e-handel

Sidst redigeret den 09.01.2018

Handel over internettet er mere og mere almindeligt.

For at beskytte sig mod svindel er der er nogle få regler, som man bør overholde, når man handler på nettet.

Forbrugerrådet har sammen med andre lavet ”e-handelsfonden”, som står bag en mærkningsordning af netbutikker.

De butikker, der ønsker det, og som godkendes af e-handelsfonden, får et "e-mærke". Dette kan anvendes på deres hjemmeside som bevis på, at deres e-handel overholder reglerne og giver forbrugerne størst mulig sikkerhed. Mærket kan findes på www.e-maerket.dk

De gode råd fra e-handelsfonden er:

 1. se altid efter e-mærket
 2. betal altid med kreditkort
 3. undersøg hvem sælger er
 4. undersøg varen
 5. tjek salgs- og leveringsbetingelser inden du handler
 6. gem kvitteringen og tjek din konto
 7. oplys aldrig pinkode til kreditkort eller netbank, selvom der bedes om det!

Handler man over Internettet eller ved post- og telefonordre, har man i en række situationer en indsigelsesret.

Er betalingen gennemført med f.eks. MasterCard eller VISA delen af et VISA/Dankort er der mulighed for tilbageførsel.

Situationer, hvor der er indsigelsesret og mulighed for at få tilbageført en betaling kan være:

 • den leverede vare er anerkendt af sælger som mangelfuld, defekt eller ikke som beskrevet
 • man har ikke fået varen/tjenesteydelsen leveret.
 • forretningen har trukket et højere beløb, end man har godkendt
 • rettidig udnyttelse af en fortrydelsesret
 • forretningen er gået konkurs og kan derfor ikke levere

Rejser betales ofte længe før afrejsedagen, og det giver større tryghed, når man kan få sine penge tilbage i tilfælde af konkurs. Det er muligt ved betaling med MasterCard eller VISA delen af et VISA/Dankort. Muligheden fås ikke ved betaling med Dankort.

Opstår der en situation, hvor pengene ønskes tilbageført, skal problemet først søges løst med forretningen, dog ikke i tilfælde af konkurs. Hvis problemet ikke løses inden for kortere tid, skal man rette henvendelse til sit pengeinstitut. Dette er vigtigt, da man ellers risikerer at miste indsigelsesretten.

Ved e-handel via udlandet kan man komme til at betale told og moms udover varens pris alt efter, hvad der købes og fra hvilket land, specielt udenfor EU. Desuden er der forskellige fortrydelsesfrister i de enkelte lande, dog indenfor EU altid 14 dage.

Læs mere på www.forbrug.dk, søg på E-handel over grænser. Se også afsnit i Rådgivnings- og Klagenøglen, under Øvrige Klagemuligheder - Forbrugerklager i EU- lande og i OECD-lande udenfor EU.

Deals
En 'deal' er tilbud om at købe varer og ydelser fra forskellige leverandører. Tilbuddene kan være restaurantsbesøg, hotelophold, frisørservices, ansigtsbehandlinger eller andet.

Tilbuddene sendes ud via en dealsite på internettet til de brugere, der har tilmeldt sig den pågældende hjemmeside.

Når man har købt en deal og betalt via nettet, får man tilsendt et værdibevis på købet pr. mail. Værdibeviset skal som oftest benyttes inden for en bestemt periode, eller der kan være bestemte betingelser tilknyttet tilbuddet, f.eks. at restaurantsbesøg kun kan ske på bestemte ugedage.

Gyldighedsperioden for dealen, altså den frist man har til at indløse købet, fremgår både af dealsitet og af værdibeviset og det kan være en kort periode.

Der gælder dog, at fristen ikke må være urimelig kort. Der findes ingen fast regel for, hvor kort perioden må være, men som udgangspunkt skal fristens længde være rimelig i den aktuelle situation.

Hvis en leverandør nægter at indløse et dealbevis, der er udløbet inden den almindelige tre årige forældelse, kan man klage til Forbrugerklagenævnet.

Det er en god idé, før man køber en deal, at tjekke, hvad man har ret til, hvis man ikke får benyttet dealen, før fristen udløber, altså om man kan få pengene retur, få dealen forlænget eller måske købe en anden deal for pengene.

Kopivarer
I Danmark er det som forbruger tilladt at eje kopivarer, ligesom det er tilladt at medbringe kopivarer fra et andet land til eget brug, blot værdien ikke overstiger 3.250 kr.

Det er derimod ikke tilladt at sælge kopivarer i Danmark.

I en række andre lande, herunder flere EU-lande, er det forbudt og forbundet med bødestraf at købe eller bruge kopivarer, også selvom de er lovligt købt i Danmark eller et andet land.

Man bør derfor ved e-handel fra udlandet altid kontrollere, om købet er lovligt også i salgslandet eller sikre sig, at varen ikke er en kopivare.

Læs mere på www.forbrugereuropa.dk

Vær også opmærksom på, at SKAT har ret til at tilbageholde og destruere kopivarer, der er købt over nettet i et land uden for EU og man har ikke krav på erstatning. Man kan også risikere at blive stævnet af det firma, der har rettighederne til det aktuelle mærke.

Indhold hentes