Ud i Naturen - Vadehavet & Vesterhavet

Medlemspris

4.999 kr. pr. person i delt dobbeltværelse. Normalpris 5.499 kr.

Enkeltværelsestillæg

599 kr. pr. person.

Tag gerne med, hvis du har:

Kikkert
Siddeunderlag
Termokande/krus
Eventuelt vandrestave

Afrejse

Den 8. september. Hjemkomst:
11. september 2021.

Vigtigt at medbringe

Godt vandrefodtøj og regntøj
Pas (vi skal måske krydse grænsen for at se fugle)
Fodtøj til sælsafari: Sandaler/sko, der må blive våde (vi går i saltvand) eller langskaftede gummistøvler og eventuelt et lille håndklæde.

Opsamling

Der er opsamling på Sjælland, Fyn og i Jylland, se nedenfor under prisen inkluderer opsamlings-muligheder.

Samarbejdspartner

Egon's Rejsebureau
Flere steder

Vis tilbud på kort

Bliv medlem

Er du ikke medlem af Ældre Sagen?
- så meld dig ind her

Info om partner

Egon's Rejsebureau
Tlf.: 70 20 18 47
E-mail: rejser@egons.dk

Bestil rejsen her

Ring på telefon: 70 20 18 47

Hav venligst dit medlemsnummer klar ved bestilling.

Mandag - fredag  kl. 09.30 - 16.30.

Klik for at bestille rejsen online

Rabatkode

Ved bestilling oplys koden: ÆS-NATUR
Prisen inkluderer 
 • Busturen i 4-★★★★ turistbus
 • 3 x overnatninger
 • 4 x frokost
 • 3 x morgenmad
 • 3 x aftensmad
 • 1 x kaffebord
 • Vandreture med naturvejledere undervejs på rejsen, fugletur, sælsafari og krondyrsafari
 • Kaffe/the i/ved bussen alle dage,
 • 2 x kildevand pr. dag
 • Naturformidler på hele rejsen
 • Gebyr til Rejsegarantifonden 

Opsamling Sjælland:
København (DGI-Byen), Glostrup, Høje Taastrup, Roskilde, Ringsted & Slagelse

Opsamling Fyn:
Nyborg, Odense & Middelfart

Opsamling Jylland:

Fredericia & Kolding

Ud i Naturen - Vadehavet & Vesterhavet

Dagligt skal I indsnuse, føle, se og opleve naturen på vandreture med lokale naturvejledere, eller vores egen naturformidler, der
følger med som rejseleder.

 • Alt dette kan du glæde dig til:
 • Naturformidler på hele rejsen
 • Naturvejledere undervejs på rejsen
 • Max 35 rejsedeltagere på rejsen
 • Unikke og historiske naturoplevelser
 • Vandreture daglig, ca. 3 - 8 km
 • Kaffe/the i bussen alle dage
 • 2 x kildevand daglig

Fra grænsen til Filsø gennem Nationalpark Vadehavet og Naturpark Vesterhavet. Første etape af et samlet forløb, der over flere rejser, dækker Jyllands vestkyst fra grænsen til Skagen.

Himlen er høj over det flade marsklandskab og Vadehavet, der er et af verdens største tidevandsområder og på UNESCO’s Verdensarvsliste. Her finder vi enestående natur, hvor havbunden blotlægges to gange i døgnet og forvandles til det lækreste frokostbord for millioner af fugle på træk. Naturen her og op langs vestkysten er fascinerende og i konstant bevægelse og forandring. 

Nationalpark Vadehavet blev indviet i oktober 2010 og dækker et område langs Danmarks vestkyst fra grænsen op omkring Ho Bugt og Skallingen. Ved Nationalpark Vadehavets nordlige grænse tager Naturpark Vesterhavet over med et lige så spændende landskab fyldt med kyst, klitlandskab og plantager. Den strækker sig fra Blåvand mod nord langs kysten. I skal besøge begge parker og begynder rejsen ved Vidåslusen lige nord for den tyske grænse. Efter fire dage fyldt med dejlige naturoplevelser er sidste stop, før I vender næsen hjemad, Filsø, der for årtier tilbage blev tørlagt, og nu er blevet en sø igen. 

Sammen med naturvejledere og rejseleder skal I på ture til fods og med traktorbus opleve naturen, og lægger ud med en guidet gåtur i området ved Vidåslusen og Det fremskudte dige, hvor I kigger efter vadefugle. Ved Vadehavscentret, lidt nordpå, skal I på sælsafari og i plantagerne omkring Oksbøl skal I sammen med guider fra Naturstyrelsen både se krondyr og opleve kronhjortebrøl, når hjortene i brunstsæsonen har travlt med at samle store flokke af hinder omkring sig.

I er dagligt ude i naturen, uanset vejret, og går en til flere vandreture mellem 2 og 6 km i varierende terræn, så medbring gode vandrestøvler- eller sko og et sæt godt regntøj. En vandrestav eller to, kan være gode hjælpere, når man færdes i varierende terræn, ligesom en flaske vand, siddeunderlag og måske en snack er godt at have med i rygsækken. Har du en kikkert, så tag også gerne den med.

