Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

300.000 folkepensionister med lav indkomst får ingen hjælp mod prisstigninger

Folkepensionister, der lige præcis ikke er berettiget til ældrecheck, står helt uden hjælp trods voldsom inflation. Urimeligt, mener Ældre Sagen.
30.11.2022

Prisstigningerne har ikke været større i 40 år. Samtidig er reguleringen af pensionen i 2022 den laveste i mere end 20 år.

Det presser mange pensionisters økonomi til det yderste.

Situationen er særlig alvorlig for pensionister med lille indkomst. De har ikke mulighed for at spare som mange andre, fordi de allerede har skåret det ind til benet, som kan undværes. Og de skal stadig købe mad, tænde lys og varme hjemmet op.

Ingen ældrecheck - ingen hjælp

For dem der modtager ældrecheck, er der lidt hjælp på vej. Folketinget har vedtaget en inflationshjælp på 5.000 kroner skattefrit til de folkepensionister, der er berettiget til ældrecheck for 2022, og 2.000 kroner skattefrit til førtidspensionister m.fl.

Det er godt, at nogle af de pensionister, der er særlig hårdt ramt af prisstigningerne, får en økonomisk håndsrækning. Men vi kan ikke forstå den måde, som man har valgt at fordele hjælpen på.

Over 600.000 af landets folkepensionister har så lav indkomst, at de er berettigede til fuldt pensionstillæg. Kun halvdelen af dem modtager ældrecheck og får inflationshjælpen på 5.000 kroner skattefrit.

Der er altså 300.000 folkepensionister med lav indkomst, som slet ingen hjælp får.

Kræver løsning på uretfærdig forskelsbehandling

Det kan virke uretfærdigt, at en folkepensionist med en indkomst udover folkepensionen på 89.000 kroner og en reduceret ældrecheck på 372 kroner er berettiget til inflationshjælp, mens en folkepensionist med en indkomst på 90.000 kroner udover folkepensionen ikke er.

Ældre Sagen har skrevet til alle partilederne og opfordret dem til at finde en løsning hurtigst muligt. Behovet for hjælp er akut.

Læs Ældre Sagens brev her

Ældre Sagen foreslår en ekstraordinær regulering af pensionen og andre forsørgelsesydelser ud over den almindelige regulering, sådan at pensionen følger lønudviklingen her og nu.

Pensionen reguleres på baggrund af lønudviklingen på det private arbejdsmarked to år forud. Den forsinkede regulering skaber normalt ikke problemer, men i den nuværende situation, hvor priserne er steget voldsomt på et år, udfordrer det pensionisters økonomi.

Læs Ældre Sagens forslag: Sæt folkepensionen op

Ældre Sagen til den kommende regering:       Glem ikke jeres løfter 

Det nye folketing og den nye regering skal hurtigst muligt bringe orden i de kritisable forhold i ældreplejen. det kan kun gå for langsomt.

Læs Ældre Sagens fem forslag til den kommende regering

Sidst opdateret 03.05.2024