Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Ældres rettigheder er forsvundet i ny velfærdsaftale

Ønsket om at sætte kommunerne fri bliver på bekostning af svækkede ældres vilkår. Der er fri bane til forringelser, frygter Ældre Sagen
23.06.2022

Så kom de ventede velfærdsaftaler på ældreområdet. Og det er chokerende læsning.

For trods ambitionen om at sætte kommunerne fri af regler og bureaukrati, så de kan skabe en bedre ældrepleje, så bliver det på bekostning af de mest fundamentale rettigheder for svækkede ældre.

Med et pennestrøg fjerne aftalerne næsten samtlige regler om fx forebyggende hjemmebesøg, hjemmehjælp, personlig pleje og madservice, aflastning, kommunernes eget tilsyn og reglerne om plejehjem og friplejeboliger.

- Vores ældre er nærmest forsvundet ud af velfærdsaftalen. Aftalen har først og fremmest givet kommunerne mere frihed, hvor den burde give ældre mere frihed. Derfor er jeg bange for, at velfærdsaftalen bliver en bred motorvej for yderligere nedskæringer,” siger adm. direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Uklarhed skaber usikkerhed om plejen

Uden veldefinerede rettigheder for de svageste ældre vil kommunerne have for lang snor i forhold til at tilrettelægge ældreplejen.

- Retten til omsorg er væk. Det samme gælder retten til praktisk hjælp og genoptræning. Jeg frygter, at ældre fremover skal være enormt stærke over for kommunen for at få den hjælp, de har behov for. Ældre med behov for pleje og omsorg er svage og har ikke den styrke, siger Bjarne Hastrup.

Ældreplejen trænger til et gennemgribende eftersyn. Ingen tvivl om det. Kommunerne har i årevis systematisk skruet ned for kvalitet og ydelser i hjemmeplejen, og antallet af hjemmehjælpstimer og antallet af plejehjemspladser pr. dansker over 65 år er faldet støt.

Ældre Sagen har dokumenteret, at ca. 73.000 ældre, som har alvorlige problemer med at klare sig i hverdagen, ingen hjælp modtager overhovedet.

Læs også: Nødvendigt med genstart af ældreplejen

Kommuner skaber selv papirmonstret

Årsagerne til ældreplejens deroute er flere. Men en af dem er overdreven dokumentation.

Mange – også Ældre Sagen – har med rette kritiseret det bureaukrati, som suger kraft og ressourcer ud af ældreplejen alt for mange steder. Tiden til mødet mellem ansat og ældre er for kort.

Det er nødvendigt at gøre op med unødvendige lokale regler og krav – men det må ikke ske på bekostning af svage ældres vilkår, selvbestemmelse over den hjælp, de får, og behovet for en værdig ældrepleje.

Det er kommunerne, der er i fokus, men det er altså kommunerne selv, der har skabt det enorme papirmonster, de mange regler og skemaer, som nu skal fjernes for at sætte ældreplejen fri.

Kommune efter kommune beretter, at når de graver ned i egne dokumentationskrav, må de sande, at størstedelen er af egen avl, så det er bare med at komme i gang.

- Det skal være muligt at gøre op med det kommunale bureaukrati uden at begrave ældres rettigheder, mener Bjarne Hastrup.

Læs også: økonomiaftale kan koste svækkede ældre dyrt

Sidst opdateret 03.05.2024