Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Økonomiaftaler for 2025: Ældre patienter er rystende usynlige

Både regeringen, kommunerne og regionerne er stolte og tilfredse over økonomiaftalerne for 2025. Men ældre patienters særlige udfordringer bliver ikke nævnt med et ord.
04.06.2024

Aftalen om regionernes økonomi i 2025 bliver mellem parterne omtalt som ”et markant løft af sundhedsområdet” og ”usædvanlig god”.

Det er altid glædeligt, når parterne bag en aftale selv er tilfredse med den.

Det kan knibe lidt mere for os andre at være tilfredse, mener Ældre Sagens adm. direktør, Bjarne Hastrup.

– For Ældre Sagen er det mest markante og usædvanlige ved aftalen, at ældre medicinske patienter ikke er nævnt med et eneste ord. Det kan kun efterlade os med en følelse af, at parterne ikke mener, at denne store patientgruppe har brug for et løft. Med andre ord endnu engang en negligering af ældre med flere sygdomme, som vi desværre også så i den aftale der blev indgået mellem regeringen og kommunerne i den forgangne uge, siger Bjarne Hastrup. 

Ældre patienter er allerede ladt i stikken

Ældre Sagen konstaterer, at ældre, svækkede patienter simpelthen er blevet usynlige i økonomiaftalerne. De befinder sig i et limbo i sundhedsvæsenet.

Ældre Sagen har længe plæderet for, at ældre, svækkede patienter har brug for, at en ældrereform og en sundhedsreform tænkes sammen fra start. Sådan blev det, desværre ikke.

Læs Ældre Sagens anbefalinger til en kommende sundhedsreform

Nu må vi redde, hvad reddes kan.

Ældre patienter er allerede i dag flyttet ud på omkring 3.500 kommunale sengepladser, hvor de modtager pleje og behandling.

Det sker uden tryghed for en ensartet kvalitet. Uden lige adgang til læger og sygeplejefagligt personale. Og typisk med brugerbetaling på kost, medicin og kørselstilbud. I modsætning til patienter, der modtager behandling og pleje på hospitalerne.

Ældre, svækkede patienter er ikke kun i transit mellem sygehus og kommunale behandlingspladser. Deres behov for sammenhæng og kvalitet er også sat på pause i sundhedsvæsenet, fordi vi venter på regeringens udspil til en sundhedsreform.

Det er ikke godt nok.

Ældre, svækkede patienter har brug for handling nu. De har ikke brug for at skulle vente på en rapport fra Sundhedsstrukturkommissionen, som først bliver præsenteret 11. juni 2024.

De har heller ikke brug for at skulle vente yderligere på, at regeringen forholder sig til rapporten og kommer med sit eget udspil, og dernæst at skulle vente på politiske forhandlinger, inden en aftale kan besluttes og træde i kraft.

– Derfor havde vi håbet at se et klart aftryk allerede nu i økonomiaftalerne. Et aftryk, der kunne pege imod et styrket nært sundhedsvæsen, ikke mindst i form af at sikre kvalitet og forhold på midlertidige pladser for patienterne, siger Bjarne Hastrup.

Læs Ældre Sagens synspunkter og fakta om sundhedsområdet

 

Sidst opdateret 04.06.2024