Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Ældre Sagen: Skattereformen lader folkepensionister i stikken

Folkepensionister uden for arbejdsmarkedet bliver forbigået i skattereformen, der udelukkende tilgodeser folk i arbejde.
15.12.2023

Folkepensionisterne må endnu engang se skattelettelser gå til andre befolkningsgrupper.

Regeringen har sammen med Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Radikale Venstre indgået en aftale om en ny skattereform. Med reformen vil mere end tre millioner danskere få lettet skatten. Bare ikke folkepensionisterne og andre uden for arbejdsmarkedet.

– Vi frygter, at der med denne aftale er lagt gift ud for fremtidige skattelettelser for dem, der er uden for arbejdsmarkedet, siger Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup.

Et Danmark delt i to

Han peger på, at det er særligt diskriminerende, fordi pensionerne og andre overførselsindkomster reguleres med en langt mindre procent end lønningerne på arbejdsmarkedet.

Bjarne Hastrup kalder derfor skattereformen grundlæggende skæv.

– Reformen risikerer at dele Danmark i to: Dem, der er på arbejdsmarkedet, og dem, der er udenfor. Vi kan se, at regeringen fortsætter sin politik med kun at give til dem, der arbejder, siger direktør Bjarne Hastrup, Ældre Sagen.

Folkepensionister oplever reallønsfald

Han forklarer, at det er særlig problematisk efter en tid, hvor lønmodtagerne har klaret sig bedre igennem en periode med høj inflation, mens mange pensionister har haft det hårdt. Folkepensionen halter nemlig efter reguleringen af lønningerne på arbejdsmarkedet.

Folkepensionens købekraft er blevet voldsomt udhulet de senere år. Folkepensionisterne har oplevet et reallønsfald som følge af lav regulering og høj inflation. En ud af fire folkepensionister har ikke anden væsentlig indkomst end deres folkepension og smule ATP at leve for.

– Derfor er det trist at se, at pensionisterne endnu en gang er blevet forbigået, siger Bjarne Hastrup, der dog også glæder sig over, at regeringen og aftalepartierne har fået øje på seniorerne.

To reguleringer til folkepensionister, der bliver på arbejdsmarkedet

Seniorer, der fortsætter på arbejdsmarkedet, får flere penge ud af det.

De får et ekstra beskæftigelsesfradrag de sidste to år før pensionsalderen. Desuden gives der en skattefri seniorpræmie de første to år efter folkepensionsalderen til dem, der bliver på arbejdsmarkedet og arbejder mindst 30 timer om ugen.

– Hvor stor effekten bliver er svær at sige. Men vi må konstatere, at beskæftigelsen blandt seniorer over folkepensionsalderen er steget de senere år. Seniorerne kommer til at stå for væksten i fremtidens arbejdsstyrke, forklarer Bjarne Hastrup og uddyber:

– Det vil komme os alle til gode, hvis vi kan fastholde flere. Her må også arbejdsgiverne hjælpe, så seniorerne kan og får lyst til at blive. For vi er dybt afhængige af, at vi kan fastholde arbejdskraften ikke mindst inden for sundhedsfagene.

– Vi kan håbe, at reformen får effekt her, men jeg tvivler på, at den bliver stor.

Læs Ældre Sagens forslag om et skattemæssigt pensionistfradrag

Sidst opdateret 07.03.2024