Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Prostatakræft - Den snigende farlige kræftsygdom hos mænd

Læs Bent Marcussens artikel om den farlige "mandesygdom", og sørg for selv at blive testet, inden det er for sent.

Prostatakræft

Den snigende farlige kræftsygdom hos mænd

Det er ikke for, at jeg nødvendigvis skal løfte en pegefinger om en sygdom, som mange kender og har hørt om, og som din læge ved meget mere om. Og alligevel. Det er en farlig og meget snigende sygdom, der rammer os mænd, oftest uden vi mærker det eller har viden om det prostatakræft.

Kvinder bliver tilbudt screening for brystkræft, og det er supergodt. Men vi mænd bliver ikke 'automatisk' tilbudt en undersøgelse for prostatakræft fra det offentlige sundhedssystem. Lidt mærkeligt, da det er en af de hyppigste kræftsygdomme hos mænd. Og det er faktisk meget enkelt at få konstateret, om du har en begyndende prostatakræft. Din læge skal bare tage en PSA prøve. Det er en ganske almindelig blodprøve - ikke noget hokuspokus. Bare en simpel blodprøve, der kan vise dit PSA tal. Et lille stik og du kan få svaret 1-2 dage efter.

Men mange mænd kender ikke til at få taget en PSA blodprøve eller ignorerer den måske (sådan er vi mænd jo). Og det er ikke godt, for der er faktisk en risiko for, at man har en begyndende prostatakræft uden mærkbare og synlige symptomer, og uden man derfor ved det. Men det kan ses tydeligt i blodprøven. Det kaldes PSA-tallet. Jeg har selv oplevet det og fik ved et rent tilfælde målt mit PSA tal, der viste sig at være meget forhøjet, og jeg havde ikke mærket noget forinden. Jeg var så heldig, at det blev konstateret i tide og blev opereret for en aggressiv prostatakræft.

For ikke så længe siden mødte jeg på min hundetur en mand i kørestol, der genkendte mig fra tidligere møder i Herreværelset (et mødeforum under Ældre Sagen her i kommunen for mænd). Han havde desværre ikke været så ’heldig’ som mig, der fik konstateret kræften tidsnok til at der kunne gøres noget ved det. Så da han fik diagnosen prostatakræft var det for sent. Kræften havde bredt sig til knoglerne (derfor kørestolen) og som han sagde: ”Der kan ikke gøres så meget mere. Det kan ikke stoppes, så det må bare gå som det vil. Det er bare med at holde humøret oppe og leve med det, så godt man kan”.

En meget trist udmelding og jeg indrømmer gerne, at jeg på resten af hundeturen fældede en tåre og tænkte lidt over livets mange uretfærdigheder. Så derfor denne appel til alle jer mænd. Få taget en PSA blodprøve hos din læge og kom kræften i forkøbet – du kan være det næste offer. Og uanset hvad din læge siger og mener, så skal du bare insistere på det. Og ikke bare en engangs PSA prøve. Du skal insistere på at få taget den 1 gang årligt, da kræftsygdommen jo kan komme, når det er mindst ventet, og uden du opdager det.

Men det skal dog også siges, at mange mænd har prostatakræft, som de lever godt med. Man regner med, at ca. 70-80% af alle de mænd, der får konstateret prostatakræft sagtens kan leve med sygdommen uden problemer, men for de resterende er det et spørgsmål om at få gjort noget ved det i tide. Jeg har det selv fint efter min operation med de bivirkninger der pt er herefter (inkontinens, impotens), men det er dog til at overskue med tanke på, at livet er blevet forlænget. Så godt gik det jo desværre ikke for den tidligere fodboldspiller Harald Nielsen eller sangeren Kim Larsen for blot lige at nævne nogle kendte navne, der kom for sent til den rette behandling.

Så tænk over det – gør noget ved det NU, hvis du ikke allerede har gjort det. For din egen skyld og ikke mindst for din families skyld.

Af: Bent Marcussen

Læs mere her.

 

 

 

Sidst opdateret 08.02.2024