Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Podcast

Lyt til Ældre Sagens podcasts

Svigerfars digitale liv

Michael er ked af at hans svigerfar er ved at blive hægtet af den teknologiske udvikling. 
null
Først og fremmest fordi det fører mange problemer med sig, når man glemmer sine koder og ikke kan læse post fra kommunen, eller betale sine regninger.

Det er heller ikke rart at opleve sin svigerfar – der har arbejdet som it-ingeniør med styr på alt inden for it – miste grebet om en den del af sit liv.

Derfor beslutter Michael sig for at undersøge, hvilke muligheder hans svigerfar har for at kæmpe sig tilbage i det digitale liv.

Produceret af Michael Christophersen

Redaktør: Peter Egevang

Svigerfars digitale liv - afsnit 1

Michaels svigerfar, Leif, har et problem. Han har glemt sine koder, og kan ikke læse digital post eller betale sine regninger.

I det hele taget er Leif begyndt at halte bagud med det digitale – på trods af, at han har været familiens computer-ekspert, og som it-ingeniør har været med til at udvikle de første it-systemer i Danmark.

Michael beslutter sig for at undersøge, hvilken hjælp hans svigerfar kan få – og starter med at besøge en netcafé på det lokale bibliotek.


Svigerfars digitale liv - afsnit 2

Leif er 94 år, og kan ikke huske sine koder. Men det er ikke hans eneste udfordring.

Lige nu kæmper han for at styr på sin krop. Han er faldet flere gange i sit hjem, og befinder sig på en aflastningsplads, for at finde ud af, om han skal på plejehjem. Hvad han virkelig ikke vil.

Leifs datter får fuldmagt, så hun kan hjælpe sin far med at betale regningerne. Det er svært for hende at se sin far miste grebet.

Michael hjælper sin svigerfar med en grundig barbering. Og de snakker sammen om musikkens logik.

Hvilket fører dem tættere sammen, end de nogensinde har været.


Svigerfars digitale liv - afsnit 3

Michael er usikker på, om hans svigerfar er ved at miste grebet om livet. Af og til er Leif meget svækket, og hans tilstand svinger op og ned.

I de gode øjeblikke fører deres samtaler Michael og Leif endnu tættere på hinanden – og svigerfaren fortæller hemmeligheder, som ingen i familien kender til. Han fortæller også om sit eventyrlige liv med udvikling af it-systemer.

Michael fortsætter sin undersøgelse af, hvad der sker, når man bliver hægtet af det digitale system.

Hvilket fører ham forbi en kvinde, der er fritaget for digital post. Og forbi en af Ældre Sagens frivillige it-hjælpere.


Svigerfars digitale liv - afsnit 4

Michael vil stoppe sin undersøgelse af, hvordan hans svigerfars digitale liv kan fortsætte.

Men først tager han forbi Borgerservice for at høre, hvordan kommunen hjælper borgerne med at klare den digitale kommunikation.

Og han besøger en debattør, der mener, at man digitaliserer for digitaliseringens skyld. Og at mange mennesker bliver endnu mere isolerede, fordi de hægtes af den teknologiske udvikling.

Den oprindelige plan med, at hjælpe Leif til at forblive med at være digital, er ikke er lykkedes. Men det gør ikke noget.

For samtalerne mellem Michael og Leif har givet dem mange fortrolige øjeblikke. I den sidste del af svigerfars liv.

 

 

Sidst opdateret 12.10.2023