Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Efterløn

Regler og satser for efterløn

Undgå fradrag som frivillig på efterløn

Når du er på efterløn, er der regler for, hvor meget og hvilken slags frivilligt arbejde du må udføre, uden at du bliver modregnet i din efterløn. Kontakt altid din a-kasse, før du går i gang med frivilligt arbejde.

Artiklen kort

Undgå fradrag som frivillig på efterløn

Der er overordnet tre måder at være frivillig på, og reglerne er forskellige for de tre former.

Aktiviteter og almen nytte - du kan sagtens hjælpe naboen med havearbejde, eller være besøgsven mv. uden at blive trukket i din efterløn.

Du må udføre frivilligt, ulønnet arbejde i op til 15 timer om ugen, uden din efterløn bliver nedsat.

Hvis dine opgaver er en del af en organisations primære drift eller vedligeholdelse, bliver du modregnet i din efterløn eller dagpenge.

Det er vigtigt, at du altid kontakter din a-kasse for at skabe klarhed om din situation, før du går i gang med frivilligt arbejde.

Læsetid 2-3 minutter

_________________

Få overblik over, hvilken type frivilligt arbejde du kan udføre, når du får efterløn eller dagpenge, uden at du bliver modregnet i efterlønnen.

Kontakt din A-kasse

Det er vigtigt, at du altid kontakter din A-kasse, inden du starter som frivillig. Der kan nemlig være små forskelle, og de kan hjælpe dig med de regler, der gælder for dig.

Tre slags frivilligt arbejde

Der er overordnet tre måder at være frivillig på, og reglerne er forskellige for de tre former:

1: Aktiviteter og almen nytte

Du kan sagtens være håndboldtræner for miniputter, besøgsven eller hjælpe naboen med lidt havearbejde uden at blive trukket i din efterløn.

Fritidsaktiviteter og opgaver i almennyttige organisationer, der ikke ellers bliver udført af lønnet arbejdskraft, er der nemlig ingen begrænsninger på.

Gør en forskel som frivillig i Ældre Sagen. Der er blandt andet mulighed for at besøge en ældre eller på anden måde gøre en forskel i dit lokalområde. Bliv frivillig nu.

2: Frivilligt ulønnet arbejde

Du må udføre frivilligt, ulønnet arbejde i op til 15 timer om ugen, uden din efterløn bliver nedsat. 

Det gælder fx, hvis du er uddannet advokat og rådgiver i en frivillig retshjælp. Hvis du er socialrådgiver og giver vejledning i et krisecenter. Eller hvis du hjælper ældre i eget hjem med pleje, selvom kommunen ikke er forpligtet til at hjælpe den ældre.

3: Primær drift og vedligeholdelse

Hvis dine opgaver er en del af organisationens primære drift eller vedligeholdelse, bliver du modregnet i din efterløn eller dagpenge.

Primær drift er f.eks. personaleadministration, økonomi- og organisationsstyring. Primær drift omfatter også arbejde eller andre opgaver, som en offentlig myndighed er forpligtet til at udføre, f.eks. udbringning af mad til ældre.

Ved vedligeholdelse forstås funktioner, der er med til at sikre, at de fysiske rammer er i orden, såsom at sikre tilførsel af vand, varme eller el. Det er arbejde som forudsætter, at den enkelte er i besiddelse af en autorisation.  Vedligeholdelse er også varetagelse af daglig rengøring, malerarbejde o. lign.

Læs mere om efterløn

Læs mere om efterløn og frivilligt arbejde i håndbogen "Værd at vide"

Få rådgivning

Du er altid velkommen til at kontakte vores rådgivning, hvis du har brug for hjælp eller gode råd.

Kontakt Ældre Sagens Rådgivning

Sidst opdateret 13.05.2024