Høreapparater

Sidst redigeret den 15.01.2025

Offentlig høreapparatbehandling, som er gratis, kan foregå på høreklinik, audiologisk afdeling på sygehuset, eller hos en speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme, hvis regionen har dette tilbud.

Privat høreapparatbehandling med offentligt tilskud fra regionen, kan kun foregå hos godkendte private klinikker, der sælger høreapparater. Der er dog visse hørelidelser, fx ved et større skelnetab hvor speciallægen skal henvise til det offentlige tilbud.

Tilskuddet udgør 4.458 kr. for det første og 2.438 kr. for det andet, i alt 6.896 kr. for 2 apparater. Priserne på høreapparater varierer fra ca. 4.000 kr. til over 20.000,- kr. pr. høreapparat.

Alle har ret til gratis høreapparater, uanset om man vælger det offentlige tilbud eller en privat høreklinik. Den private høreklinik skal oplyse om det.

Tilskud forudsætter, at der foreligger henvisning til høreapparatbehandling fra en speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme, og at regionen har givet en bevilling til anskaffelse af høreapparat.

Det er vigtigt, at man ikke bestiller sit høreapparat, før man har fået brev om bevilling, da man ellers ikke vil være berettiget til tilskuddet.

Tilskuddet dækker sammen med evt. egenbetaling: høreprøve, høreapparat (herunder ørepropper), tilpasning, service og garanti og kan ikke udgøre mere end de faktiske udgifter.

Batterier er gratis uanset om behandlingen foregår i offentlig eller privat regi.

Hvis høreapparatet går i stykker og man har fået det fra det offentlige, skal man kontakte den afdeling, der har udlever høreapparatet. Har man fået dem på en privat høreklinik, henvender man sig samme sted, og man skal selv betale for reparationen, hvis man ikke har tegnet en forsikring.

Der kan tidligst ydes støtte til nyt høreapparat, når det eksisterende er fire år gammelt. Kun i særlige tilfælde kan udskiftning komme på tale, før der er forløbet fire år. Ved udskiftning efter fire år behøver man ingen henvisning fra en speciallæge ved privat køb.

Der kan ydes støtte til høreapparatbehandling via helbredstillægget og Sygeforsikringen "Danmark", hvis man vælger høreapparater med egenbetaling. Se afsnit Ældrecheck og helbredstillæg under Folkepension og Førtidspension, Folkepension.

Eksempel
Købt to høreapparater til 13.000,00 kr.
Tilskud fra regionen - 6.804,00 kr.
Egenbetaling 6.196,00kr.
Har man helbredstillæg med en personlig tillægsprocent på 100, refunderes 85% heraf - 5.267,00 kr.
Endelig egenbetaling herefter 929,00 kr.
Hvis man kan få et tilskud fra Sygesikringen Danmark, fratrækkes dette tilskud, før helbredstillæg ydes.

I de tilfælde, hvor ansøger vælger at få behandlingen gratis i det offentlige system, vil høreapparatet være det offentliges ejendom. Høreapparatet skal derfor tilbageleveres, når det ikke længere er i brug.

Høreapparatet vil derimod være ansøgers eget, hvis man har valgt den private løsning med tilskud. 

Er der brug for supplerende høretekniske hjælpemidler fx forstærkertelefon, teleslynge m.m., eller behov for undervisning i brugen af disse, kontakt det nærmeste kommunikationscenter.

Der kan ikke søges tilskud til hjælpemidler og undervisning i brug af hjælpemidler gennem regionen. Det skal søges via bopælskommunen.

Høreforeningen har en oversigt over kommunikationscentre, www.hoereforeningen.dk

Indhold hentes