Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Cafe smilet

Nyt fra Demens Café Smilet.

En festlig afslutning på en forrygende sæson!

 

Den 6. juni stod i sømandsvisernes tegn! Køge Marineforenings orkester, “Kuling fra Øst” stod for underholdningen med historier fra de syv have og et fantastisk akkompagnement til fællessangen som de mange gæster deltog i med liv og lyst, da vi fejrede sommeren og afslutningen på endnu en dejlig sæson i Café Smilet - faste arrangementer som  oftest den første torsdag i måneden for demente og deres pårørende/ledsagere arrangeret af Ældresagen i Køge.

Vi var forsamlet i den store sal i Boholte Kirke, hvor vi endnu en gang kunne nyde godt af vores fine samarbejde med kirken.

Der var publikumsrekord og en festlig stemning uden lige med højt til loftet og fællessange, der fik taget til at løfte sig.

Som sædvanlig blev der serveret kaffe og denne gang cafeens svar på landgangsbrød: wienerstænger med eller uden karamel til den uforandrede pris på 25 kr. for kaffe og kage.

Det var en fornøjelse at kunne sige farvel og på gensyn til gæsterne og de frivillige, der yder en stor indsats ved vores cafemøder, med et krammehjerte hæklet af frivillige i Køge Kirkes sognegård.

Vi glæder os alle til næste sæson, der indledes med et festligt høstbal, hvor Køge Folkedanserforenings orkester spiller op til dans i Boholte Kirkes store sal under kyndig ledelse af deres meget erfarne danseinstruktør torsdag den 12. september kl. 14:30 - 16:00. Alle kan deltage, uanset om man har lyst til at danse eller ej, og uanset hvor bevægelig man er.

Tak for et dejligt år og på gensyn til september

 

Majken og Anders

Aktivitetsansvarlige

 

 

Forår og frihed i Café Smilet!

 

Den 2. maj var bordene i Boholte Kirke pyntet med naturens egne forårsbebudere - blomstrende lyng og udsprungne grene, og med et talstærkt fremmøde i demenscafeen blev både foråret og frihedsbudskabet fejret dels ved sange som "En lærke letted'", "Jeg ved en lærkerede" og "Kom maj du søde milde."  Efter at have hørt frihedsbudskabet fra den 4. maj 1945 fra Radio London fik vi en god samtale om, hvad frihed var for os, der var til stede denne dag. Det, der talte for os alle, var muligheden for at bestemme over egen tid, og at "kunne komme og gå, som man vil." Den grundlovssikrede ret til frit at kunne tænke, mene og udtrykke sig, er bestemt også vigtig, og i denne tid, hvor det bestemt ikke er en selvfølgelighed mange steder i verden på gr. af krige og diktaturer, var det derfor også særdeles relevant at synge "Man binder os på mund og hånd."

Inden vi sluttede af med vores afskedssang "Gem et lille smil," blev flyers delt ud, der annoncerede vores næste café den 6. juni, kl. 14:30, hvor Marineforeningens orkester, Kuling fra øst, spiller op til en kavalkade af sømandssange i Boholte Kirkes store sal, og det glæder vi os alle til, idet det var en stor succes, sidste gang de besøgte os.

På gensyn den 6. juni!

 

Majken og Anders

Aktivitetsansvarlige for demenscafeen Smilet

 

Ship Ohøj - Kuling fra øst spiller op til en festlig sæsonafslutning!

 

 

Ældre Sagen i Køge tilbyder personer med demens at deltage i cafeen sammen med en evt.  ledsager.

 

På talrige opfordringer har vi endnu en gang den glæde i  Café Smilet i nært samarbejde med Boholte Kirke at kunne byde velkommen til  Kuling fra øst, som spiller op til sang og fest.

 

Søfart og fiskeri har altid spillet en stor rolle i Køge, og derfor glæder vi os til at fejre livet til søs og ved havet med en festlig eftermiddag fyldt med sømandsviser i Boholte Kirke. Her er det fint med kompasset, når sømanden går sin enegang!

