Det kan betale sig at investere i vores mentale sundhed
Ny analyse fra Institut for Lykkeforskning 2021 afslører, at der både er gode leveår og god samfundsøkonomi i at investere i vores mentale sundhed
Analysens konklusioner
Analysen konkluderer for det første, at ensomhed og depression er det, der udfordrer vores trivsel allermest. Og den anden hovedkonklusion er, at der er en nøje sammenhæng mellem vores trivsel og vores behov for sundhedsydelser.
Så hvis vi investerer i vores mentale sundhed, er der mange gevinster at hente, både for den enkelte og for sundhedsøkonomien. Derfor er det på høje tid at forhold, der har konsekvenser for vores trivsel, kommer øverst på dagsordenen, når politikerne skal prioritere.
Konsekvenser for sundhedsvæsenet
Hvis en 50+ årig oplever forringet livskvalitet, kan konsekvenserne aflæses på samfundsøkonomien to år senere. I forhold til dem, der trives, har de med forringet livskvalitet en højere sandsynlighed for nedenstående - medkonsekvenser for sundhedsvæsenet:
- Lægebesøg +34 pct.
- Indlæggelser +23 pct.
- Begrænset arbejdsevne +58 pct.
- Behov for offentlig hjælp og assistance +72 pct.
Konsekvenser for samfundsøkonomien
Sundhedsudgifterne forventes at stige i takt med, at ældre de kommende år kommer til at udgøre en større andel af befolkningen, og at vi samtidig lever længere.
Ifølge Danmarks Statistik ser forbruget af indlæggelser og sengedage således ud (2018):
- 50-59årige havde i gennemsnit 0,5 sengedage
- 70-79årige havde 1,7 sengedag
- 85+ årige havde 3,5 dag
- 50+ årige havde samlet set 832.533 indlæggelser i 2018 og i alt 2.772.621 sengedage.
Såfremt antallet af indlæggelser og sengedage holdes på samme niveau som nu, vil alene de 85+ årige have brug for 320.000 sengepladser i 2050, mod 126.000 i dag.
Ældre Sagen mener
Ældre Sagen mener, at mental sundhed, herunder ikke mindst ensomhed, skal prioriteres meget højere på den politiske dagsorden. Sundhedspolitisk må kursen lægges om, sådan at det mentale, som viser sig at have afgørende betydning for trivslen, prioriteres højere.
Hvis vi skal styrke danskernes mentale sundhed, trivsel og livskvalitet, skal alle have lige adgang til hjælp, støtte og behandling ift. den mentale sundhed.
Ældre Sagen har følgende konkrete forslag
1. En national ensomhedsstrategi for at sætte en fælles retning og mål for bekæmpelse og forebyggelse af ensomhed og deraf følgende mistrivsel i Danmark
2. Gratis psykologhjælp for dem med behov
3. Styrket indsats til forebyggelse, opsporing og behandling af depression hos ældre
4. Styrket indsats for trivsel og god mental sundhed hos sårbare, ældre borgere på plejehjem og i hjemmeplejen
5. Styrket forskning i ældres mentale sundhed og psykisk sygdom blandt ældre
6. Indsatser for at forebygge og håndtere mentale følgevirkninger af coronakrisen.