I skal bo en nat på Hotel Ballumhus midt i marsken og tæt på Vadehavet og to nætter på Koncepthotel og Danhostel Blåvandshuk naturskønt beliggende i Oksbøl nord for Ho Bugt

1. dag: Fugle i Vadehavet - Kaffebord på Den Gamle Digegreves Gård - Klægager

Godt ankommet til Vidåslusen, der ligger ved Det fremskudte dige tæt på Højer, spiser I jeres madpakke, før I møder naturvejlederen, der tager os med ud og gå i naturen. 
Det fremskudte dige strækker sig fra Hindenburgerdæmningen i syd til Emmerlev Klev i nord. Det blev opført i tiden 1979 – 1981 som et dansk-tyskt projekt for at beskytte marsklandskabet mod oversvømmelse især i forbindelse med stormflod. Fra toppen af diget har man en panoramaudsigt både over Vadehavet og det bagvedliggende marsklandskabet.

Vidåslusen, der leder vandet fra Vidåen gennem diget og ud i Vadehavet, blev etableret samtid med diget. Bagved diget ligger Margrethekog, der er en attraktiv lokalitet for trækfugle som bramgæs, storspover og svømmeænder. Årligt, både forår og efterår trækker flere millioner af fugle over Vadehavet, hvor de stopper op og spiser sig fede før de begiver sig ud på næste etape af deres trækrute.

Sammen med naturvejlederne går I ud for at se fuglene og høre om Vadehavet. Han kender de gode fuglesteder, og vi skal muligvis syd for den tyske grænse, så medbring dit pas. Efter en dejlig tur i den flade og fantastiske vadehavsnatur trænger I selv til at blive tanket lidt op og skal opleve smagsprøver på det sønderjyske kaffebord på Klægager, Den Gamle Digegreves Gård – en marskgård, der i 2017 blev kåret som Danmarks smukkeste bondegård. Sønderjysk kaffebord er oprindeligt et overdådigt kaffebord med de lækreste kager på rad. 21 i alt; syv tørre, syv bløde og syv hårde kager og I smager et lille udvalg af de bedste egnstypiske kager. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til hotellet.  

2. dag: Sælsafari ved Mandø - videre til Oksbøl

I står tidligt op og tager fat på dagens eventyr. I dag skal I bogstaveligt talt ud i Vadehavet. Kursen er sat mod Vadehavscentret, ebbevejen og vadehavsøen Mandø. Der venter naturvejleder og traktorbus for at tage jer på sælsafari. I kører ad ebbevejen til Mandø og skal gå det sidste stykke ud til sælbankerne, hvor I kan se de smukke, men vilde sæler i deres naturlige omgivelser. I betragter dem respektfuldt fra afstand.

Medbring gerne en kikkert. Naturvejlederen fortæller om sælerne og, hvad I passerer undervejs. Det er en gåtur på i alt 6 km, hvor ca. 4 af dem er over havbunden, der er næsten blotlagt ved lavvande. Gåturen, over havbunden, foretages i bare fødder, sandaler eller sko, der må blive våde eller højskaftede gummistøvler. Medbring eventuelt et lille håndklæde. Tilbage fra sælbankerne tager I et lille hvil på diget, før I går det sidste stykke og kører tilbage til fastlandet med traktorbussen. 

Det er tid til en velfortjent madpakkepause, og efterfølgende er der adgang til Vadehavscentret. Vadehavscentret er ganske unikt både ude- og indefra. Bygningerne er tilpasset det flade marskland med tagrør på både taget og facaden. Det er næsten som om de smelter sammen med omgivelserne. Går man indenfor, bliver man inddraget i en vidunderlig verden og fortælling om Vadehavet og trækfugle.

Du kan også vælge at besøge kulturrummet ’Vadehavsfortællinger’ og blive klogere på vadehavsbefolkningens historie. Her er gode historier om alt fra frisernes indvandring, udskibning af okser og hvaljagt til pirateri.
Bussen tager jer videre op langs vestkysten. I vælger en smuk rute med mest muligt udsyn til havet. Rejselederen fortæller undervejs og sidst på eftermiddagen ankommer I til hotellet i Oksbøl, hvor I skal bo de næste to nætter.

3. dag: Skallingen - Krondyrsafari

I bliver i lokalområdet, hvor klitlandskabet efterhånden dominerer. I dag skal I sammen med en naturvejleder fra Naturstyrelsen besøge Skallingen med en ganske særegen, smuk og vild natur, som I skal vandre i. Skallingen er en halvø - en sandtange, der blev skabt af vand og vind ved den store stormflod i 1634. Hvor Skallingen nu ligger, lå der før stormfloden et lille fiskerleje ved kysten. Det blev udslettet og kun stednavne og potteskår er tilbage.

