Private pensioner

Få styr på dine pensioner

Få pensionen til at række

Har du sat dine pensionspenge i en ratepension? Så er det en god idé at overveje, hvor mange år du forventer at bruge den.

 

Mange pensionister oplever, at de ikke har den økonomi, de kunne ønske sig. Det kan være fordi, man har sparet for lidt op, eller fordi den opsparing, man har foretaget, skal række længere end forventet, fordi vi lever længere og længere.

Er du endnu ikke er gået på pension, kan du måske nå at spare mere op. Men den sikreste måde at strække pensionen på, er at vente med at gå på pension. Det giver et større løft i pensionen at vente et år med udbetalingen end at indbetale et års ekstra bidrag.

Ældre Sagen anbefaler livsvarig pension

Fordelen ved den livsvarige pension er, at du ikke skal bekymre dig om, hvor langt pengene skal strække. Det er pensionsselskabets problem at sikre, at du får udbetalt pension, så længe du lever.

Mange har ikke sparet op i livsvarig pension, men i en ratepension. Den kommer til udbetaling over mindst 10 år, og skal senest være udbetalt 30 år efter pensionsudbetalingsalderen. (Hvis du er født i 1958 eller tidligere, skal ratepensionen være udbetalt ved 90 år).

Hvis du starter udbetalingen som 65-årig og får ratepensionen udbetalt over 10 år, risikerer du at stå med væsentlig lavere indkomst, allerede når du fylder 75.

Det kan være, at det ikke er et problem, fordi du fx har friværdi i din bolig, som du planlægger at trække på, eller fordi du har besluttet dig for at leve af noget mindre. Men det kan også være, at du i tide skal overveje at strække udbetalingen af din pension over flere år.

Udbetalingen af ratepensionen kan forlænges til 90 år, selv om udbetalingen er begyndt, og rateopsparingen kan også overføres til en livsvarig pension.

Hvis udbetalingen af ratepensionen fordeles over flere år, betyder det mindre udbetaling det enkelte år. For mange vil en del af den mindre rateudbetaling imidlertid blive opvejet af højere sociale ydelser, fx pensionstillæg eller boligydelse, så måske bliver nedgangen ikke så stor, som det umiddelbart ser ud til.

Det er i det hele taget vigtigt at tage samspillet med de offentlige ydelser med i beregningen, når udbetalingen af pensionen tilrettelægges.

Tænk på din ægtefælle/samlever

En anden ting du skal huske, hvis du laver om på dine pensioner, er at det også kan have betydning for din ægtefælle/samlever, hvis du dør.

Har du en ratepension, udbetales restbeløbet normalt til din ægtefælle, hvis du dør, mens udbetalingen af livrente stopper, hvis du ikke har sikret din ægtefælle en dækning.

Sidst opdateret 12.04.2021