Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Vi er hinandens gode selskab

For knap tre år siden tog Annette initiativ til at bygge et kulturnetværk i Ringsted. Et ­net­værk, hvor medlemmerne selv planlægger alle aktiviteter, og tager på tur i fællesskab.

Kender du følelsen af at savne nogen at gå på museum med? Sådan havde Annette Teilmann fra Ringsted det, og i stedet for at vente på, at andre gjorde noget, tog hun selv initiativet i 2016 til at starte et lokalt kulturnetværk. Portræt af Annette Heilmann. Foto: Nadia Back Krahmer

– Jeg savnede flere kulturelle arrangementer og nogle at følges med, men jeg anede ikke, om der var andre, som også havde det på samme måde. Alligevel tog jeg chancen. Det værste, der kunne ske, var, at det ikke blev til noget, og så betød det jo blot, at der ikke var et behov, siger hun.

Men behovet var der. Og det, der begyndte som en ’lidt egoistisk idé, som hun selv formulerer det, er i dag vokset til et solidt fællesskab med over 130 medlemmer og op mod 100 arrangementer på bagen.

Netværket, der blev døbt ”Kulturnetværket – Godt Selskab”, har siden begyndelsen haft faste mødedage den første onsdag i måneden og sammen planlagt de næste ugers aktiviteter.

Netværkets hjerte
Indholdet spænder over alt lige fra museumsbesøg og klassiske koncerter til udlandsrejser og gåture i naturen. Intet er for stort eller for småt, og det samme gælder antallet af deltagere.

– Hvis der bare er to, som vil af sted, er det jo fint – så kan de følges. Selvfølgelig er der et minimumantal deltagere, hvis man har booket en guide, men den kan man jo altid afbestille og bare købe en entrébillet i stedet, hvis det viser sig, at det ellers vil blive for dyrt. Hele kongstanken er, at vi, som netværkets navn antyder, er hinandens gode selskab. Derfor er vores netværk heller ikke noget, man blot ’abonnerer’ på. Alle skal være aktive og selv bidrage. Det er netværkets hjerte. Vi giver lidt, men får meget mere, siger hun.

Annettes bedste råd til nye netværk

  • Find en tovholder
    Netværkets tovholder indkalder til og leder møderne, sender arrangementsoversigten ud og holder kontakt til Ældre Sagens lokal­afdeling i forhold til at få lagt programmet på hjemmesiden.
  • Kom bredt ud
    Gør reklame for netværket i lokalafdelingen. Skriv indlæg til den lokale avis og sæt opslag op i kommunen. Siden spreder kendskabet sig fra mund til mund.
  • Det månedlige møde
    Del jer op i tematiske grupper, eksempelvis ’teater’, ’’natur’ og ’musik’, eller hvad jeres interesser nu er. Hver gruppe samler en række konkrete idéer. Herefter gennemgås forslagene i plenum og en arrangements­kalender vedtages.
  • Split udgifter ligeligt
    Det koster ikke noget at være med, men medlemmerne betaler selv for udgifter til entré, transport osv. Lægger nogen bil til, deles kørselsudgifterne ligeligt mellem deltagerne. Hos 'Kulturnetværket – Godt Selskab' ganger de antal kørte kilometer med to kr. og dividerer summen med antal personer i bilen.
  • Nøglen til succes
    Involvering og medansvar er afgørende. Alle medlemmer er ’frivillige’, fordi de ­arrangerer oplevelser for hinanden.

Læs også om Leon, der styrker fællesskabet i Farum 

Mød flere af Ældre Sagens frivillige ildsjæle

Find aktiviteter nær dig

Der er nærmest ingen grænser for, hvad du kan finde af aktiviteter i vores 215 lokalafdelinger over hele landet. Se hvad din lokalafdeling tilbyder nær dig.
Find din lokalafdeling

Sidst opdateret 24.08.2023