Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Private pensioner

Få styr på dine pensioner

Få pensionen til at række

Har du sat dine pensionspenge i en ratepension? Så er det en god idé at overveje, hvor mange år du forventer at bruge den.

Artiklen kort

Få pensionen til at række

Det er en god idé, at du tænker over din pension, så du er sikker på at få den bedst mulige økonomi som pensionist.

Du kan vælge at spare op tidligt, da det giver flere muligheder senere hen. Eller at gå senere på pension.

Det er også vigtigt at du undersøger hvilke pensionsordninger, der vil være bedst for dig.

Ældre Sagen anbefaler, at en del af pensionen udbetales som livsvarig pension, men mange vælger ratepension med udbetaling over ti år.

Ratepensionen kan forlænges til man er 90 år. Det vil dog give mindre om måneden, men vil ofte delvist blive opvejet af højere sociale ydelser som fx boligydelse.

Læsetid 2 minutter

________________

Mange pensionister oplever, at de ikke har den økonomi, de kunne ønske sig. Det kan være fordi, man har sparet for lidt op, eller fordi den opsparing, man har foretaget, skal række længere end forventet, fordi vi lever længere og længere.

Er du endnu ikke gået på pension, kan du måske nå at spare mere op. Men den sikreste måde at strække pensionen på er at vente med at gå på pension. Det giver et større løft i pensionen at vente et år med udbetalingen end at indbetale et års ekstra bidrag.

Læs også: Sådan samler du dine pensioner

Ældre Sagen anbefaler livsvarig pension

Fordelen ved den livsvarige pension er, at du ikke skal bekymre dig om, hvor langt pengene skal strække. Det er pensionsselskabets problem at sikre, at du får udbetalt pension, så længe du lever.

Mange har ikke sparet op i livsvarig pension, men i en ratepension. Den kommer til udbetaling over mindst ti år, og skal senest være udbetalt 30 år efter pensionsudbetalingsalderen. (Hvis du er født i 1958 eller tidligere, skal ratepensionen være udbetalt ved 90 år).

Hvis du starter udbetalingen som 65-årig og får ratepensionen udbetalt over ti år, risikerer du at stå med væsentlig lavere indkomst, allerede når du fylder 75.

Det kan være, at det ikke er et problem, fordi du fx har friværdi i din bolig, som du planlægger at trække på, eller fordi du har besluttet dig for at leve af noget mindre. Men det kan også være, at du i tide skal overveje at strække udbetalingen af din pension over flere år.

Læs artiklen 'Du skal sikre din pension'

Udbetaling af ratepension kan forlænges

Udbetalingen af ratepensionen kan forlænges til 90 år, selv om udbetalingen er begyndt, og rateopsparingen kan også overføres til en livsvarig pension. Du skal dog fra start være opmærksom på, at udbetalingsperioden ikke kan forkortes.

Hvis udbetalingen af ratepensionen fordeles over flere år, betyder det mindre udbetaling det enkelte år.

For mange vil en del af den mindre rateudbetaling imidlertid delvist blive opvejet af højere sociale ydelser, fx pensionstillæg eller boligydelse, så måske bliver nedgangen ikke så stor, som det umiddelbart ser ud til.

Det er i det hele taget vigtigt at tage samspillet med de offentlige ydelser med i beregningen, når udbetalingen af pensionen tilrettelægges.

Tænk på din ægtefælle/samlever

En anden ting du skal huske, hvis du laver om på dine pensioner, er at det også kan have betydning for din ægtefælle/samlever, hvis du dør.

Har du en ratepension, udbetales restbeløbet normalt til din ægtefælle, hvis du dør, mens udbetalingen af livrente stopper, hvis du ikke har sikret din ægtefælle en dækning.

Få rådgivning

Du er altid velkommen til at kontakte vores rådgivere, hvis du har brug for hjælp eller gode råd.

Kontakt Ældre Sagens Rådgivning

Læs mere om Private pensioner

Sidst opdateret 01.07.2024