Corona

Gode råd fra Ældre Sagen

Pas godt på landets plejehjem under Corona

EFTER EN LANG PERIODE MED MEGET BEGRÆNSEDE MULIGHEDER FOR BESØG, ER DET IGEN MULIGT FRIT AT BESØGE DE FLESTE ÆLDRE, DER BOR PÅ PLEJEHJEM.

Landets plejehjemsbeboere kan igen frit få besøg af familie og venner i langt de fleste af landets kommuner. Vi har samlet en række råd til, hvordan du som gæst kan begå dig, så du er med til at holde coronaen ude af plejehjemmene.

God hygiejne er vigtigt

Vask hænder og sprit af som det første, inden du går ind – og gerne én gang til, når du er kommet ind i boligen.

Vær opmærksom på, hvad du rører ved under dit besøg. Kontaktflader som håndtag og overflader kan du spritte af, inden du siger på gensyn. Når du spritter af, hjælper du med, at den, du besøger, ikke udsættes for smitterisiko.

Hjælp også den, du besøger, med at spritte eller vaske hænder, hvis der er behov for det.

Aftal, hvordan I sammen sørger for god hygiejne, hvis I er flere, der kommer på besøg på plejehjemmet.

Læs også: Vejledning til korrekt brug af mundbind

Pas godt på hinanden

Den nye hverdag, hvor coronasmitte er en risiko, betyder blandt andet, at du skal holde god afstand til plejepersonalet. Overvej, om I kan tale sammen i telefon i stedet for at mødes fysisk, hvis du har brug for at tale med personalet.

Du skal også være opmærksom på at holde god afstand til de andre, der besøger plejehjemmet, så der ikke opstår smittekæder. Det kan du blandt andet gøre ved at undgå fællesarealerne mest muligt og alene opholde dig i beboerens egen bolig.

Føler du dig det mindste syg, så bliv hjemme og kom på besøg, når du er frisk igen.

Manglende brug af værnemidler
Hvis du ved dit besøg oplever, at personalet ikke anvender værnemidler i pleje- og omsorgssituationer, så spørg ind til det.

Det er ledelsens ansvar, at der anvendes værnemidler i de situationer, hvor det ikke er muligt at holde den nødvendige afstand.

Læs retningslinjerne for brug af værnemidler på Sundhedsstyrelsens hjemmeside 

Hold dig opdateret og vær forberedt

Det er en god idé, at du som pårørende holder dig orienteret om situationen i dit lokalområde.

I tilfælde af lokale smitteudbrud kan Styrelsen for Patientsikkerhed udstede et individuelt påbud om besøgsrestriktion eller besøgsforbud. Du vil få besked fra plejehjemmet, hvis der kommer restriktioner eller forbud, ligesom du også kan følge med i aktuelle påbud på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside.

Husk i øvrigt, at den ene nærmeste pårørende altid har ret til at komme på besøg – det må plejehjemmet ikke afvise, heller ikke selvom der er udstedt besøgsforbud.

Se Styrelsen for Patientsikkerheds aktuelle påbud på plejehjem

Sidst opdateret 22.06.2021