 

Vi glæder os til at se jer torsdag d. 6. juni, kl. 14:30, hvor bølgerne går højt og sangen og det hyggelige samvær giver os en festlig afslutning på sæsonen.

 

Tilmelding: Senest mandag d. 3. juni til Aktivitetsleder Majken Møller på tlf. 22812673.

Afbud: I tilfælde af afbud efter tilmelding skal dette ske senest tirsdag d.4. juni 2024.

 

Ship ohøj

Majken og Anders

Aktivitetsansvarlige for Ældresagens Café Smilet

 

 

 

Bakkens Hvile på Køge Amatørscene

Den 7/3 2024 havde vi forlagt Ældre Sagens Café Smilet til Køge Amatørscene, hvor teatret opførte en del af deres forestilling, "Bakkens Hvile," hvor de på allerfestligste vis fik publikum til at synge med på de kendte sange.

Teatret var pyntet i sit "stiveste puds" med duge og lamper på bordene i foyeren, der bragte mindelser om tidligere tiders Lorry. Inde i teatersalen havde den dygtige regissør genskabt de kendte rammer fra Bakken med podie til sangerinderne og de tre musikere, bas, klaver og klarinet, der akkompagnerede sangerne særdeles dygtigt og gav dem hver især et forspil, som sangerne insisterede på før hver sang med et umiskendeligt skævt smil.

Ud over de kvindelige sangere deltog også scenens drag, Mona Lisa, der fik hele salen til at synge med på "hendes" eskapader.

I det hele taget løftede taget sig denne dag med entusiastisk fællessang og munter underholdning, hvor vi i cafeen havde den glæde at få publikumsrekord, og vi glæder os rigtig meget til den næste café d. 4/4, hvor vi i tæt samarbejde med Boholte Kirke skal have forårsquiz fra kl. 14:30 - 16:00, og prisen er som sædvanlig 25kr/person for kaffe og kage.

På festligt gensyn

Majken og Anders

Aktivitetsansvarlige Ældre Sagens demenscafe Smilet i Køge

 

Kyndelmisse og kinesisk nytår - Café Smilet kommer vidt omkring!

Den 1. februar fejrede vi, som traditionen byder, kyndelmisse i Ældre Sagens demenscafé Smilet i tæt samarbejde med vores værter, Boholte Kirke.

Lokalet i kirken var pyntet med lys, kviste, løv og æbler, og efter at have sunget Svantes lykkelige dag var kaffen selvfølgelig klar sammen med pandekager med enten nougat eller jordbærmarmelade.

Majken fortalte om den historiske baggrund for kyndelmissen med indvielsen af lysene i den katolske kirke og spisning af bygpandekager. Vi sang kyndelmissen ind med bl.a. “Det er hvidt herude,” og selvfølgelig markerede vi også vejrvarslernes historiske betydning for landbrugslandet Danmark i forne tider, hvor der end ikke var tænkt på DMI.

Ud af højttaleren lød pludselig kinesisk strengemusik, der blev  fortalte om det kinesiske nytår den 10. februar, hvor millioner af kinesere drager til deres hjemegn for i år at fejre overgangen til dragens år, og naturligvis måtte vi da synge “Puff, den magiske drage,” som alle de sangglade gæster kendte og løftede til nye højder .

Der blev uddelt  flyers om næste arrangement den 7. marts , og vi sang  “Køb blomster” à capella som optakt til næste café, hvor Køge Amatørscene besøger os med en stor opfordring til fællessang sammen med deres bakkesangerinder!

Og prisen? Ja, den er selvfølgelig 25 kr. for kaffe, kage og underholdning - vel mødt!

