Sådan får I besøgsvenner med hund i jeres lokalafdeling
Sådan får I nye hunde testet
Det er en regel i Ældre Sagen, at besøgsvenner med hund skal bestå en test, inden de går på besøg – uanset om det er på et plejecenter eller privat. Det er jeres ansvar som lokalafdeling at få ejer og hund sendt godt afsted til test – og det kan I gøre på to måder:
1) Samle ca. 10 interesserede frivillige med hund og afholde en temadag, hvor hundene bliver testet, og I fortæller lidt om at være besøgsven med hund.
2) Sende den enkelte interesserede frivillig med sin hund afsted til en lokal hundesagkyndig, som tester hunden. I kan få betalt op til 600 kr. per enkeltsession ved at indsende bilag til sekretariatet – send til frivilligafdelingen@aeldresagen.dk
Gruppesessioner er en fordel, hvis man ønsker at opstarte en ny besøgstjeneste med hund, eller hvis man ønsker at udvide sin aktivitet – fx hvis der er mange hundeejere i lokalområdet. Til gruppesession er der god mulighed for at invitere en nuværende besøgsven med hund til at fortælle om rollen, og den hundesagkyndige kan holde et inspirerende oplæg om fx hundesprog. Ulempen er, at der skal samles et hold, og folk derfor risikerer at skulle vente på at komme i gang.
Enkeltsessioner har den fordel, at I kan tilbyde den enkelte interesserede at komme hurtigt i gang.
Det er lokalafdelingens aktivitetsleder for besøgstjenesten, der står for at tage kontakt til en lokal hundesagkyndige. Dette gælder både, hvis der er tale om en enkelt hund, der skal testes, og hvis man ønsker at afholde en temadag med test af flere nye besøgshunde.
I kan søge efter en hundetræner, en hundeadfærdskonsulent eller en hundeadfærdsterapeut. Personens titel er ikke afgørende, derimod er det væsentligt, hvilken erfaring personen har.
Vi har følgende krav til den hundesagkyndige:
- Personen skal være eksamineret hundeinstruktør/hundetræner med en uddannelse, som indebærer minimum 150 timers teoriundervisning og 150 timers praksiserfaring.
- Personen skal dertil have minimum 3 års erhvervserfaring fra job, hvor man har med hunde at gøre, eksempelvis som hundetræner, veterinærsygeplejerske, dyreinternatsmedarbejder eller hundemassør.
Tjekliste til selve bedømmelsen
Som støtte til den hundesagkyndige har vi udarbejdet en tjekliste, som vi anbefaler at man følger.
Denne tjekliste sendes på forhånd til den hundesagkyndige sammen med certifikatet, som skal udfyldes, når hunden er godkendt.
Vi anbefaler, at:
- Bedømmeren sætter ca. 30-45 min. af til test af hunden og udlevering af diplom.
- Aktivitetslederen efterfølgende står for at udfylde frivillig-kontrakten og tale om ønsker til privat hjem/plejehjem. Det er også aktivitetslederen, der udleverer hundetørklæde og tager foto til besøgsvennens ID-kort.
Tjekliste til den hundesagkyndige
Certifikat til besøgsven med hund
Udlevering af hundetørklæde – kun til besøgsvenner med hund
Ældre Sagens hundetørklæde fungerer som et slags id-kort, som hunden kan bære, når den er med på besøg. Samtidigt skaber tørklædet synlighed om opgaven og den store glæde, som besøgsven og hund bibringer – såvel på plejecentre som i private hjem. Det er kun registrerede besøgsvenner med hund, der må få udleveret et tørklæde. Dvs., at hvis der i lokalafdelingen er spisevenner, følgesvende eller andre, der tager deres hund med på besøg og derfor ønsker sig et tørklæde til deres hund, så skal de også testes og registreres som besøgsven med hund oveni deres nuværende rolle. Tørklædet erstatter således også id-kort til besøgshunde.
Vores hundetørklæder kommer i tre størrelser, der alle kan justeres:
- 35-55 cm til små og mellemstore hunde
- 40-65 cm til store hunde
- op til 80 cm til meget store hunde
Kontaktpersonen/aktivitetslederen for besøgsvenner med hund kan bestille flere tørklæder ved at skrive til Frivilligservice (lho@aeldresagen.dk eller pj@aeldresagen.dk)
Bliv besøgsven med hund
Her kan nye frivillige læse om, hvad det kræver at blive besøgsven med hund