Kom på indkøbstur med Leon og bussen

Den ugentlige indkøbstur er mere end en praktisk hjælp for ældre i Farum.

Onsdage begynder for 87-årige Leon Andersson med indkøb af Dagmartærter. De stilles frem, når deltagerne på busturen er færdige med deres indkøb. Fællesskabet er nemlig det allervigtigste: Leon Andersson er frivillig i indkøbsbussen i Farum. Foto: Mew

– Jeg synes, man som menneske har en forpligtelse til at hjælpe andre, hvor man kan, og glæden ved at glæde andre er for mig løn i sig selv, siger Leon, der er frivillig.

Indkøbsturene begyndte for mere end 20 år siden i kommunens regi. I 2003 overtog Ældre Sagen projektet, som gennem frivilliges indsats har udviklet sig til et værdsat fællesskab. 

Turen ryster folk godt sammen
Første stop er seniorboligerne Æblelunden, hvor ægteparret Birgit og Arne Rasmussen på 83 og 87 år stiger ombord på bussen.

– Det har været hyggeligt at lære vores naboer bedre at kende på de her ture. Når man ikke har bil, er det en stor hjælp, da der ikke er et så godt lokalt busnet i byen, og så er vi ovenikøbet i godt selskab her i bussen, siger Birgit. Svend Christiansen på 91 år supplerer. Han er nabo til Birgit og Arne:

– Særligt på denne kolde årstid er det vanskeligere at komme ud, så der er det en stor hjælp.

Leon har i ­længere tid kæmpet for også at få østbyen med på ruten.

– Det lykkedes sidste år, så nu er vi både i øst og vest, og de her busture er i det hele taget med til at ryste folk sammen, siger Svend. På dagens tur når passagerantallet op på 22. 

Leons omsorg
Snakken går, og for hvert stop hilses der ”godmorgen” til nye passagerer. Da bussen standser kl. 10 ved Farum Bytorv, spredes de handlende i forskellige retninger.

Bussens medhjælpere, heriblandt Leon, sætter sig i foyeren i Farum Kulturhus. Her bliver Dagmartærterne gjort klar, en Gammel Dansk stilles frem, og duften af nybrygget kaffe spreder sig fra køkkenet bagved. 

Leon er frivillig i Ældre Sagen og er med til at arrangere indkøbsture med bus i Farum. Foto: Mew 

Ved et af cafébordene sætter deltageren Ole Reinert sig, da han er færdig med at handle. Han mistede sin kone for fem år siden og køber hver onsdag blomster på indkøbsturen. Blomsterne tager han med til hendes gravsted:

– Leon tager så godt hånd om os og spørger ind til, hvordan vi har det.Hvis vi ikke har været med bussen i noget tid, så kommer han og spørger, hvor vi har været. Det betyder meget, siger Ole, der begyndte at køre med bussen, da hans kone levede. Men hun var for syg til selv at komme med, så dengang købte han blomster med hjem til hende.

Aktiviteterne holder mig i gang
Kl. bliver 11.30, og alle er klar til afgang. Ud over indkøbsturene arrangerer Leon Andersson også fællessang i kulturhuset, sommer- og juleture samt udflugter til København. Det sidste nye tiltag er en nystartet gruppe af demensaflastere for pårørende:

– Det hænger nok sammen med, at jeg er en af dem, som råber højest, og så ender jeg tit med at tage ansvar for at koordinere, men det er selvfølgelig samarbejdet med de mange andre frivillige, som gør det hele muligt, siger Leon, der mener, at frivilligindsatsen vil få ham til at leve længere:

– Fra en lidt mere egoistisk vinkel holder de aktiviteter, jeg arrangerer for Ældre Sagen, mig i gang, og ikke mindst holder de min hjerne aktiv, siger Leon.

Læs også om Thomas, der bruger sin egen sorg til at hjælpe andre

Mød flere af Ældre Sagens frivillige ildsjæle

Find aktiviteter nær dig

Der er nærmest ingen grænser for, hvad du kan finde af aktiviteter i vores 215 lokalafdelinger over hele landet. Se hvad din lokalafdeling tilbyder nær dig.

Find din lokalafdeling

Sidst opdateret 16.06.2020