Vind og vand har stadig stor indflydelse på Skallingen, der er under konstant forandring. Klitrækker bygges op og gennembrydes af havet igen ved den næste storm. Uden for klitterne byder Skallingen på fine badestrande, og indenfor græsser kreaturer om sommeren. 

Efter gåturen nyder I en grillpølse, før I med bussen kører til Blåvands Huk – Danmarks vestligste punkt, hvor klitterne er høje og stranden bred, hvis I rammer tidspunktet for lavvande. Blåvandshuk fyr advarer skibene mod at komme for tæt på Horns Rev også kendt som Djævelens Horn, hvor mange sejlskibe og deres besætninger gennem tiderne har fundet deres sidste hvilested.

Her er spredte bunkers, der er rester af tyskerne Atlanterhavsvold fra 2. verdenskrig, på stranden, og ud for kysten kan I se Horns Rev Vindmøllepark. I har tid til at gå en lille tur på stranden eller op i fyret, hvorfra der er en formidabel udsigt over havet og området.

Sidst på eftermiddagen tager I på krondyrsafari med Naturstyrelsen. Med traktorbus kører I ud i naturen og søger efter de smukke dyr, som I både skal se og høre brøle.

Kronhjorten er Danmarks største landlevende pattedyr, og det går voldsomt for sig i efterårets brunstperiode, hvor hjorten samler og forsvarer sin flok af hinder mod andre indtrængende hjorte. Hjorten har så travlt med både at forsvare sin flok og bedække hinder, der kun er kortvarigt i brunst, så han i løbet af brunstsæsonen taber et anseeligt antal kg.

I bliver på turen meget klogere på de store dyrs liv og færden og skal i løbet af aftenen nyde et dejligt måltid bestående af krondyrkød, naturligvis. I er tilbage på hotellet hen på aftenen.

4. dag: Filsø - Hjemrejse

Bussen pakkes og dagen begynder  med en gåtur på et par km med udgangspunkt fra hotellet. Under 2. verdenskrig lå der lige ved Oksbøl en stor tysk militærlejr. Da man byggede lejren blev et stykke af Ål plantage ryddet. I begyndelsen af 1945 kom 250.000 tyske flygtninge til Danmark, og ved krigens afslutning blev de fordelt i flygtningelejre ud over Danmark.

En af dem var Oksbøllejren, der, da den var størst, husede 35.000 flygtninge. De sidste flygtninge rejste hjem i 1949, og Oksbøllejren blev derefter, med undtagelse af få bygninger, brudt ned og plantagen genetableret. I dag er gadenettet bevaret, men hvor barakkerne stod, har naturen taget over og lagt sit slør over historien. I går gennem plantagen og møder bussen ved flygtningekirkegården, der med sine mange kors minder os om historien.

Dagens mål, før I vender næsen hjemad, er Filsø. Undervejs passerer vi Grærup Langsø, hvor man det meste af året kan se kronhjorte, så I får chancen for endnu engang at betragte de pragtfulde dyr.

Filsø var fra forhistorisk tid en af Danmarks største søer. I perioden fra midten af 1800-tallet til midten af 1900-tallet blev søen afvandet til fordel for landbrugsarealer, og i alt 1200 hektar kom under plov. Der blev blandt andet etableret en svinefarm i området.

I 2010 erhvervede Aage V. Jensen Naturfond Filsø og genoprettede den oprindelige sø, der nu er et unikt naturområde til glæde for både mennesker og dyr. Søen er en vigtig rasteplads for mere end 200 fuglearter blandt andet traner, hejrer, skestorke og havørne.

Med madpakken i rygsækken vandrer I tværs over Filsø ad dæmningsvejen. En tur på omkring 3 km. Ved fugletårnet nyder I madpakken, før I på den anden side af søen møder bussen og kører mod øst. Derefter begynder hjemrejsen – med hjemkomst i løbet af aftenen.

Tryghedsgaranti 

Du kan trygt bestille din busrejse – nu med tryghedsgaranti. Egons Rejsebureau ønsker, at du trygt kan bestille en busrejse ved dem, og tilmed være omfattet af deres nye tryghedsgaranti – her får du mulighed for at få pengene retur eller ombooke til en anden valgfri busrejse, hvis du opfylder disse betingelserne:

Busrejser, med afrejse i perioden fra 1. maj til 31. december 2021:

 • Busrejsen kan afbestilles eller ombookes frem til 61 dage før afrejse
 • Busrejsen skal være med afrejse i perioden 1. maj til 31. december 2021
 • Du har mulighed for at afbestille eller ombooke én gang, til en anden busrejse i 2021
 • Ved evt. afbestilling, kræver vi ikke afbestillingsforsikring eller andet
 • Hvis din nye busrejse er dyrere end den der afbestilles, skal man betale prisforskellen
 • Hvis din nye busrejse er billigere end den der afbestilles, refundere vi prisforskellen
 • Omkostninger til evt. afbestillingsforsikring og rejseforsikring refunderes ikke
 • Hvis busrejsen helt, eller delvis er betalt med gavekort, kan disse ikke ombyttes til kontanter