Ansøgning om værgemål

Sidst redigeret den 15.01.2024

Ansøgning om værgemål kan fremsættes af den pågældende selv, ægtefælle, samlever, børn, forældre, søskende eller andre blandt de nærmeste, fx venner eller bekendte samt af eventuelle fremtidsfuldmægtige.

Ansøgningen kan også fremsættes af kommunalbestyrelsen, regionsrådet, politidirektøren eller værgen.

Den samme personkreds kan anmode om ændring og ophævelse af værgemålet.  

Inden man søger om værgemål, skal ansøger tale med Familieretshuset. Formålet med samtalen er bl.a. at få afklaret, om der er et behov for værgemål. På Familieretshusets hjemmeside www.familieretshuset.dk kan man læse nærmere om fremgangsmåden, herunder hvordan man anmoder om en samtale om etablering af værgemål.

Hvis det ikke er personen selv, der søger om værgemål, skal Familieretshuset altid orientere personen om ansøgningen.

Vær opmærksom på at der kan være lang sagsbehandlingstid.

Familieretshuset undersøger sagen og indhenter relevante oplysninger, herunder lægeerklæring og udtalelser fra kommune og evt. plejebolig. 

Hvis Familieretshuset finder det betænkeligt at behandle sagen, skal retten behandle sagen. Det gælder fx, hvis vedkommende protesterer mod ansøgningen.

Hvis der ansøges om fratagelse af den retlige handleevne, skal ansøgningen om værgemål indgives til retten, hvor den, der søges værgemål for, bor. Se afsnittet Værgemål med fratagelse af den retlige handleevne

Familieretshuset 
tlf. 72 56 70 00, man-tirs-tors 8-15, ons 8-12 og fre 8-14
www.familieretshuset.dk

Indhold hentes