November måneds arrangement i Ældre Sagens Demens Café Smilet, med Marineforeningens husorkester Kuling fra Øst på plakaten, blev  til årets mest velbesøgte  eftermiddag.
For at skabe den rette sømandsstemning havde vi frivillige sørget for at pynte den store sal i Boholte Kirke med  fiskenet , muslingeskaller, søstjerner og kaptajns uniformer, sidst nævnte  som velvilligt var stillet til rådighed af Køge Amatørscene.
 Snart myldrede det ind med glade forventningsfulde café gæster, mange endda i maritimt inspireret påklædning.
I mangel af beskøjter, som efter sigende stod på menukortet ombord i forgangne tider, blev der serverede vi æbleskiver og pebernødder til kaffen. Efter en kort velkomst slog sømandsorkesteret tonen an og leverede en perlerækkes af elskede og kendte sange som ”Hils fra mig der hjemme” ” Katinka, Katinka slå vinduet op ”og ”Alle sømænd er glade for piger” med flere.
 Spillemændene uddelte sanghæfter, og snart blev den store sal fyldt af kaffeduft, sang, musik, smil og latter. 
Alt spillede og ”Det er jo ikke så ringe endda”
Vi takker for de mange positive tilbagemeldinger fra deltagerne og glæder os til at se jer og forhåbentlig også nye cafegæster til årets sidste café /julefrokost torsdag, d. 7. december 2023. 
For videre information og tilmelding senest mandag d. 4. december 2023
Aktivitets leder
Majken Møller
22 81 26 73

 

Referat af sidste cafe:

En festlig fejring af Giro 413's 75-årsdag i Café Smilet! 
“Det var min kone, der ville have mig med til jeres café (Smilet), og jeg tænkte, at jeg da godt kunne gå med, men hvor har det været sjovt og spændende! Det er helt sikkert ikke sidste gang jeg har været med!”
Denne reaktion fra en af Café Smilets gæster er meget sigende for den positive modtagelse, vores fejring af Giro 413’s 75-årsdag fik. Alle, både gæster og frivillige, deltog med hud og hår i fællessangen, der blev suppleret med Raquel Rastennis sprøde røst, hvor vi sammen med hende bl.a. sang Heksedansen, “Her kommer mutter med kost og spand”, efter Majken have lagt op til gættekonkurrence iført tørklæde om hovedet i bedste 50’er stil og kost og spand!
Lokalet var festligt fødselsdagspyntet med flag, blomster og selvfølgelig lagkage. Vi ser  meget frem til d. 2. november, hvor Café Smilet igen holder åbent fra kl. 14:30 - 16:00 i vores tætte samarbejdspartner, Boholte Kirkes lokaler.
På festligt gensyn til en eftermiddag med sømandsviser akkompagneret af Køge Marineforenings orkester, “Kuling fra Øst,” og har man en sømandshue eller lign., vil det da være festligt at tage det på, men bestemt ikke obligatorisk på denne dag, hvor prisen som sædvanlig er 25 kr for kaffe og kage.

 

Den 4. maj havde vi i Café Smilet forlagt residensen til Landbomuseet Lundekrog ved Ejby.

Besøget blev indledt med soft-drinks og snacks i museumsgården, mens bl.a. formanden, Kaj Olsson fortalte om landbomuseet og dets historie, inden turen gik videre enten op ad trappen eller med lift til førstesalen, hvor vi fik lejlighed til at stifte bekendtskab med deres righoldige udstilling af alt lige fra legetøj over husgeråd til en meget veludstyret skolestue anno 1955.

Efter et besøg i stueetagen, hvor vi bl.a. så deres store samling af landbrugsredskaber sluttede vi dette vellykkede besøg af med kaffe og småkager i museumsgården, idet vejrguderne var os særdeles nådige denne dag.

Flere af os havde ikke besøgt stedet før, men vi var enige om, at det ikke var sidste gang, de havde været dér.

NB! I juni måned har vi flyttet Café Smilet til den anden torsdag i måneden, d. 8/6, kl. 14:30 – 16, hvor vi har været så heldige at få engageret to musikere og en danseinstruktør fra Køge Folkedansere vil byde op til folkedans, der ikke kræver nogen forudsætninger andet end lysten til at få en fornøjelig afslutning på caféens første år 2023.

Det er også helt i orden, hvis man hellere ”bare” vil sidde og se på. Der er absolut ingen dansetvang! Prisen for arrangementet med kaffe og kager er uændret 25kr.

