Ældre mangler hjælp til bad og rengøring

Hver tredje hjemmehjælpsmodtager har ikke mulighed for at få gjort rent ved behov, og godt hver femte af dem, der har behov for hjælp til at komme i bad, har ikke mulighed for det, når de har brug for det.
22.09.2021

Hver tredje hjemmehjælpsmodtager har ikke mulighed for at få gjort rent ved behov, og godt hver femte dem, der har behov for hjælp til at komme i bad, har ikke mulighed for det, når de har brug for det.

Det viser en ny undersøgelse blandt hjemmehjælpsmodtagere, som Danmarks Statistik har lavet for Ældre Sagen.

Begrænser samvær med andre

En fjerdedel af dem, der ikke kan få gjort rent efter behov, har afholdt sig fra at invitere gæster på grund af manglede rengøring. Næsten en tredjedel af dem, der ikke kan komme i bad ved behov, har afholdt sig fra samvær med andre af denne årsag.

Se undersøgelse om bad og rengøring

Betyder stort ubehag

I undersøgelsen svarer hjemmehjælpsmodtagerne bl.a. sådan her på, hvad det betyder for dem, at de ikke kan blive vasket:

”Stort ubehag. Begrænser samvær med andre mennesker.” ”Det betyder, at håret er fedtet, og det gør så, at jeg ikke vil vise mig offentligt.”

Uværdigt

I alt anslår Danmarks Statistik, at 5.226 hjemmehjælpsmodtagere ikke har mulighed for at komme i bad og/eller blive vasket ved behov, mens 21.040 ikke kan få gjort rent ved behov.

– Det er uværdigt. Det går ud over de ældres helbred, trivsel og værdighed, og det skal vi ikke acceptere som velfærdssamfund, siger administrerende direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup.

Se analyse om nedskæring i ældreplejen

Timer skåret ned

Antallet af hjemmehjælpstimer er skåret med 41% på 10 år, svarende til 6,5 millioner timer. Det viser en analyse, som Ældre Sagen har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Ældre Sagen foreslår, at der straks afsættes en “hygiejnemilliard”, så de ældre kan få gjort rent en gang om ugen.

Ældre Sagen: Genopretning nu

– Vi skal have en genopretning af ældreplejen nu. De mange svækkede ældre, der ikke får den hjælp, de har behov for, har krav på at kunne leve et anstændigt liv med en oplevelse af en ordentlig hygiejnetilstand.

Ældre Sagen arbejder løbende for værdighed i ældreplejen og sætter i efteråret fokus på tre af de største problemer i ældreplejen, som den ser ud nu.

Læs mere her: Værdig ældrepleje nu!

Sidst opdateret 23.09.2021