Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Besøgsvenner med 56 års forskel

Ole og Bjørn mødes hver uge til kort og billard, og når interesserne er fælles, så er fødselsåret fløjtende ligegyldigt.

Ole Due Larsen er 76 år og Bjørn Bo Lykkemark 20.

Oles bornholmske dialekt afslører hans ophav, men vi er på plejecentret i Spentrup i Jylland, hvor kærligheden for mange år siden førte ham til.

Ældreboligen flyttede han ind i, da hans kone ikke længere magtede omfanget af hans sygdomme. Det var simpelthen for hårdt for hende at se ham blive dårligere, forklarer han.

Og i takt med at livet forandrede sig, kom Bjørn også ind i hans liv for godt to år siden. Det var faktisk Oles kone, som kontaktede Ældre Sagen for at finde en besøgsven til ham.

Der er 56 år imellem Ole og Bjørn, men det har ikke betydning for deres venskab.

Kortspil, billard og fodbold

Almindeligvis lægger de to herrer ud med et slag 500 i en times tid, og bagefter står billardbordet for tur, og så vender de den seneste uge over kaffe.

— Kortspillet foregår hos mig, og så går vi ned i kælderen på plejehjemmet, hvor der er billard. Vi har også været til fodbold et par gange. Vi var inde og se Randers FC spille, siger Ole. 

Bjørn supplerer: 

— Jeg tror, Randers vandt. Det var altså en hyggelig dag.

— I det hele taget bliver man som ung besøgsven klogere på livet. Det har givet mig mulighed for at få nogle erfaringer fra en tidligere generation. Jeg ser faktisk frem til også at blive gammel, så jeg ligesom Ole vil have en masse oplevelser i baggagen, som jeg kan dele med andre, siger Bjørn. 

Selvfølgelig med til svendegildet!

At interesser som kort og fodbold er fælles, er måske ikke så ualmindeligt, men at de begge også er passionerede tømrere, gav fælles fodslag fra begyndelsen.

Selv mistede Bjørn sin far ret tidligt, og måske derfor var det også ekstra oplagt, at det var Ole, som fulgte med i hans svendestykke på konstruktøruddannelsen.

— Det var jo sådan noget, min far skulle have været med til, siger Bjørn.

På den måde er tømrerfaget mere end bare et godt samtaleemne. 

Ole havde fulgt Bjørns uddannelse et års tid, da svendeprøven skulle fejres.

— Det var dejligt at være med til svendegildet. Vi har under uddannelsen udvekslet tegninger fra tømreruddannelsen og fra konstruktørskolen, siger Ole.

Bjørn tager over: 

— Ja, mit svendestykke var også en tagkonstruktion, og der var også vægge og gulve med. 

Ole pointerer lattermildt, at de jo dårligt havde elektriske boremaskiner dengang på hans tid, ”hvor rundsaven nærmest var en revolution”.

De to herrer planlægger at mødes til kortspil og billard længe endnu.

 

Sidst opdateret 18.03.2022