På gensyn til endnu en fornøjelig eftermiddag til dette arrangement, som vi har arrangeret i tæt samarbejde med Boholte Kirke, hvor det også afholdes.

 

Påske banko på Nørremarken

På denne dag, d. 13/4 2023, mødte forventningsfulde brugere op for at deltage i FORÅRETS BANKO i Café Smilet, hvor man denne gang havde forlagt residensen til Nørremarken Plejehjem.

Efter at have sunget vores velkomstsang, “Svantes lykkelige dag”, gik det spændende spil i gang styret med kyndig og erfaren hånd af Ældresagens svar på “Banko Karl”, Majken der ledte os gennem skærene: 9 spændende spil, hvor der var fine præmier til både de heldige vindere OG selvfølgelig også til sidemændene. Ud over disse præmier blev der kæmpet bravt om eftermiddagens 3 hovedpræmier: 2 badehåndklæder, 1 buskbom og 1 fin købmandskurv fra Meny i Køge.

Humøret var højt, og det var herligt endnu en gang at nyde den store sangglæde, da vi endte denne herlige eftermiddag med vores afslutningssang: “Gem et lille smil til det bli’r gråvejr.”

Det var da også med glæde i sindet, at de frivillige sammen med os aktivitetsledere og de fremmødte forventningsfulde deltagere bød hinanden på gensyn d. 4/5 2023 på Landbomuseet Lundekrog i Ejby, hvor vi mødes kl. 14:30. Har man ikke kørelejlighed, eller ønsker man at køre i samlet trop derud, er det også muligt at mødes på parkeringspladsen ved Boholte Kirke kl. 14. Pris for indgang, kaffe og kage bliver denne gang 75kr.

Tilmelding: senest tirsdagen før caféen til Aktivitetsleder Majken Møller på tlf.22 81 26 73 Afbud: I tilfælde af afbud efter tilmelding skal dette ske senest dagen før, altså onsdag.

På gensyn til endnu en dejlig dag!

De allerbedste hilsner

Majken og Anders, aktivitetsledere

 

 

 

Den 2. marts fejrede vi vores ungdoms melodigrandprix i Café Smilet i nært samarbejde med Boholte Kirke, der endnu en gang meget gæstfrit lagde lokaler til cafeen.

24 glade grandprixgæster og 5 frivillige sang med af fulde hals på de gode gamle grandprixkendinge som ”Skibet skal sejle i nat” og ”To lys på et bord,” men det var dog ”Dansevisen” med Grethe og Jørgen Ingmann, der løb med sejre og hele 37 stemmer, idet de 4 ”juryer” afgav stemmer på en skala fra 1-10.

Salen var behørigt pyntet op med diskokugler og farverige grandprixkjoler, og alle gav udtryk for at have haft en dejlig eftermiddag.

Afslutningsvis ønskede vi hinanden på gensyn d. 13. april, hvor der bliver afholdt påskebanko på Nørremarkens Plejehjem (se under aktiviteter).

null

D. 2. februar 2023 afholdt Café Smilet  i tæt samarbejde med Boholte Kirke en kyndelmissecafé i et af kirkens hyggelige rum, som vi i dagens anledning havde pyntet med grene og en masse elektroniske "stearinlys," klar til at modtage de 26 sangglade gæster.

Da man i gamle dage havde tradition for at spise byg-pandekager, blev der selvfølgelig også serveret pandekager denne gang.

Efter at have sunget "Svantes lykkelige dag" bød Majken velkommen og fortalte kort om baggrunden for lysfesten - kyndelmisse, hvor man i den katolske kirke inden reformationen indviede lysene, der skulle bruges i det kommende år. Samtidig markerede d. 2/2 vinterens midte, og efter at have sunget kyndelmissesangen " Det er hvidt herude" tog Anders sig af bl.a. vejrvarslerne, som man tidligere tog netop på denne dag, og det er ganske vist, at "hvis det blæser, så 18 kællinger ikke kan holde den 19, forsvinder kulden snart."

