbetalt til dig eller dine arvinger, men du ved ikke, hvor meget du har til rådighed hvert år.

Det kan være, du bruger pengene for hurtigt, så du må spare, når du bliver gammel, eller det kan være, du efterlader en stor arv.

Læs artiklen: Læg dit budget

Du skal overveje fordele og ulemper

Livrenten kan være kompliceret at sætte sig ind i og vanskelig at sammenligne med andre investeringer. Du skal først og fremmest betragte livrenten som en forsikring.

Du skal blandt andet være opmærksom på, at udbetalingen af livrenten modregnes i dine sociale ydelser. Derfor kan livrenten, fra en snæver økonomisk betragtning, være en meget dyr måde at spare op. 

Men det skal vejes op mod den økonomiske sikkerhed, livrenten giver.

Og fradragsreglerne for indbetaling til livrente er blevet forbedret med virkning fra 2018. 

Du får et ekstra ligningsmæssigt fradrag til en fradragsberettiget pensionsordning (livrente eller ratepension). Fradraget udgør 12 procent af indbetalingen, hvis du har mindre end 15 år til folkepensionsalderen, og 32 procent fra det år, hvor du har 15 år til folkepensionsalderen.

Fradraget beregnes af indbetalinger op til 77.900 kroner. Skatteværdien af fradraget er i 2023 cirka 3 procent/8 procent afhængigt af skatteprocenten til din kommune. 

Læs mere om ekstra skattefradrag i håndbogen "Værd at vide"

Få rådgivning

Du er altid velkommen til at kontakte vores rådgivere, hvis du har brug for hjælp eller gode råd.

Kontakt Ældre Sagens Rådgivning

Sidst opdateret 22.02.2024

Spørgsmål og svar om livrente

Er livrente en pensionsform, jeg bør overveje?

Hvis du tænker, om livrente vil være noget for dig, kan følgende overvejelser hjælpe dig:

  • Du skal se din økonomi nu og i fremtiden som en helhed.
  • Sæt dig ind i dine nuværende pensionsordninger: Hvor stor en del af din pensionsopsparing er livsvarig, hvor stor en del har tidsbegrænsede udbetalinger, og hvornår stopper de? Undersøg, hvad du har i pension på www.pensionsinfo.dk
  • Kan du klare dig økonomisk, når udbetalingerne fra dine tidsbegrænsede pensioner stopper? Hvis ikke, skal du overveje mere livrente.
  • Du skal ikke indbetale til pension, bare fordi det giver et skattefradrag.
  • Det er vanskeligt at spå om fremtiden. Det der ser rigtigt ud i dag, kan være forkert på længere sigt, fx kan boligpriserne falde, og reglerne for skat og folkepension kan også ændre sig. Det gamle ordsprog om, at ”man skal ikke lægge alle sine æg i en kurv”, gælder også for pension.
  • Jo tættere du kommer på pensionsalderen, desto mindre økonomisk fordelagtigt er det at indbetale til en livrente eller ratepension, hvis du ikke er topskatteyder. Hvis du ikke indbetaler til pensionsordningen for at sikre en højere langvarig indkomst, vil indbetaling til en aldersopsparing ofte give bedre økonomisk resultat.