Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Længe ventet ældrereform vedtaget

Ældre Sagen har kæmpet indædt for et eftersyn af ældreplejen i Danmark.

18. april vedtog et flertal i Folketinget en ældrereform, som Ældre Sagen har kæmpet for og leveret input til undervejs i processen.

Det er glædeligt, at politikerne har lyttet til os i Ældre Sagen, når vi har sagt, at ældreplejen i Danmark trænger til et 360 graders eftersyn.

Resultatet er blevet en Ældrereform, der bl.a. indeholder:

  • Faste mindre teams omkring den ældre, der modtager pleje eller pasning.
  • Flere plejeboliger.
  • Anerkendelse af pårørende.

Det mener Ældre Sagen om reformen

Regeringen vil afsætte 1 mia. kr. årligt fra 2027, men selvom det kan lyde som mange penge, kan det langt fra kompensere for mere end 15 års nedskæringer i ældreplejen.

I Ældre Sagen betragter vi reformen som en fornuftig begyndelse. Vi havde dog gerne set, at der var stillet flere tydelige krav til kommunerne, så de gode intentioner fra Christiansborg lettere kan blive til virkelighed for ældre, der er afhængig af hjælp, omsorg og pleje.

Reformen lægger op til at frisætte kommunerne, og Ældre Sagen vil derfor styrke den lokale indsats, så vi fortsat kan være helt oppe på tæerne for at holde øje med, om der reelt kommer forbedringer.

Faste teams – mere tryghed

Alt for mange svækkede ældre oplever i dag deres hjem som en banegård med alt for mange forskellige hjælpere.

Nu bliver der stillet krav til kommunerne om at sikre ’kontinuitet, fleksibilitet, sammenhæng og selvbestemmelse’. Der med aftalen er afsat 376 mio. kr. til at indføre faste teams i kommunerne.

Flere plejeboliger

Der har manglet plejeboliger i mange år, og det bliver værre og værre for hver dag. Antallet af plejeboliger har næsten har været stagneret, mens antallet af ældre med behov for pleje har været i kraftig vækst.

Ældre Sagen har længe kæmpet for at få både regering og kommuner til at anerkende det stigende behov. Derfor er det en succes, at ældrereformen nu lægger op til 3000 nye fripleje/lokalplejehjemsboliger inden 2030.

Det er dog langt fra tilstrækkeligt og derfor fortsætter vores kamp for at få udvidet kapaciteten med nærmere 15.000 ekstra plejeboliger inden 2030.

Pårørende bliver anerkendt

Det er lykkedes Ældre Sagen at få formuleret et særligt afsnit om pårørende i ældrereformen:

”Der vil således være 'en klar forventning til etablering af samarbejde med pårørende i forbindelse med tildeling og udførsel af hjælpen i det omfang, den enkelte ældre såvel som pårørende ønsker det. Derudover vil pårørende fortsat have mulighed for at få aflastning.”

Seneste nyt

Nyheder om ældrereformen

Læs Ældre Sagens seneste nyheder om ældrereformen.

Sidst opdateret 26.04.2024