Nødvendigt med genstart af ældreplejen

Ældre Sagen tager godt imod det nytårsløfte for ældreplejen, som statsministeren fremlagde i sin nytårstale.
04.01.2022

I sin nytårstale fastslog statsminister Mette Frederiksen, at Danmark ikke har en ældrepleje, vi som samfund kan være bekendt, og at der reelt er brug for en genstart. Det er Ældre Sagen meget enig i.

- Det er dokumenteret gang på gang, at alt for mange svækkede ældre ikke modtager en værdig ældrepleje. Der er så store problemer, at det ikke bare kan løses med flere penge eller ved at fjerne nogle få regler. Det er hele måden, plejen styres på, der skal laves om. Det menneskelige perspektiv er forsvundet, og det går ud over svækkede ældre, der får en uværdig hjælp eller slet ikke får den hjælp, de har behov for, siger adm. direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Positivt afventende

Ældre Sagens direktør tillader sig at være ”positivt afventende” over for statsministerens løfter.

- Jeg har naturligvis brug for at se, at der er handling bag ordene. Men det forpligter, når statsministeren kommer med så klart et løfte i en nytårstale, siger Bjarne Hastrup.

Ældrelov med ældre i centrum

Omdrejningspunktet for statsministerens genstart af ældreplejen bliver en ny ældrelov, som kort sagt skal sætte kommunerne fri til at planlægge og udføre ældreplejen på den bedst mulige måde lokalt.

For Ældre Sagen er det afgørende, at den nye ældrelov kan skabe mere selvbestemmelse for de ældre, der er afhængige af hjælp. Det er der stort behov for, og det er næsten umuligt i dag på grund af den stramme styring og den sparsomme økonomi, ældreplejen er underlagt.

Selvbestemmelse kan for eksempel være at give ældre mulighed for at visitere sig selv til hjælp uden at skulle gennem kommunernes visitation, der har været meget kritiseret for at være stiv og bureaukratisk.

- Når et ældre menneske kontakter kommunen, er det på grund af et reelt behov. Hvem vil bede om hjælp til at gå på toilettet, hvis det ikke er strengt nødvendigt, spørger Bjarne Hastrup, der opfordrer statsministeren til at lade hjælpen i ældreplejen tage udgangspunkt i menneskets behov og ikke systemets.

Det helt afgørende er, at sårbare, svækkede ældre mennesker, får den pleje, der er behov for.

Læs mere om Ældre Sagens arbejde for en værdig ældrepleje: Værdig ældrepleje nu!

Sidst opdateret 17.01.2022