Lægebehandling

Sidst redigeret den 12.01.2022

Har man bopæl i Danmark, er man omfattet af den offentlige sikring med ret til behandling af læge og speciallæge. Der er to sikringsgrupper, og man kan selv vælge, hvilken gruppe man vil tilhøre.

Gruppe 1-sikrede
Denne gruppe har ret til

  • gratis behandling hos den praktiserende læge, man er tilknyttet
  • gratis behandling hos speciallæge efter lægehenvisning.

Der er frit valg mellem speciallæger, der er tilsluttet gældende overenskomst. Henvendelse til øre-, næse-, hals- og øjenlæge kræver ikke henvisning.

Gruppe 1-sikrede kan foretage lægeskift med 14 dages varsel. Kommunen kan oplyse om de lægepraksis, der er åbne for tilgang. Det er gratis at skifte læge ved flytning, og hvis nuværende lægepraksis lukker eller deles i flere. Ellers koster det 215 kr. at skifte læge. 

Man kan frit vælge en læge, der har åbent for tilgang. Hvis afstanden fra lægen er mere end 15 km fra ens bopæl, har man ikke krav på at modtage sygebesøg.

Det gælder dog ikke, hvis det ikke er muligt at tilbyde en læge inden for 15 km grænsen, og regionen derfor finder en læge eller praksis, der er beliggende længere væk end 15 km. I København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør er grænsen 5 km.

Gruppe 2-sikrede
Denne gruppe

  • får samme tilskud til behandling hos læge eller speciallæge, der ydes til gruppe 1-sikrede, men betaler direkte til lægen. Tilskud er fratrukket lægens regning
  • kan frit søge læge eller speciallæge
  • er ikke berettiget til hjælp til befordring.

Man vil sandsynligvis altid have en udgift ved besøg hos læge eller speciallæge, fordi læger og speciallæger frit kan fastsætte deres priser. Priserne er som regel højere end de faste tilskud fra det offentlige.

Denne gruppe kan også foretage lægeskift med 14 dages varsel.

 

Indhold hentes