Opsigelse og ophævelse

Sidst redigeret den 15.01.2024

Opsigelse fra lejers side
Lejeren kan skriftligt opsige lejemålet med 3 måneders varsel til den første i en måned, medmindre andet er aftalt i lejekontrakten – fx at lejemålet er tidsbestemt. Hvis man flytter før udløb af de 3 måneder, skal udlejer forsøge at genudleje så hurtigt som muligt.

Er man gift og har fælles bolig, kan lejeren kun opsige lejemålet med ægtefællens samtykke, også selv om ægtefællen ikke står i lejekontrakten.

Hvis samlevende begge står på lejekontrakten, kan lejligheden kun opsiges med begges samtykke. Er det kun den ene, der har underskrevet lejekontrakten, kan denne opsige lejemålet uden den andens samtykke.

Udlejers opsigelse af lejemål
I både private og almene boliger er udgangspunktet, at lejemålet er uopsigeligt fra udlejers side, så længe man overholder sine forpligtelser, og det ikke er aftalt, at lejemålet er tidsbegrænset.

Der er dog i lejelovgivningen nærmere angivet tilfælde, hvor udlejer har mulighed for at opsige lejemålet uanset dette.

Ved udlejning af enkelte værelser, der er en del af udlejers bolig, kan udlejer opsige uden begrundelse med et varsel på 1 måned, og ved leje af en lejlighed i et to-familiehus, hvor udlejer selv beboer den ene lejlighed, kan udlejer ligeledes opsige uden begrundelse, dog er opsigelsesvarslet her 1 år.

Hvis lejemålet er en ejerbolig eller en andelsbolig, kan udlejer opsige lejemålet, hvis udlejer selv agter at bo i lejemålet, såfremt udlejer ejede lejligheden på det tidspunkt, hvor lejligheden blev udlejet og ikke ejer andre ejerbolig eller andelsboliger. Opsigelsesvarslet er også her 1 år.

Herudover kan opsigelse ske med 1 års varsel, hvis udlejer selv ønsker at bo i lejligheden, og hvis opsigelsen er rimelig ud fra en samlet vurdering af udlejers og lejers forhold. Er det lejede en ejerlejlighed, er der yderligere betingelser for, at udlejer kan opsige lejemålet.

Opsigelse kan også ske, hvis ejendommen må fraflyttes pga. nedrivning eller ombygning.  

Opsigelsen skal være skriftlig med oplysning om grunden til opsigelsen og om adgang til at gøre indsigelse.

Hvis man vil gøre indsigelse, skal det ske skriftligt til udlejeren inden 6 uger efter modtagelsen. Udlejer skal så inden yderligere 6 uger indbringe sagen for boligretten, der så afgør, om lejer skal fraflytte eller ej. 

Ophævelse af lejemål
Ophævelse kan ske ved grovere tilfælde af misligholdelse fx, hvis lejeren
• ikke betaler husleje eller andre skyldige beløb til tiden
• misligholder lejligheden
• uden tilladelse overlader lejligheden til andre
• groft overtræder husordenen.

Ophæves lejemålet, skal man fraflytte straks, men betale huslejen, indtil udlejeren har fundet en anden lejer, dog højst i tre måneder.

 

Indhold hentes