Corona

Gode råd fra Ældre Sagen

Sådan hjælper du på afstand

Vær kreativ og udvis omsorg – endnu mere end du plejer. Selv om I ikke kan ses fysisk, er der masser af måder, du kan hjælpe på – på afstand.

De fleste af os har ældre i familien eller omgangskredsen. Måske har du ældre mennesker i dit netværk, som du er vant til at besøge, hjælpe eller på anden måde støtte og vise omsorg.

Men i disse dage er tingene vendt op og ned.

Den måde du, i øjeblikket, passer bedst på de ældre i din familie og i dit netværk – og andre i risikogruppen – kan være at lade være med at besøge dem og være i fysisk kontakt.

Men din hjælp og støtte er stadig vigtig – faktisk endnu mere vigtig nu, hvor mange af landets ældre er afskåret fra menneskelig kontakt.

Mangel på kommunikation og menneskelig kontakt kan få negative konsekvenser som fx ensomhed og mistrivsel, der også kan påvirke det fysiske helbred.

Du kan hjælpe på mange måder uden at have fysisk kontakt.

Herunder har vi samlet en række muligheder for at hjælpe.

Kommuniker på nye måder

Brug telefonen oftere, end du normalt ville. Ring eller send billeder, videoer, beskeder eller mails. Det betyder alverden at høre fra dig.

Kender du en, der ikke bruger smartphone eller er på nettet, så kør forbi med et brev i postkassen eller send det med posten – men vær opmærksom på myndighedernes anbefalinger.

Iflg. Styrelsen for Patientsikkerhed må man gerne sende ting til plejehjem og/eller aflevere det til plejehjemspersonalet. Dog bør plejehjemmet lægge post i et aflukket rum i 48 timer eller spritte det af, hvis muligt.

Og plejehjemmet bør ikke tage imod forsendelser eller afleverede ting fra husstande med mistanke om Covid-19 smitte.

Lidt kommunikation er bedre end slet ingen

Alt tæller, og det er måske især de små ting, der tæller i denne tid – ingen må føle sig glemt eller isoleret i sit hjem.

I Ældre Sagen har vi ordningen ”Tryghedsopkald”. Det er en ordning, man kan melde sig til, hvor man modtager et kort opkald hver morgen.

Læs mere om Tryghedsopkald

Du kan også hjælpe ældre i dit netværk med at få en telefonven, eller du kan selv blive telefonven for ældre, du ikke kender endnu. 

Læs mere om Ældretelefonen

Hjælp med indkøb

Når du tilbyder din hjælp til nogen, er det altid godt at være konkret i forhold til, hvordan du kan og gerne vil hjælpe. Tilbyd fx at handle dagligvarer ind, hente medicin eller at bestille varer over nettet.

Kender du en, der har brug for hjælp til indkøb, kan du også henvise til Ældre Sagens lokalafdelinger, hvor der mange steder er etableret indkøbsordninger.

Kontakt den nærmeste lokalafdeling for at høre om mulighederne.

Kontakt lokalafdeling

It-hjælp over telefonen

Behovet for at kunne bruge sin computer og sin mobiltelefon er større end det plejer lige nu for de fleste – og især for ældre mennesker, der skal være ekstra forsigtige med fysisk kontakt til omverdenen.

Det kan lette situationen at kunne bestille varer online, tale med familie og venner eller foretage opkald, hvor man kan se hinanden, som fx Skype eller Facetime. Så spørg ind til teknikken og tilbyd din hjælp. Mange ting kan løses over telefonen.

Læs om videoopkald, og få gode råd til at komme i gang

I flere af Ældre Sagens lokalafdelinger kan man få telefonisk hjælp til sin computer, tablet eller smartphone og internetforbindelse.

Kontakt den nærmeste lokalafdeling i Ældre Sagen for at høre om mulighederne.

Kontakt lokalafdeling

Læs også om vores gode råd til it

Hold kroppen i bevægelse

Bevægelse og motion er vigtigt for alle – også ældre, der er hjemme pga. smitterisiko. Så spørg ind til, hvor meget bevægelse hverdagen indeholder nu.

Vi har samlet nogle øvelser, man kan lave hjemme i stuen. Del dem og find selv på flere kreative måder at få lagt bevægelse ind på.

Se Ældre Sagens motionsvideoer på Youtube

Vær kreativ

I det hele taget – vær kreativ. Nok kan I ikke besøge hinanden. Men kan du fx stå uden for et halvåbent vindue, hvor I kan føre en kort samtale? Eller måske kan I gå en tur udenfor. Det begrænser smitterisikoen og holder kroppen i gang.

Internettet er fyldt med ting, man kan lave derhjemme. Del idéerne med de ældre, du kender.

Se kulturtilbud, du kan opleve fra stuen

Hvis den ældre ikke er fortrolig med internet og streaming, kan du køre en tur på biblioteket. Lån cd'er, lydbøger, en dvd med sprogkursus, eller vælg en bog, I begge kan læse. Forskning viser, at især musik og fremmedsprog virkelig stimulerer hjernen.

Og frem for alt udvis en masse omsorg – endnu mere end du plejer og på helt nye måder.

Hold dig opdateret

Få overblik over seneste nyt fra Ældre Sagen om coronavirus. På siden samler vi også gode råd, viden og inspiration i en tid med corona. Siden opdateres løbende.

Gå til www.aeldresagen.dk/coronavirus

Se myndighedernes anbefalinger på coronasmitte.dk

Sidst opdateret 05.02.2021