Ældre Sagen ønsker en national ensomhedsstrategi
Følelsen af ensomhed kan ramme alle, men der er grupper - bl.a. en del ældre mennesker - som er særligt udsatte. De har brug for en national ensomhedsstrategi.
Følelsen af ensomhed kan ramme alle, men der er nogle grupper, som er særligt udsatte.
Det er den ældre, der mister sin ægtefælle, venner eller førlighed, førtidspensionisten, der er socialt isoleret, mennesker med handicap eller ægtemanden med en alvorligt syg kone.
Alt for mange oplever ensomhed
Ensomhed rammer mennesker med langvarig psykisk sygdom og mennesker med anden etnisk baggrund end dansk. Men det er også unge, og især unge kvinder, som oplever svær ensomhed.
Alt for mange danskere rammes af ensomhed. Det anslås, at 380.000 voksne oplever svær ensomhed. Hertil kommer 20.000 børn i alderen 11-15 år.
Svær og langvarig ensomhed er alvorlig
Oplevelsen af svær ensomhed er et alvorligt problem med betydelige konsekvenser.
Svær og langvarig ensomhed giver således både mental mistrivsel og forårsager fysisk sygdom som f.eks. hjertekar-lidelser og demens.
Samtidig har svært ensomme mennesker ofte usund livsstil, der gør dem mere udsatte for alvorlige sygdomme som kræft.
Ensomheden vokser i samfundet
Hvert år er ensomhed således relateret til mere end 2.200 dødsfald i Danmark, og Sundhedsstyrelsen opgør de samlede omkostninger grundet ensomhed til over 8 mia. kr. årligt.
Ensomhed er derfor ikke kun den enkeltes problem. Det er et tungt problem for samfundet.
Ensomheden vokser i takt med, at samfundet ændrer sig. Det personlige møde er blevet kortere og mere flygtigt. Teknologien løser langt mere end tidligere.
Der er flere ældre, som bliver længere i eget hjem og bor alene, og et stigende antal pårørende til alvorligt syge er i risiko for at føle sig ensomme.
Læs også: Ingen ældre skal føle sig ensomme
En national ensomhedsstrategi er et skridt på vejen
Vi er nødt til at gøre noget ved den voksende ensomhed i samfundet. Sammen med Røde Kors foreslår Ældre Sagen, at vi får udarbejdet en national ensomhedsstrategi i Danmark.
Det findes allerede i Norge: 'Saman mot einsemd – regjeringa sin strategi for å forebyggje einsemd (2019 – 2023)'.
5 principper for en national ensomhedsstrategi
En national ensomhedsstrategi i Danmark skal sætte en fælles retning og mål for bekæmpelse og forebyggelse af ensomhed ud fra følgende principper:
- Ensomhed skal bekæmpes i fællesskab mellem civilsamfundet, det offentlige og erhvervslivet. Ingen kan knække ensomheden alene.
- Ensomhed skal bekæmpes på tværs af alle relevante områder, som har indflydelse på fællesskaber og menneskelige relationer: Uddannelse og skole, bolig og byrum, transport, psykiatri, social, sundhed, ældre, integration, beskæftigelse og erhverv.
- Ensomhed skal bekæmpes på tværs af alders - og risikogrupper. Ensomhed rammer alle generationer, og mange bærer ensomhed med sig gennem hele livet. De unge og de ældste rammes hårdest.
- Ensomhed skal bekæmpes på basis af dokumenteret viden om, hvad der virker. Der findes i dag mange aktiviteter og initiativer, der forsøger at inddrage ensomme i fællesskaber. Dokumentation af indsatsernes effekt på ensomhedsfølelsen er imidlertid sparsom.
Mennesker, som oplever ensomhed, skal inddrages i udarbejdelse af både strategi og handleplan. Sociale indsatser har størst effekt og succesrate, hvis de mennesker, de vedrører, er inddraget fra begyndelsen.
Alle disse principper er vigtige for, at vi sammen kan bekæmpe ensomhed. Principper gør det dog ikke alene. Strategien bør udmøntes i en finansieret handlingsplan.