Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Rejser

Få en sikker ferie

Sådan rejser du mere bæredygtigt: disse 5 ting skal du overveje

Hvis du er vant til at tænke bæredygtigt i din hverdag, er det oplagt også at gøre det, når du skal på ferie. Læs 5 gode råd om, hvordan du kan rejse bæredygtigt.

Artiklen kort

5 gode råd til at rejse mere bæredygtigt

Artiklen giver 5 gode råd, hvis du vil rejse mere klimavenligt.

Du kan læse om, hvordan du vælger den mest bæredygtige transport, begrænser din bagage, og hvad du skal overveje, når du vælger hotel.

Læs også om, hvordan du kan tage dine grønne vaner hjemmefra med på ferie.

Læsetid: 5-8 minutter

_______________

Du kan gøre meget derhjemme for at belaste klimaet mindre, fx minimere dit madspild i køkkenet, tage kortere bade og slukke for apparater, når du ikke bruger dem.

Hvis du er vant til at tænke bæredygtighed ind i din hverdag, er det oplagt også at gøre det, når skal holde ferie. Få inspiration til, hvordan du kan rejse mere bæredygtigt, med disse 5 råd.

1. Vælg den mest bæredygtige transport

Grundlæggende forurener du mindre, jo mindre du transporterer dig på din ferie.

Derfor batter det for alvor, hvis du fravælger fly og krydstogter, der forurener særligt meget. Cykel, bus, bil og tog er mere miljøvenlige alternativer.

Derfor er det allermest klimavenlige, du kan gøre, at holde ferie i Danmark og fx tage på cykelferie, vandretur eller i sommerhus.

Det er selvfølgelig svært at undgå at flyve, hvis du skal rejse langt væk. Til gengæld kan du overveje at vælge en direkte forbindelse, hvis du skal flyve på ferie.

En stor del af flyets CO2-udledning kommer nemlig fra start og landing, så ved at flyve direkte – og dermed undgå mellemlandinger – begrænser du CO2-udledningen i forbindelse med din rejse.

2. Begræns din bagage

Jo mere bagage du medbringer, desto mere bidrager du til bilens eller flyets samlede vægt. Tungere last kræver mere brændstof – og det forurener mere.

Derfor er det en god idé at overveje, om du kan nøjes med færre tasker og kufferter.

Det kan også have andre fordele: du kan springe køen til check in og bagageudlevering over, hvis du kan nøjes med at flyve med håndbagage.

3. Overvej, hvilket hotel du skal vælge

Det kan også have betydning for, hvor bæredygtig din ferie bliver, hvis du vælger at bo på hotel.

Der er nemlig forskel på, hvordan de enkelte hoteller forholder sig til fx indkøb, rengøring, den mad, de serverer, og medarbejdernes arbejdsrutiner.

Det kan være svært at gennemskue, hvor bæredygtigt et hotel er, men i Danmark kan du bruge Svanemærket som hjælpemiddel.

Hoteller med Svanemærket skal leve op til en række krav. De skal blandt andet:

  • Anvende miljømærkede produkter til rengøring og vask
  • Tilbyde økologisk og vegetarisk mad
  • Sortere affald, så mest muligt kan recirkuleres eller genanvendes
  • Begrænse energiforbruget generelt
  • Tage miljøhensyn ved transport.

Du kan kigge efter hoteller med EU-Blomsten, hvis du rejser i Europa. Det sikrer dig, at hotellet lever op til mange af de samme krav, som et Svanemærket hotel.

Er du til campingferie, findes der også campingpladser rundt om i Europa, der er godkendt til EU-Blomsten.

4. Tag de grønne vaner med på ferie

De fleste tager på ferie for at få en pause fra hverdagens rutiner. Men hvis du vil rejse bæredygtigt, er det en god idé at tage de grønne vaner med på ferie.

Tag vandflasker, termoflasker og stofnet med på ferie. Så begrænser du dit forbrug af plasticflasker og -poser, der bliver smidt ud efter brug.

Husk at slukke aircondition og lys, når du forlader dit hotelværelse eller ferielejlighed, så du ikke bruger unødvendigt meget strøm.

Du kan også droppe den daglige rengøring, hvis du bor på hotelværelse. Sæt ”forstyr ikke”-skilt på døren, så personalet ved, at de ikke skal gøre rent hver dag. Det sparer både vand og rengøringsmidler.

Og ligesom det er en god idé at tage korte bade for at spare på vand og varme derhjemme, så er det også fornuftigt at gøre, når du er på ferie.

5. Sluk strømmen derhjemme

En del af at holde bæredygtig ferie er også at sørge for, at din bolig ikke bruger for meget energi, mens du er væk.

Sluk for så meget strøm i dit hjem som muligt og hiv alle stik ud af kontakterne, inden du rejser. Husk også at skrue ned for eller helt slukke for varmen.

Læs også: Spar energi – og penge – i boligen med disse 7 råd

Om artiklen

Kilde

Forbrugerrådet Tænk

Skribent

Digital redaktør i Kommunikation, Rasmus Ø. Junge

Sidst opdateret 01.07.2024