Således beriget med vejrvarsler, dejlige sange og herligt selskab sluttede vi som sædvanlig af med "Gem et lille smil, til det bli'r gråvejr," og de 26 cafegæster ønskede sammen med de 4 frivillige hinanden en fortsat god kyndelmisse og et på gensyn d. 2. marts, hvor temaet er vores ungdoms melodigrandprix. Vi aftalte også at tage ting/gaver, som vi kan undvære, med d. 2. marts, så de kan bruges som gevinster til vores påskebanko d. 13. april. (I april måned har vi på gr. af påsken valgt at rykke cafeen til den 2. torsdag i måneden).

Tilmelding senest tirsdagen før caféen, til kirkekontoret - telefon: 20 41 28 54, åbent tirsdag til fredag kl. 9.00 - 13.00 og torsdag kl. 12 – 15. Tilmelding kan også foretages til aktivitetsleder Anne Majken Møller på telefon 22812673, der fremover vil stå for alle tilmeldinger. Husk også at melde afbud, hvis der skulle komme forhindringer i vejen i sidste øjeblik.

 

Café Smilet referat 1/9 2022 

Kære alle

Tak for endnu en dejlig eftermiddag i Café Smilet. Vi var 37 i alt - 12 ”gengangere”, 21 nye og fire frivillige, dejligt at se så mange.

Vi havde besøg af en medarbejder fra Flex Trafik, som fortalte om de muligheder der er for at benytte deres ordning. Hvis demente skal kunne benytte handicap kørsel, er det op til den enkelte kommune om de vil have det med i deres tilbud.

Køge har det ikke med, så eneste mulighed er at lægge pres på kommunen. Det var en del spørgsmål til emnet, men den generelle mening var, at indlægget var for langt og at det var alt for detaljeret.

Vi havde et flygel til rådighed og - Mogens spillede til vores sange og sluttede af med at spille ”On the Sunny side of the Street” dejligt, tak for det.

Der var ingen specielle ønsker til hvad vi skulle bruge caféen til, men flere sagde, at for dem var det vigtigste - sang, hyggesnak og musik. Der blev talt om, måske en tur til Samlermuseet Thorsvang i Stege. Det tager vi op på et senere tidspunkt.

Vi havde besøg af Anders Jørgensen, hvis demente kone er på plejehjem. Han ville gerne komme og fortælle, om det forløb som de havde været igennem - og om den fantastiske hjælp de havde fået af Køge kommune.

 Det var der delte meninger om man ønskede - flere gav udtryk for, at deres demente ægtefælle ikke var så langt i sygdomsforløbet, at plejehjem var noget man havde talt om.

Vi undersøger, om de pårørende kunne tænke sig, vi holdt et møde kun for dem. Så de kunne høre om hvilke muligheder de har for fremadrettet at få hjælp, og ved samme lejlighed, få talt med andre der er i samme situation. Så hvis der er interesse så henvend jer til Conny Gertsen, på det nummer I også bruger når I melder til.

Vi glæder os til at se jer alle igen, torsdag den 6. oktober kl. 14,30 og som sædvanlig i Boholte Kirke.

Så skal vi hygge, synge og håbe, at Mogens vil spille for os.

Af hensyn til kirkens personale, som dækker bord og laver kaffe, er tilmelding nødvendig senest tirsdag den 4. oktober.

På vegne af Frivilliggruppen

Conny

Så har vi afholdt det første møde i Café Smilet – og med et deltager antal på 20 gæster og mange positive meldinger fra deltagere, kan vi frivillige kun være glade.

Vi havde et hyggeligt møde, lærte hinanden lidt at kende, sang et par sange og talte om, hvad vi ville bruge caféen til. Der var en snak henover bordene om FlexTrafik, hvad der var af muligheder og hvor man skulle ringe og bestille. Vi aftalte, at Conny skulle undersøge muligheden for, at få en til at komme og gøre os klogere på det. Vi er så heldige, at der blandt deltagerne er en pianist der vil spille til vores sang. Vi glæder os til den 1/9, hvor vi mødes igen og til at se, både jer der var med til den første café, og selvfølgelig også nye.

 

Ældresagen

Frivilliggruppen

Sidst opdateret 05.07.2024