Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Ny taskforce: Mere sundhed i omsorg og mere omsorg i sundhed

Ny taskforce i Ældre Sagen skal komme med input til Sundhedsstrukturkommissionen om sundhed, pleje og omsorg til ældre mennesker.

Det politiske bagtæppe med en Sundhedsstrukturkommission og en kommende ny ældrelov skaber behov for at bringe ældres perspektiv i front. Derfor har Ældre Sagen taget initiativ til at nedsætte en ”Taskforce vedr. sundhed, pleje og omsorg”, der kan komme med input til det politiske arbejde med udgangspunkt i ældre menneskers ønsker og behov.

Første møde i taskforcen har netop været afholdt, og gruppen har engageret drøftet problemstillinger og peget på mulige veje at arbejde videre ad.

Ældres perspektiv skal veje tungt

Ældre mennesker med flere sygdomme er nogle af dem, der har flest berøringer med både sundhedsvæsenet og ældreplejen.

–  Ældre savner at blive set som hele mennesker og lyttet til, så det er helt essentielt, at man tager udgangspunkt i deres behov for sammenhæng, omsorg og værdighed som fundament for udvikling af fremtidens sundhedsvæsen. Derfor lægger vi op til, at man skal sørge for at vægte ældres perspektiv og omsorg i sundhedsvæsenet, siger Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen.

Tag ældreplejens potentiale alvorligt

Omvendt er der også behov for mere fokus på ældreplejens potentiale som en vigtig forebyggende indsats i sammenhæng med sundhedsvæsenet. Ikke mindst set i lyset af den igangværende og fremtidige omstilling i sundhedsvæsenet, hvor mere behandling rykkes fra sygehus til kommuner, samt med regeringens udvikling af en ny ældrelov. Det kan dreje sig om tidlig opsporing blandt ældre med skrøbelighed og forebyggelse af indlæggelser.

– Det er godt, at ældre med hoftebrud får opereret hoften, men det er lige så vigtigt, at de lærer at gå igen bagefter, siger Bjarne Hastrup.

Sæt mennesket i første række

Dermed er der også behov for at sikre, at ældre mennesker kan være trygge ved, at sundhedsfaglig behandling og pleje i kommunerne er af ensartet høj kvalitet, så man kan forvente at få patientsikker behandling og pleje, uanset hvor i landet man bor.

–  Det er centralt at sikre sundhed og livskvalitet for det enkelte ældre menneske, og så kommer strukturen i anden række, siger Bjarne Hastrup, der på vegne af ældre mennesker er glad for, at deltagerne har tilsluttet sig taskforcen. 

Taskforcen vil bidrage til kommissionens arbejde

Taskforcen udgøres af en række eksperter, der med hver deres erfaring i løbet af 2023 vil bidrage med indsigt, viden og de bedst mulige løsninger for ældre i et sammenhængende sundheds- og plejevæsen. 

Tanken er at fremsætte supplerende og uddybende input til Sundhedsstrukturkommissionens arbejde med udgangspunkt i ældre patienters ønsker og behov. Medlemmerne rummer en god bredde og har viden om bl.a. omsorg, etik, jura, kompetencer i det nære sundhedsvæsen, organisering og innovation, forebyggelse, civilsamfundet, digitalisering, patient- og pårørendeinddragelse.

– Vi har en stor og vigtig opgave foran os – både for ældres skyld og for samfundets skyld, siger Bjarne Hastrup.

Se taskforcens deltagerliste (pdf)

null

Sidst opdateret 03.05.2024